Andrea Camastra i restauracja Senses zdobyli gwiazdkę Michelin

W branży kulinarnej porównywane są do nagrody Nobla. Gwiazdki Michelin i miejsce w Przewodnika Michelin to obiekt marzeń wielu restauratorów, gwarancja najlepszego smaku i potraw na najwyższym poziomie. Do niedawna w Polsce jedynie Wojciech Modest Amaro mógł pochwalić się takim wyróżnieniem wraz z Atelier Amaro. Właśnie ogłoszono, że kolejna warszawska restauracja znalazła się w gronie lokali z tym prestiżowym wyróżnieniem.

Andrea Camastra i restauracja Senses zdobyli gwiazdkę Michelin

W branży kulinarnej porównywane są do nagrody Nobla. Gwiazdki Michelin i miejsce w Przewodniku Michelin to obiekt marzeń wielu restauratorów, gwarancja najlepszego smaku i potraw na najwyższym poziomie. Do niedawna w Polsce jedynie Wojciech Modest Amaro mógł pochwalić się "gwiazdką" wraz z Atelier Amaro. Dziś już wiemy, że kolejna warszawska restauracja znalazła się w gronie lokali z tym prestiżowym wyróżnieniem.

"Gwiazdka zaświeciła dla Senses! Dziękujemy Wszystkim, którzy przyczynili się do naszego sukcesu. Dziś świętujemy" - napisali właściciele restauracji na swoim profilu na Facebooku.
To nie pierwszy wyraz uznania dla tego miejsca. W tym roku warszawska restauracja Senses jako jedyna w Polsce znalazła się na liście "The Diners Club 50 Best Discovery Series". Trafiają na nią najlepsze światowe lokale.
Andrea Camastra, pół-Włoch, pół-Francuz, podkreśla, że czuje się mocno związany z polską kulturą i kulinariami w kraju nad Wisłą. Każde wyróżnienie cieszy go przede wszystkim ze względu na promocję, jaką zapewnia polskiej kuchni. Zapewnia, że pracując, nie myśli o nagrodach. Sukces w jego restauracji warunkuje połączenie właściwej techniki ze stosowaniem najlepszych jakościowo produktów. W codziennej pracy wykorzystuje doświadczenie, które zdobył pracując m.in. w Le Chateaubriand w Paryżu, La Mirabelle w Luksemburgu oraz Fisherman’s Lodge w Newcastle. Pełnił także funkcję sous-chefa w warszawskim Atelier Amaro. Otrzymał prestiżowy tytuł Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015.

- Czekaliśmy z niecierpliwością na ogłoszenie listy. Miała zostać przedstawiona już wczoraj, ale zostało to przełożone na dzisiaj. Czekaliśmy, udało się i jesteśmy szczęśliwi - powiedział w rozmowie dla serwisu WP Kuchnia Dariusz Pawłowski, general manager restauracji Senses.

Na świecie jest niespełna 90 inspektorów Przewodnika Michelin. Co ciekawe, jeden z nich ujawnił się w warszawskiej restauracji.
- Nie podejrzewaliśmy nikogo z gości, gdyż cały proces odbywa się anonimowo. Co prawda, jeden inspektor ujawnił się nam sam z siebie. Inspektorzy mają bowiem do tego prawo. W kwestii pozostałych z inspekcji, jeżeli takowe były, nie jesteśmy w stanie określić ich liczby. Chcielibyśmy taką wiedzę posiadać, ale to jest wszystko tak zorganizowane, że bardzo trudno rozpoznać kontrolera - dodał Dariusz Pawłowski.

Menu restauracji Senses to wynik licznych eksperymentów i podróży w poszukiwaniu nowych smaków. Nie brakuje w nim dań tradycyjnej kuchni polskiej, w której Camastra znajduje podobieństwa do specjałów francuskich. Szef kuchni zaznacza, że w XVI wieku polskie specjał były znane i doceniane na całym świecie.

(kg)/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy