Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza

Ta gęsta zupa może pełnić rolę smacznego, jednogarnkowego dania. Mięsną wkładkę stanowią w niej rybne pulpety - dość delikatne w swojej strukturze i smaku. Potrawa nie jest skomplikowana i doskonale smakuje również odgrzewana na drugi dzień. Warto spróbować takiej wariacji na temat klasycznej pomidorówki.

Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Ta gęsta zupa może pełnić rolę smacznego, jednogarnkowego dania. Mięsną wkładkę stanowią w niej rybne pulpety - dość delikatne w swojej strukturze i smaku. Potrawa nie jest skomplikowana i doskonale smakuje również odgrzewana na drugi dzień. Warto spróbować takiej wariacji na temat klasycznej pomidorówki.

Składniki:
500 g dorsza (bez ości i skóry)
1 mała sucha bułka
1/2 litra soku pomidorowego
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki)
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki - do posypania przed podaniem
mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów
2-3 łyżki oliwy
1 mała cebula
5-8 ziaren ziela angielskiego
2 średnie liście laurowe

Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej białym). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć dokładnie, dodać do ryby. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać drobno. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić najpierw cebulę, potem dodać warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wlać około półtora litra wody, posolić, zagotować. Masę rybną na pulpety wyjąć z lodówki. Dłońmi lekko zwilżonymi wodą formować niewielkie kulki. Każdą obtaczać w mące ziemniaczanej i wkładać na wrzący wywar. (Gdyby wody było zbyt mało, można jej dolać. Należy jednak pamiętać, że dojdzie jeszcze sok pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania wlać sok pomidorowy i gotować razem jeszcze jakieś 2-3 minuty. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów