Trwa ładowanie...
18-09-2014 15:37

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - co trzeba wiedzieć?

Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie pełni niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Dzięki temu chronimy nasz organizm przed rozwojem chorób jelita grubego, w tym nowotworów. Błonnik może być rozpuszczalny albo nierozpuszczalny w wodzie. Czym się od siebie różnią?

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - co trzeba wiedzieć?Źródło: Shutterstock
dj7fb5l
dj7fb5l

Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) to kompleks heterogennych substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Jest on mieszaniną substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny).

Rola błonnika w profilaktyce zdrowia jest nieoceniona – pełni on istotną rolę zwłaszcza w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Pomaga pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu, reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, utrudnia wchłanianie się „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, obniża ciśnienie krwi, przyspiesza perystaltykę jelit, zasyca na długo, zmniejszając uczucie głodu, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, przyczynia się także do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.

Właściwa ilość błonnika w diecie może mieć swój udział w redukcji występowania wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy czy kamicy pęcherzyka żółciowego.

Błonnik może być rozpuszczalny i nierozpuszczalny – jest to podział uwzględniający jego zdolność do rozpuszczania się w wodzie. Frakcja rozpuszczalna pęcznieje w żołądku, spowalniając wchłanianie glukozy do krwi i wpływając na poziom cholesterolu, natomiast frakcja nierozpuszczalna (przechodząc przez jelita w formie niestrawionej) przyspiesza pasaż treści pokarmowej.

dj7fb5l

Błonnik rozpuszczalny

Są to: skrobia oporna, β-glukany, pektyny, gumy (np. guma guar), śluzy roślinne, frukto-oligosacharydy, niektóre hemicelulozy. Błonnik rozpuszczalny odgrywa rolę w procesach hormonalnych organizmu. Rozpuszcza się w wodzie i zmienia się w postać żelową, dzięki czemu może wychwycić różne substancje, które jeszcze nie trafiły do krwi. Frakcje błonnika rozpuszczalnego ulegają fermentacji przez mikroflorę jelita grubego, a przy tym:

- pomagają w leczeniu zaparć,
- stymulują różnicowanie i proliferację (silne rozrastanie się) komórek nabłonka jelitowego,
- sprzyjają namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej,
- są pomocne w utrzymaniu optymalnego pH w jelitach,
- obniżają wysoki cholesterol,
- leczą biegunkę,
- wychwytują toksyny i metale ciężkie w organizmie,
- pomagają w prewencji nowotworów jelita grubego.

Źródła: brązowy ryż, biały ryż, nasiona strączkowe, niektóre owoce (jabłka, gruszki, śliwki), niektóre warzywa (marchew, brokuły, cukinia), orzechy.

Błonnik nierozpuszczalny

Są to: celuloza, niektóre pektyny, niektóre hemicelulozy, ligniny. W naszej diecie błonnik nierozpuszczalny stanowi od 2/3 do 3/4 ogólnej ilości błonnika pokarmowego. Frakcje tego rodzaju błonnika działają jak miotła usuwająca z przewodu pokarmowego to, co niepotrzebne. Dzięki temu wpływają na nasz organizm następująco:

dj7fb5l

- zwiększają objętość treści pokarmowej,
- zapewniają uczucie sytości,
- chronią nas przed powstawaniem zaparć,
- przyspieszają czas pasażu jelitowego,
- zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy,
- zwiększają ilość usuwanych z przewodu pokarmowego toksyn i ubocznych produktów przemiany materii.

Źródła: otręby pszenne, płatki kukurydziane, pieczywo chrupkie, chleb pełnoziarnisty, niektóre warzywa (kalafior, seler, zielona fasola), owoce (pomarańcze), kasza jęczmienna, kasza gryczana.

Ale uwaga – specjaliści zwracają uwagę, że trudno jest oszacować końcowy efekt fizjologiczny frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych z uwagi na to, że w codziennej urozmaiconej diecie występuje mieszanka różnych frakcji błonnika pokarmowego. Istnieją też duże kontrowersje co do różnych metod oznaczania zawartości w produktach spożywczych frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych, co skutkuje występowaniem rozbieżności w wynikach oznaczeń. Dlatego też stopniowo odchodzi się od klasyfikowania błonnika pod względem rozpuszczalności, a uwypukla się raczej jego fizjologiczne korzyści dla zdrowia.

dj7fb5l

Z błonnikiem nie należy jednak przesadzać – zbyt duża ilość włókien pokarmowych w diecie może spowodować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Może też utrudnić wchłanianie niektórych pierwiastków oraz witamin.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by każdego dnia w naszej diecie znalazło się 20-40 g błonnika.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Korzystałam z:
„Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit”, dr inż. Lucyna Kozłowska, „Żywność dla zdrowia”, nr 13

dj7fb5l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dj7fb5l
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj