Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - co trzeba wiedzieć?

Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie pełni niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Dzięki temu chronimy nasz organizm przed rozwojem chorób jelita grubego, w tym nowotworów. Błonnik może być rozpuszczalny albo nierozpuszczalny w wodzie. Czym się od siebie różnią?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) to kompleks heterogennych substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Jest on mieszaniną substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny).

Rola błonnika w profilaktyce zdrowia jest nieoceniona – pełni on istotną rolę zwłaszcza w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Pomaga pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu, reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, utrudnia wchłanianie się „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, obniża ciśnienie krwi, przyspiesza perystaltykę jelit, zasyca na długo, zmniejszając uczucie głodu, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, przyczynia się także do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.

Właściwa ilość błonnika w diecie może mieć swój udział w redukcji występowania wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy czy kamicy pęcherzyka żółciowego.

Błonnik może być rozpuszczalny i nierozpuszczalny – jest to podział uwzględniający jego zdolność do rozpuszczania się w wodzie. Frakcja rozpuszczalna pęcznieje w żołądku, spowalniając wchłanianie glukozy do krwi i wpływając na poziom cholesterolu, natomiast frakcja nierozpuszczalna (przechodząc przez jelita w formie niestrawionej) przyspiesza pasaż treści pokarmowej.

Błonnik rozpuszczalny

Są to: skrobia oporna, β-glukany, pektyny, gumy (np. guma guar), śluzy roślinne, frukto-oligosacharydy, niektóre hemicelulozy. Błonnik rozpuszczalny odgrywa rolę w procesach hormonalnych organizmu. Rozpuszcza się w wodzie i zmienia się w postać żelową, dzięki czemu może wychwycić różne substancje, które jeszcze nie trafiły do krwi. Frakcje błonnika rozpuszczalnego ulegają fermentacji przez mikroflorę jelita grubego, a przy tym:

- pomagają w leczeniu zaparć,
- stymulują różnicowanie i proliferację (silne rozrastanie się) komórek nabłonka jelitowego,
- sprzyjają namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej,
- są pomocne w utrzymaniu optymalnego pH w jelitach,
- obniżają wysoki cholesterol,
- leczą biegunkę,
- wychwytują toksyny i metale ciężkie w organizmie,
- pomagają w prewencji nowotworów jelita grubego.

Źródła: brązowy ryż, biały ryż, nasiona strączkowe, niektóre owoce (jabłka, gruszki, śliwki), niektóre warzywa (marchew, brokuły, cukinia), orzechy.

Błonnik nierozpuszczalny

Są to: celuloza, niektóre pektyny, niektóre hemicelulozy, ligniny. W naszej diecie błonnik nierozpuszczalny stanowi od 2/3 do 3/4 ogólnej ilości błonnika pokarmowego. Frakcje tego rodzaju błonnika działają jak miotła usuwająca z przewodu pokarmowego to, co niepotrzebne. Dzięki temu wpływają na nasz organizm następująco:

- zwiększają objętość treści pokarmowej,
- zapewniają uczucie sytości,
- chronią nas przed powstawaniem zaparć,
- przyspieszają czas pasażu jelitowego,
- zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy,
- zwiększają ilość usuwanych z przewodu pokarmowego toksyn i ubocznych produktów przemiany materii.

Źródła: otręby pszenne, płatki kukurydziane, pieczywo chrupkie, chleb pełnoziarnisty, niektóre warzywa (kalafior, seler, zielona fasola), owoce (pomarańcze), kasza jęczmienna, kasza gryczana.

Ale uwaga – specjaliści zwracają uwagę, że trudno jest oszacować końcowy efekt fizjologiczny frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych z uwagi na to, że w codziennej urozmaiconej diecie występuje mieszanka różnych frakcji błonnika pokarmowego. Istnieją też duże kontrowersje co do różnych metod oznaczania zawartości w produktach spożywczych frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych, co skutkuje występowaniem rozbieżności w wynikach oznaczeń. Dlatego też stopniowo odchodzi się od klasyfikowania błonnika pod względem rozpuszczalności, a uwypukla się raczej jego fizjologiczne korzyści dla zdrowia.

Z błonnikiem nie należy jednak przesadzać – zbyt duża ilość włókien pokarmowych w diecie może spowodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Może też utrudnić wchłanianie niektórych pierwiastków oraz witamin.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by każdego dnia w naszej diecie znalazło się 20-40 g błonnika.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Korzystałam z:
„Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit”, dr inż. Lucyna Kozłowska, „Żywność dla zdrowia”, nr 13

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇