Bentonit - E558
Bentonit, czyli krzemian glinu, o symbolu w technologii żywności E558, jest substancją bezpieczną, którą odnajdujemy w wielu produktach spożywczych, do których używany jest jako zagęstnik, środek przeciwzbrylający oraz substancja klarująca. W jakiej żywności go odnajdziemy oraz w których gałęziach przemysłu, oprócz spożywczego jest wykorzystywany?
Czy konserwanty są bezpieczne dla zdrowia?
Jest ich ponad 1500 i nie sposób ich uniknąć w żywności. Dodatki do pożywienia o symbolu E – bo o nich mowa – stosowane są w wielu produktach spożywczych, jako konserwanty, barwniki, nośniki i regulatory kwasowości. Dzięki nim pożywienie chronione jest przed bakteriami i pleśnią, ponadto działają na zachowanie przez żywność na dłużej jej właściwości, takich jak smak i zapach.
Czy wszystkie konserwanty są bezpieczne? W takich ilościach w jakich znajdują się w żywności tak, ponieważ zanim Światowa Organizacja Zdrowia dopuści je jako dodatek, zostają rzetelnie przebadane. Mimo to nadal nieufnie sięgamy po produkt zawierający konserwanty, obawiając się, że są szkodliwe dla zdrowia. A jak to jest w przypadku bentonitu?
Co to jest bentonit i po co się go stosuje?
Bentonit, określany w przemyśle żywności jako substancja o symbolu E558, to substancja przeciwzbrylająca, zagęstnik i nośnik dodawany do barwników, które używane są do barwienia żywności oraz do produkcji wina. Bentonit to skała osadowa, powstała w skutek przeobrażenia się tufów i tufitów.
W naszym kraju naturalnie występuje w rejonach Kielc i Karpat. Bentonit to krucha skała, o barwie białej, żółtej, szarej lub brunatnej. Dobrze chłonie wodę, pod wpływem której pęcznieje. Skała ta składa się przede wszystkim z potasu, sodu, aluminium oraz wapnia. W przemyśle spożywczym bentonit określany jest jako środek pomocniczy i jest to związek naturalny, otrzymywany właśnie ze skały.
Zastosowanie bentonitu w technologii żywności
Bentonit nie jest zbyt popularną substancją, jednak wykorzystywany jest w technologii żywności do barwienia wina oraz do klarowania soków, moszczy, piwa, wina i miodów pitnych. Dodawany jest także do kawy rozpuszczalnej, aromatów, przypraw, tłuszczów i olei jadalnych, mleka w proszku, soli spożywczej oraz jej zamienników, serów twardych półtwardych i topionych, które są dostępne w plasterkach. Odnajdziemy go również w gumie do żucia i ryżu.
Czy bentonit to substancja bezpieczna?
Nie zostało określone dzienne, bezpieczne spożycie bentonitu. Jest on uznawany jako nieszkodliwy dodatek do żywności. Udowodniono jednak, że w przypadku przedawkowania bentonitu może to prowadzić do magazynowania się glinu w organizmie oraz przyczynić się do powstania choroby Alzheimera. Substancji tej powinny unikać osoby, które cierpią na choroby związane z nerkami. Ponadto warto widzieć, że w kontakcie ze skórą, bentonit może zatykać pory co utrudnia jej prawidłowe funkcjonowanie.
Czy wiesz, że..?
Nazwa bentonit pochodzi od nazwy miasta, gdzie odkryto największe złoża tej skały, było to Fort Benton, w stanie Wyoming. Substancja ta, o czym niewielu z nas wie, używana jest także w celu przeprowadzenia detoksu w organizmie. Bentonit działa jak środek przeczyszczający, ponieważ przyciąga toksyny i pozwala na szybkie usunięcie ich z organizmu.
Inne zastosowanie bentonitu
Poza technologią żywności, bentonit wykorzystywany jest w budownictwie do produkcji zawiesiny bentonitowej oraz masy formierskiej. Używa się go także jako żwirek dla zwierząt, a ponadto odnajduje zastosowanie w ochronie środowiska, w płuczkach wiertniczych. Bentonit jest wykorzystywany również w farmaceutyce, gdzie jest składnikiem leków zobojętniających kwas solny oraz w kosmetyce do produkcji kosmetyków do twarzy, głównie maseczek.
Co to jest glinka bentonitu i po co się ją stosuje?
Często w kontekście bentonitu kosmetolodzy wspominają o glince bentonitu, która jest jedną z najsilniejszych i najbardziej skutecznych glinek leczniczych. W takim wypadku glinka bentonitowa wygląda jak drobny proszek, który nie ma zapachu i nie zmienia zabarwienia podczas przechowywani. Ponadto w takiej postaci bentonit jest aksamitny w dotyku. Wśród bentonitu wyróżniamy kilka rodzajów, jednak najbardziej wartościowy jest bentonit sodowy i wapniowy, które różnią się między sobą mocą absorpcyjną.
Kornelia Ramusiewicz