Toksyny z owoców morza mogą uszkadzać nerki

Obecna w owocach morza toksyna - kwas domoikowy - może uszkadzać nie tylko mózg, o czym wiedziano od dawna, ale także nerki. I to w znacznie niższych, uznawanych dotąd za dopuszczalne, stężeniach.

Toksyny z owoców morza mogą uszkadzać nerki
Źródło zdjęć: © Fotolia

Do takich wniosków doszli naukowcy z Karoliny Południowej (USA) po przeprowadzeniu serii eksperymentów na myszach. Wyniki ich badań opisano w najnowszym wydaniu pisma „Journal of the American Society of Nephrology”.

Niektóre z żyjących w oceanach gatunków glonów wytwarzają specyficzne, silnie toksyczne dla ludzi i innych żywych organizmów, substancje chemiczne. Są to neurotoksyny, czyli trucizny uszkadzające mózg. Najbardziej znaną jest kwas domoikowy, którego spożycie powoduje paraliż komórek nerwowych, szczególnie w części mózgu odpowiedzialnej za pamięć (hipokamp).

Do zatrucia dochodzi najczęściej poprzez zjedzenie nie samych glonów, a mięczaków morskich (omułków, przegrzebków i innych małżów), żywiących się fitoplanktonem wytwarzającym kwas domoikowy. Głównymi objawami zatrucia są: amnezja, kłopoty z wysławianiem się, dezorientacja, a nawet śpiączka. Z tego powodu spowodowana przez toksynę choroba nazywana jest amnezyjnym zatruciem mięczakami (ang. Amnesic Shelfish Poisoning).

Według najnowszych ustaleń, źródłem trującego kwasu mogą być także niektóre ryby morskie i okrzemki.

Kilka lat temu Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) określiła dopuszczalne zawartości kwasu domoikowego w owocach morza przeznaczonych do spożycia. Przekroczenie tych wartości grozi wystąpieniem objawów neurologicznych.

Ponieważ kwas domoikowy jest usuwany z organizmu przez nerki, zespół lekarzy z Uniwersytetu Medycznego Karoliny Południowej postanowił sprawdzić, czy toksyna może mieć negatywny wpływ także na te organy. Naukowcy podawali myszom określone (rosnące) dawki kwasu domoikowego i oceniali stan ich nerek. Okazało się, że nerki są znacznie wrażliwsze na działanie tej neurotoksyny niż mózg!

„Odkryliśmy, że kwas domoikowy zaczyna niszczyć nerki już w stężeniach 100 razy mniejszych niż te, które powodują skutki neurologiczne - mówi jeden z autorów badania, dr P. Darwin Bell - Oznacza to, że ludzie spożywający owoce morza mogą być narażeni na zwiększone ryzyko uszkodzenia nerek, które w skrajnych przypadkach prowadzi nawet do niewydolności tych narządów i konieczności dializowania”.

Oczywiście, jak podkreśla naukowiec, trzeba zweryfikować otrzymane wyniki na ludziach. Jednak już teraz naukowcy postulują zwiększenie i zaostrzenie kontroli wszystkich owoców morza pod kątem zawartości kwasu domoikowego. Uważają, iż FDA powinna ustalić nowe normy dopuszczalnego stężenia tej substancji w produktach przeznaczonych do spożycia.

kap/ ula/

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm