Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - co trzeba wiedzieć?

Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie pełni niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Dzięki temu chronimy nasz organizm przed rozwojem chorób jelita grubego, w tym nowotworów. Błonnik może być rozpuszczalny albo nierozpuszczalny w wodzie. Czym się od siebie różnią?

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - co trzeba wiedzieć?
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) to kompleks heterogennych substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Jest on mieszaniną substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny).

Rola błonnika w profilaktyce zdrowia jest nieoceniona – pełni on istotną rolę zwłaszcza w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Pomaga pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu, reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, utrudnia wchłanianie się „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, obniża ciśnienie krwi, przyspiesza perystaltykę jelit, zasyca na długo, zmniejszając uczucie głodu, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, przyczynia się także do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.

Właściwa ilość błonnika w diecie może mieć swój udział w redukcji występowania wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy czy kamicy pęcherzyka żółciowego.

Błonnik może być rozpuszczalny i nierozpuszczalny – jest to podział uwzględniający jego zdolność do rozpuszczania się w wodzie. Frakcja rozpuszczalna pęcznieje w żołądku, spowalniając wchłanianie glukozy do krwi i wpływając na poziom cholesterolu, natomiast frakcja nierozpuszczalna (przechodząc przez jelita w formie niestrawionej) przyspiesza pasaż treści pokarmowej.

Błonnik rozpuszczalny

Są to: skrobia oporna, β-glukany, pektyny, gumy (np. guma guar), śluzy roślinne, frukto-oligosacharydy, niektóre hemicelulozy. Błonnik rozpuszczalny odgrywa rolę w procesach hormonalnych organizmu. Rozpuszcza się w wodzie i zmienia się w postać żelową, dzięki czemu może wychwycić różne substancje, które jeszcze nie trafiły do krwi. Frakcje błonnika rozpuszczalnego ulegają fermentacji przez mikroflorę jelita grubego, a przy tym:

- pomagają w leczeniu zaparć,
- stymulują różnicowanie i proliferację (silne rozrastanie się) komórek nabłonka jelitowego,
- sprzyjają namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej,
- są pomocne w utrzymaniu optymalnego pH w jelitach,
- obniżają wysoki cholesterol,
- leczą biegunkę,
- wychwytują toksyny i metale ciężkie w organizmie,
- pomagają w prewencji nowotworów jelita grubego.

Źródła: brązowy ryż, biały ryż, nasiona strączkowe, niektóre owoce (jabłka, gruszki, śliwki), niektóre warzywa (marchew, brokuły, cukinia), orzechy.

Błonnik nierozpuszczalny

Są to: celuloza, niektóre pektyny, niektóre hemicelulozy, ligniny. W naszej diecie błonnik nierozpuszczalny stanowi od 2/3 do 3/4 ogólnej ilości błonnika pokarmowego. Frakcje tego rodzaju błonnika działają jak miotła usuwająca z przewodu pokarmowego to, co niepotrzebne. Dzięki temu wpływają na nasz organizm następująco:

- zwiększają objętość treści pokarmowej,
- zapewniają uczucie sytości,
- chronią nas przed powstawaniem zaparć,
- przyspieszają czas pasażu jelitowego,
- zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy,
- zwiększają ilość usuwanych z przewodu pokarmowego toksyn i ubocznych produktów przemiany materii.

Źródła: otręby pszenne, płatki kukurydziane, pieczywo chrupkie, chleb pełnoziarnisty, niektóre warzywa (kalafior, seler, zielona fasola), owoce (pomarańcze), kasza jęczmienna, kasza gryczana.

Ale uwaga – specjaliści zwracają uwagę, że trudno jest oszacować końcowy efekt fizjologiczny frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych z uwagi na to, że w codziennej urozmaiconej diecie występuje mieszanka różnych frakcji błonnika pokarmowego. Istnieją też duże kontrowersje co do różnych metod oznaczania zawartości w produktach spożywczych frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych, co skutkuje występowaniem rozbieżności w wynikach oznaczeń. Dlatego też stopniowo odchodzi się od klasyfikowania błonnika pod względem rozpuszczalności, a uwypukla się raczej jego fizjologiczne korzyści dla zdrowia.

Z błonnikiem nie należy jednak przesadzać – zbyt duża ilość włókien pokarmowych w diecie może spowodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Może też utrudnić wchłanianie niektórych pierwiastków oraz witamin.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by każdego dnia w naszej diecie znalazło się 20-40 g błonnika.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Korzystałam z:
„Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit”, dr inż. Lucyna Kozłowska, „Żywność dla zdrowia”, nr 13

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć