Trwa ładowanie...
09-07-2009 16:35

Chlebem i rogalikiem

Niemal każdego dnia pieczywo gości, a często wręcz króluje na naszych stołach. W kuchni tradycyjnej jest najważniejszym składnikiem śniadania i kolacji, a bywa też, że i obiadu. Nie warto więc jeść byle czego, zwłaszcza że rodzajów chleba, bułek czy rogalików jest całe mnóstwo i łatwo można wybrać ten wartościowy.

Chlebem i rogalikiemŹródło: archiwum, fot: archiwum
dlzh5io
dlzh5io

Niemal każdego dnia pieczywo gości, a często wręcz króluje na naszych stołach. W kuchni tradycyjnej jest najważniejszym składnikiem śniadania i kolacji, a bywa też, że i obiadu. Nie warto więc jeść byle czego, zwłaszcza że rodzajów chleba, bułek czy rogalików jest całe mnóstwo i łatwo można wybrać ten wartościowy.

Wartościowy, czyli zdrowy. Dobry chleb powinien dostarczać witamin i błonnika, a także obniżać poziom cholesterolu i stabilizować poziom cukru we krwi.

Jak najmniej przetworzone

Pieczywo razowe robione jest z pełnego przemiału ziarna. Do lekkostrawnych nie należy, ale będzie zdecydowanie zdrowsze niż delikatny, miękki chleb z najczystszej mąki. Wypiek, którego podstawowym surowcem jest słabo oczyszczona mąka z pełnego ziarna zawiera magnez, żelazo, witaminy z grupy B, a także przeciwutleniacze, które pojawiają się jako „efekt uboczny" pieczenia. To właśnie one pomagają chronić nasz organizm przed rakiem.

Najpopularniejszymi rodzajami pieczywa razowego są: graham z mąki pszennej, pumpernikiel, chleb żytni, pieczywo mieszane oraz chleb wieloziarnisty.

dlzh5io

Pieczywo jasne to jednak wciąż najbardziej chyba popularny rodzaj chleba. Pieczony z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej pszenno-żytniej, o wysokim stopniu przemiału, jest stosunkowo lekkostrawny, ale ma dużo mniejsze wartości odżywcze.

Tostowe jest sztuczne, chrupkie - jałowe

Do tej grupy zaliczyć także należy chleb tostowy - wykonywany z mąki pszennej, żytniej oczyszczonej i drożdży. Jego częstym dodatkiem są konserwanty i środki antypleśniowe, które znacznie przedłużają trwałość produktu, ale na dłuższą metę szkodzą konsumentom.

W sprzedaży jest także pieczywo bezglutenowe, wypiekane specjalnie dla osób chorych na celiakię i uczulonych na gluten. Robione jest na przykład z mąki kukurydzianej, ryżu czy gryki. Szybko czerstwieje z powodu dodatku różnych rodzajów skrobi.

dlzh5io

Najczęściej wykonywane z mąki żytniej, pszennej, mieszanej, kukurydzianej lub ryżowej. Jest mniej kaloryczne. Nie oznacza to jednak, że pieczywo chrupkie można jeść bez ograniczeń. Każda kromka to około 30 kcal (dla przykładu kromka chleba białego dostarcza mniej więcej 70 kcal).

Pieczywo chrupkie jest bardzo popularne wśród osób, które się odchudzają. W jednej kromce zawiera około 2 g błonnika. Niestety, pozbawione jest witamin i składników mineralnych. Nie ma więc zbyt wielkich wartości odżywczych.

Liczenie kalorii

Zanim zaczniemy zajadać się ulubionym gatunkiem pieczywa, warto też poznać jego kaloryczność. Wszelkie wyroby mączne są z zasady wysokoenergetyczne - a więc potencjalnie tuczące - ale występują między nimi znaczne różnice.

dlzh5io

Bagietka francuska - 282 kcal/100 g;
Bułka grahamka - 258 kcal/100 g;
Bułka kajzerka - 296 kcal/100 g;
Bułka maślana - 326 kcal/100 g;
Bułka pszenna zwykła - 272 kcal/100 g;
Chałka - 333 kcal/100 g;
Chleb baltonowski - 246 kcal/100 g;
Chleb chrupki - 353 kcal/100 g;
Chleb graham - 226 kcal/100 g;
Chleb mieszany słonecznikowy - 246 kcal/100 g;
Chleb mieszany sojowy - 231 kcal/100 g;
Chleb pszenny - 249 kcal/100 g;
Chleb zwykły - 245 kcal/100 g;
Chleb żytni jasny - 241 kcal/100 g;
Chleb żytni pełnoziarnisty - 237 kcal/100 g;
Chleb żytni razowy - 223 kcal/100 g;

qk

fot. Jupiterimages

dlzh5io
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlzh5io
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj