Zdrowa szkocka pizza

Szkocki dietetyk opracował pizzę, która dostarcza 30 proc. potrzebnych dorosłej osobie kalorii, białek, węglowodanów, witamin i soli mineralnych - informuje serwis BBC News/Scotland".

Zdrowa szkocka pizza
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
1
Obraz

Pizzę wymyślił Mike Lean z Glasgow University, zaś jego pomysł wprowadził w życie biznesmen - Donnie Maclean.

Jak wyjaśnia Lean, na pomysł zdrowej pizzy wpadł, bo frustrowały go rozważania nad wartością odżywczą dań sprzedawanych w supermarketach i restauracjach. Badania typowych gotowych posiłków, sprzedawanych w Szkocji przez pięć wiodących supermarketów, wykazały, że są one - jak to ujął naukowiec - "beznadziejnie niezrównoważone".

Gotowe posiłki zawierały tyle soli i nasyconych tłuszczów, ile ich człowiek potrzebuje na cały dzień - a nawet więcej, natomiast wielu potrzebnych składników odżywczych niemal wcale tam nie było.

Biznesmen Maclean pomógł Leanowi znaleźć sposoby na wzbogacenie pizzy w witaminy i mikroelementy - na przykład poprzez dodatek wodorostów, dodawanych także do niektórych rodzajów wyrabianego rzemieślniczymi metodami chleba. Wodorosty poprawiają smak pizzy i pozwalają ograniczyć dodatek soli, zawierają także jod, witaminę B12 i inne korzystne dla zdrowia substancje.

Czerwona papryka i pomidory dodają witaminy C, nowa pizza zawiera również magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminę A.

"Zgodnie z obecnymi zaleceniami 20 proc. kalorii i składników odżywczych powinno zapewniać śniadanie, 30 proc. - lunch, 30 proc. - obiadokolacja, zaś przekąski dodatkowe 20 proc. " - mówi Mclean. Dietetyczna pizza ma być daniem na lunch lub obiadokolację.

Według sondażu przeprowadzonego przez firmę Mintel, siedmiu na 10 Brytyjczyków spożywa pizzę, a jej rynek ma być w roku 2016 wart miliard funtów. Nową pizzę ma zamiar sprzedawać co najmniej jedna sieć supermarketów. Dostępna będzie w postaci zamrożonej, a jej cena ma być tak niska, jak się da... ale nie kosztem jakości.

Lean i Maclean pracują teraz na zdrowymi wersjami curry oraz typowo brytyjskiej ryby z frytkami. (PAP)

pmw/ ula/

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny