WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Są szczegóły

Czy pojemniki do przechowywania żywności są bezpieczne?

Plastikowe pojemniki znajdziemy w niemal każdym polskim domu. Doskonale sprawdzają się jako lunchboxy lub forma mrożenia żywności. Niestety nie zawsze używamy ich zgodnie z zastosowaniem. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy produkt, który nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Czy pojemniki do przechowywania żywności są bezpieczne?
Źródło zdjęć: © Fotolia
1

Plastikowe pojemniki znajdziemy w niemal każdym polskim domu. Doskonale sprawdzają się jako lunchboxy lub do mrożenia żywności. Niestety nie zawsze używamy ich zgodnie z zastosowaniem. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy produkt, który nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Przy zakupie opakowań do przechowywania jedzenia należy wziąć pod uwagę kilka aspektów. Praktyczne rozwiązania typu "można myć w zmywarce" lub "nadaje się do użytkowania w mikrofalówce" ułatwią codzienne funkcjonowanie w kuchni. Podstawą jest oczywiście odpowiedni atest potwierdzający, że produkt może mieć bliski kontakt z pożywieniem, nie zmieniając jego smaku, zapachu czy składu.

Jedną z najlepszych propozycji dostępnych na rynku będą pojemniki szklane. Wykonane z tego materiału opakowania są chemicznie obojętne, co gwarantuje brak negatywnego wpływu na smak i właściwości jego zawartości. Oznacza to, że składniki szkła nie przenikają do znajdującego się w środku produktu i dzięki temu są one w pełni bezpieczne dla konsumenta. Są gazoszczelne, dlatego zapewniają doskonałą ochronę dla produktów reagujących z tlenem: szkło jest barierą przed przedostaniem się tlenu do środka opakowania. Szkło pozbawione jest także bisfenolu A, ITX, estrów ftalowych, aldehydu octowego i innych, potencjalnie szkodliwych chemikaliów. Jest to szczególnie istotne w przypadku alergików, dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Co ważne, nadaje się do ponownego użytkowania i dodatkowo są doskonałym surowcem wtórnym.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

1

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy