Chlebem i rogalikiem
Niemal każdego dnia pieczywo gości, a często wręcz króluje na naszych stołach. W kuchni tradycyjnej jest najważniejszym składnikiem śniadania i kolacji, a bywa też, że i obiadu. Nie warto więc jeść byle czego, zwłaszcza że rodzajów chleba, bułek czy rogalików jest całe mnóstwo i łatwo można wybrać ten wartościowy.
Niemal każdego dnia pieczywo gości, a często wręcz króluje na naszych stołach. W kuchni tradycyjnej jest najważniejszym składnikiem śniadania i kolacji, a bywa też, że i obiadu. Nie warto więc jeść byle czego, zwłaszcza że rodzajów chleba, bułek czy rogalików jest całe mnóstwo i łatwo można wybrać ten wartościowy.
Wartościowy, czyli zdrowy. Dobry chleb powinien dostarczać witamin i błonnika, a także obniżać poziom cholesterolu i stabilizować poziom cukru we krwi.
Jak najmniej przetworzone
Pieczywo razowe robione jest z pełnego przemiału ziarna. Do lekkostrawnych nie należy, ale będzie zdecydowanie zdrowsze niż delikatny, miękki chleb z najczystszej mąki. Wypiek, którego podstawowym surowcem jest słabo oczyszczona mąka z pełnego ziarna zawiera magnez, żelazo, witaminy z grupy B, a także przeciwutleniacze, które pojawiają się jako „efekt uboczny" pieczenia. To właśnie one pomagają chronić nasz organizm przed rakiem.
Najpopularniejszymi rodzajami pieczywa razowego są: graham z mąki pszennej, pumpernikiel, chleb żytni, pieczywo mieszane oraz chleb wieloziarnisty.
Pieczywo jasne to jednak wciąż najbardziej chyba popularny rodzaj chleba. Pieczony z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej pszenno-żytniej, o wysokim stopniu przemiału, jest stosunkowo lekkostrawny, ale ma dużo mniejsze wartości odżywcze.
Tostowe jest sztuczne, chrupkie - jałowe
Do tej grupy zaliczyć także należy chleb tostowy - wykonywany z mąki pszennej, żytniej oczyszczonej i drożdży. Jego częstym dodatkiem są konserwanty i środki antypleśniowe, które znacznie przedłużają trwałość produktu, ale na dłuższą metę szkodzą konsumentom.
W sprzedaży jest także pieczywo bezglutenowe, wypiekane specjalnie dla osób chorych na celiakię i uczulonych na gluten. Robione jest na przykład z mąki kukurydzianej, ryżu czy gryki. Szybko czerstwieje z powodu dodatku różnych rodzajów skrobi.
Najczęściej wykonywane z mąki żytniej, pszennej, mieszanej, kukurydzianej lub ryżowej. Jest mniej kaloryczne. Nie oznacza to jednak, że pieczywo chrupkie można jeść bez ograniczeń. Każda kromka to około 30 kcal (dla przykładu kromka chleba białego dostarcza mniej więcej 70 kcal).
Pieczywo chrupkie jest bardzo popularne wśród osób, które się odchudzają. W jednej kromce zawiera około 2 g błonnika. Niestety, pozbawione jest witamin i składników mineralnych. Nie ma więc zbyt wielkich wartości odżywczych.
Liczenie kalorii
Zanim zaczniemy zajadać się ulubionym gatunkiem pieczywa, warto też poznać jego kaloryczność. Wszelkie wyroby mączne są z zasady wysokoenergetyczne - a więc potencjalnie tuczące - ale występują między nimi znaczne różnice.
Bagietka francuska - 282 kcal/100 g;
Bułka grahamka - 258 kcal/100 g;
Bułka kajzerka - 296 kcal/100 g;
Bułka maślana - 326 kcal/100 g;
Bułka pszenna zwykła - 272 kcal/100 g;
Chałka - 333 kcal/100 g;
Chleb baltonowski - 246 kcal/100 g;
Chleb chrupki - 353 kcal/100 g;
Chleb graham - 226 kcal/100 g;
Chleb mieszany słonecznikowy - 246 kcal/100 g;
Chleb mieszany sojowy - 231 kcal/100 g;
Chleb pszenny - 249 kcal/100 g;
Chleb zwykły - 245 kcal/100 g;
Chleb żytni jasny - 241 kcal/100 g;
Chleb żytni pełnoziarnisty - 237 kcal/100 g;
Chleb żytni razowy - 223 kcal/100 g;
qk
fot. Jupiterimages