Trwa ładowanie...
03-07-2012 09:14

Zdrowa szkocka pizza

Szkocki dietetyk opracował pizzę, która dostarcza 30 proc. potrzebnych dorosłej osobie kalorii, białek, węglowodanów, witamin i soli mineralnych - informuje serwis BBC News/Scotland".

Zdrowa szkocka pizzaŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d2y13dw
d2y13dw

Pizzę wymyślił Mike Lean z Glasgow University, zaś jego pomysł wprowadził w życie biznesmen - Donnie Maclean.

Jak wyjaśnia Lean, na pomysł zdrowej pizzy wpadł, bo frustrowały go rozważania nad wartością odżywczą dań sprzedawanych w supermarketach i restauracjach. Badania typowych gotowych posiłków, sprzedawanych w Szkocji przez pięć wiodących supermarketów, wykazały, że są one - jak to ujął naukowiec - "beznadziejnie niezrównoważone".

Gotowe posiłki zawierały tyle soli i nasyconych tłuszczów, ile ich człowiek potrzebuje na cały dzień - a nawet więcej, natomiast wielu potrzebnych składników odżywczych niemal wcale tam nie było.

d2y13dw

Biznesmen Maclean pomógł Leanowi znaleźć sposoby na wzbogacenie pizzy w witaminy i mikroelementy - na przykład poprzez dodatek wodorostów, dodawanych także do niektórych rodzajów wyrabianego rzemieślniczymi metodami chleba. Wodorosty poprawiają smak pizzy i pozwalają ograniczyć dodatek soli, zawierają także jod, witaminę B12 i inne korzystne dla zdrowia substancje.

Czerwona papryka i pomidory dodają witaminy C, nowa pizza zawiera również magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminę A.

"Zgodnie z obecnymi zaleceniami 20 proc. kalorii i składników odżywczych powinno zapewniać śniadanie, 30 proc. - lunch, 30 proc. - obiadokolacja, zaś przekąski dodatkowe 20 proc. " - mówi Mclean. Dietetyczna pizza ma być daniem na lunch lub obiadokolację.

Według sondażu przeprowadzonego przez firmę Mintel, siedmiu na 10 Brytyjczyków spożywa pizzę, a jej rynek ma być w roku 2016 wart miliard funtów. Nową pizzę ma zamiar sprzedawać co najmniej jedna sieć supermarketów. Dostępna będzie w postaci zamrożonej, a jej cena ma być tak niska, jak się da... ale nie kosztem jakości.

Lean i Maclean pracują teraz na zdrowymi wersjami curry oraz typowo brytyjskiej ryby z frytkami. (PAP)

pmw/ ula/

d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj