Trwa ładowanie...
04-07-2013 16:04

Aguas frescas - zdrowa ochłoda latem

Są hitem w Ameryce Środkowej. Najczęściej składają się z soczystych owoców, wody i cukru, co czyni je bardzo smacznym, zdrowym i orzeźwiającym napojem. W Polsce aguas frescas są mało znane. Na szczęście bardzo szybko możemy przygotować je sobie sami, wykorzystując dowolne owoce sezonowe.

Aguas frescas - zdrowa ochłoda latemŹródło: CC/flickr, fot: CC/flickr
d5r48s9
d5r48s9

Wiosną i latem chętnie pijemy kompoty, smoothies, koktajle i soki. Mieszkańcy krajów Ameryki Środkowej mają natomiast aguas frescas, co z języka hiszpańskiego znaczny dosłownie „świeże wody”. Trudno o lepszą charakterystykę tego napoju. Aguas frescas to po prostu różnego rodzaju napoje chłodzące. Szczególnie Meksykanie zakochani są w swoich aguas frescas. W tym kraju sprzedawane są one w plastikowych torbach na ulicach. Napoje tego typu podbiły także Karaiby i Stany Zjednoczone, gdzie dostępne są już nawet w restauracjach.

Słodko-kwaśne pyszności

Do przygotowania agua fresca wykorzystuje się przede wszystkim dowolne owoce, a także wodę, cukier oraz różnego rodzaju zboża, które następnie miksuje się na jednolitą masę. Czasem składnikiem agua fresca są też płatki zbożowe i kwiaty.

Wśród słodkich owoców królują: mango, melon, figa, papaja, truskawki, pomarańcza i arbuz. Jeśli chodzi o owoce kwaśne, to aguas frescas zazwyczaj przygotowuje się z cytryny, limonki, ananasa czy ogórka. Najczęściej wykorzystywane nasiona i kwiaty to ryż (z ryżem i cynamonem to agua de horchata), hibiskus (napój z hibiskusem to agua de jamaica), jęczmień i szałwia hiszpańska (chia).

W Ameryce Środowej i na Karaibach napoje chłodzące przyrządza się także z mniej znanych Polakom owoców takich jak gujawa, mamea amerykańska, kaki, tamaryndowiec (jest to tzw. agua de tamarindo) czy flaszowiec miękkociernisty (graviola). Rzadziej aguas frescas przyrządza się z warzyw.

d5r48s9

Szpinak, bazylia, mięta

W ten sposób powstaje napój bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Chcesz przygotować agua fresca na własną rękę? Nic prostszego. Wybierz dowolne owoce, najlepiej sezonowe, np. truskawki. Umyte i odszypułkowane wrzuć do misy blendera (ok. 20-30 dag). Dodaj szklankę wody, dwie łyżki cukru i np. sok z połowy limonki. Jeśli chcesz, aby napój był bardziej orzeźwiający, wrzuć kilka kostek lodu. Teraz wszystko dokładnie zmiksuj. Przed podaniem agua fresca należy przecedzić, np. przez gazę lub ściereczkę. Przelej do wysokiej szklanki, udekoruj owocem – gotowe.

Przygotowując swoje agua fresca, możesz dowolnie miksować smaki i tworzyć własne kompozycje. Spróbuj np. napoju z melonem i… bazylią. Podziel melona (najlepiej kantalupę) na cząstki i wrzuć do misy blendera. Dorzuć kilka listków świeżej bazylii, choć możesz zastąpić ją np. miętą. Zalej połową szklanki wody, ewentualnie dodaj cukier (do smaku). Zmiksuj, przecedź i podawaj.

Kolejne ciekawe połączenie to ananas i… szpinak, które będą składnikami bardzo zdrowego napoju. Zmiksuj listki szpinaku razem z cząstkami ananasa, zalej wodą, dodaj cukier w ilości według uznania (możesz z niego całkowicie zrezygnować), a powstanie smaczny i orzeźwiający napój w soczyście zielonym kolorze.

d5r48s9

Miksuj i eksperymentuj

Świetnie smakuje orzeźwiający napój agua fresca przygotowany z ogórka, limonki i mięty. To bardzo popularny przysmak w Ameryce Środkowej. W blenderze powinny się znaleźć: jeden ogórek (obrany ze skórki i pokrojony w kawałki), kilka listków świeżej mięty, sok z połówki limonki, łyżka lub dwie cukru (do smaku), szklanka wody i ewentualnie kostki lodu. Wszystko należy zmiksować (można najpierw zblenderować samego ogórka, a potem dodać pozostałe składniki), przecedzić i podać.

Wyjątkowy smak uzyskamy, przygotowując agua fresca z jeżyn i soku z agawy. Napój ten można jeszcze wzbogacić wodą różaną. A gdyby tak urozmaicić agua fresca rumem? Zrób tak, łącząc rum z cząstkami ananasa, a powstanie napój o niepowtarzalnym smaku.

Jak widać, aguas frescas można przyrządzić z dowolnych składników, łącząc ze sobą różne owoce i przyprawy. Korzystajmy zwłaszcza z dobrodziejstw aktualnych pór roku, a nasze napoje będą jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj