Co najczęściej jedzą Polacy i ile wydają na to pieniędzy

W minionym roku Polacy wydali na jedzenie aż 152 mld zł. Kolejne 52 mld zł kosztował alkohol i papierosy, a dodatkowe 21 mld zł jedzenie w barach i restauracjach. Od 2000 roku wydatki na ten cel wzrosły o połowę.

Co najczęściej jedzą Polacy i ile wydają na to pieniędzy
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
3

O tym jak wygląda nasze codziennie menu i ile wydajemy na jedzenie informuje serwis Wyborcza.biz. Na śniadanie i kolację jadamy kanapki z wędliną, a na obiad - zupę i mięso z ziemniakami. Pijamy zazwyczaj herbatę. Jeśli chodzi o dania obiadowe, to zdecydowanie wolimy potrawy tradycyjne. Zaledwie kilka procent społeczeństwa, głównie młodego, lubi poeksperymentować w kuchni i przygotować np. paellę lub sushi.

Co na stole?

Miesięcznie zjadamy średnio 5,5 kg mięsa, z czego prawie 2,5 kg to wędliny. Na naszych stołach wciąż króluje wieprzowina. Nic w tym jednak dziwnego, skoro do naszych ulubionych dań zaliczyć można schabowego, mielonego i karkówkę. Efekt? Rocznie zjadamy 44 kg mięsa wieprzowego. Drób wciąż znajduje się na drugim miejscu.

Znacznie zmalało za to spożycie chudej wołowiny. W okresie PRL-u na nasz stół trafiało jej ponad 17 kg, a teraz zaledwie 4 kg. Powodem jest fakt, że na przełomie ostatnich 20 lat bardzo zdrożała. Ponieważ ryby lubimy jeść głównie w piątki, konsumujemy ich zaledwie pół kilograma miesięcznie.

Jesteśmy prawdziwymi mistrzami jeśli chodzi o spożycie zupy. Rocznie zjadamy jej nawet 72 litry (szkoda, że w tym są także na zupki w proszku). Tutaj także nie lubimy eksperymentów. Wersje przecierowe to nie dla nas. W domowym zaciszu najchętniej przygotowujemy pomidorową i rosół. Lubimy, jeśli zupa zawiera warzywa lub kawałki mięsa, a do naszych ulubionych makaronów zaliczają się nitki i świderki.

Polecamy również:

Jak podaje serwis Wyborcza.biz - w ciągu miesiąca kupujemy też prawie 5 kg chleba, 3,5 litra mleka, blisko kilogram sera, 13 jajek, prawie 2 kg cukru i wreszcie prawie 4 kg owoców i 10 kg warzyw. Ziemniaki jadamy nieco rzadziej niż kiedyś (10 lat temu 7 kg, a teraz - 5 kg) i chętniej zastępujemy je ryżem i makaronem. Jeśli już trafiają na nasz stół, to raczej w formie frytek. Zmieniły się także inne nawyki żywieniowe. Coraz częściej w naszych kuchniach zamiast smalcu gości olej, a margarynę wyparło masło.

Do zestawienia naszych miesięcznych wydatków trzeba jeszcze doliczyć małą paczkę kawy i prawie 100 g herbaty. Przygotowując posiłki często idziemy też na łatwiznę i kupujemy gotowe dania. Do tych najbardziej popularnych zalicza się: fasolka, gołąbki, flaki i pulpety. Koniecznie w słoikach, bo jak twierdzą eksperci - przypominają nam babcine weki.

Polskie znaczy dobre

Mamy ogromne zaufanie do marek żywności i jesteśmy bardzo przywiązani do polskiej marki. Produkty produkowane dla sieci sklepów nie budzą takiej sympatii. Co więcej, podejrzewamy, że są znacznie gorszej jakości. Wracając jednak do samych marek - w naszym pojęciu najlepsze są nasze, polskie- nawet jeśli ich właścicielami są zagraniczne koncerny (Winiary należą do Nestlé, Pudliszki do Heinza, a Okocim do Carlsberga).

Przeciętny Polak przeznacza na kupno jedzenia ok. 240 zł miesięcznie. Nic dziwnego, że każdy z producentów żywności chciałby zgarnąć jak największy kawałek tego „tortu". Wydają więc olbrzymie pieniądze na to, aby przekonać nas do kupowania ich właśnie produktów. Tylko w pierwszej połowie tego roku wydano na reklamę żywności ok. 519 mln zł netto.

qk

fot. Hamera/Thinkstock

zródło: Wyborcza.biz

Polecamy również:

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem