Olej kokosowy - hit w twojej kuchni
To jeden z najzdrowszych tłuszczów świata. Wykazuje wszechstronne działanie zdrowotne, świetnie smakuje, a w kuchni wykorzystamy go na dziesiątki sposobów. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Jest bardzo odporny i trwały. Nie zmienia smaku potraw, ale nadaje im wyjątkowego aromatu i konsystencji. Czego chcieć więcej?
Olej kokosowy (zwany również tłuszczem albo masłem kokosowym) otrzymuje się poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (kopry). Kopra zawiera ok. 70 proc. tłuszczu; po oczyszczeniu i rozdrobnieniu miąższ używany jest w przemyśle cukierniczym w postaci wiórków.
Palmę kokosową, z której robi się olej, nazywa się "drzewem życia". Owoce, które wydaje, zawierają mnóstwo leczniczych i odżywczych składników.
Bezcenne kwasy
W składzie oleju kokosowego znajduje się zdrowy kwas laurynowy, organiczny związek chemiczny i nasycony kwas tłuszczowy, który przede wszystkim działa wspomagająco na układ immunologiczny. Wykazuje też działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Korzystnie wpływa na kondycję włosów, a zwłaszcza powstrzymuje ich wypadanie i nadmierne przetłuszczanie się. Kwas laurynowy poprawia również tempo przemiany materii, dodaje energii, wspomaga leczenie drożdżycy, zapalenia oskrzeli, grzybicy oraz infekcji wirusowych. To kwas, który naturalnie występuje w mleku matki.
Kolejny cenny związek w oleju kokosowym to kwas kaprylowy, również nasycony kwas tłuszczowy, który przede wszystkim działa przeciwdrożdżakowo, a także przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Niszczy zgromadzone w organizmie bakterie; zagraniczne badania wykazały, że dostarczanie organizmowi kwasu kaprylowego może zapobiegać chorobom bakteryjnym przewodu pokarmowego. Spożywanie oleju kokosowego poprzez obecność tego kwasu hamuje łaknienie na cukier.
Spożywanie oleju kokosowego pomaga także pozbyć się zapalenia płuc - potwierdziły to badania amerykańskich specjalistów. Olej obniża również poziom "złego" cholesterolu LDL, chroni serce, pomaga pozbyć się zmęczenia, chroni przed chorobą Alzheimera i wirusem HIV, łagodzi problemy jelitowe, leczy hemoroidy. Ponieważ jest bogaty w przeciwutleniacze, zabezpiecza nas przed atakiem wolnych rodników i tym samym chroni organizm przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami.
Ze względu na swoje cenne właściwości olej kokosowy stosowany jest też w kosmetyce - nie tylko w pielęgnacji włosów, ale i skóry, zwłaszcza przesuszonej i szorstkiej.
Kulinarny festiwal kokosowy
Jego ogromną zaletą jest trwałość. Nie jełczeje, może być poddawany obróbce termicznej. Należy jedynie pamiętać, by przechowywać go w suchym, ciemnym miejscu. W temperaturze pokojowej olej kokosowy ma postać stałą (dzięki czemu można go stosować zamiast masła). Aby uzyskać postać płynną, słoik (butelkę) z olejem (dobrze zakręcone) najlepiej jest włożyć do miseczki z gorącą wodą albo wsunąć bezpośrednio pod gorący strumień.
Atutem oleju kokosowego jest przyjemny zapach i smak, które jednak nie dominują w potrawie (olej nie zmienia smaku dania), dlatego śmiało możemy go wykorzystywać do przygotowania wielu potraw. To wspaniały produkt spożywczy, bardzo zalecany w kuchni - zwłaszcza w przypadku wegetarian i wegan.
Pomysły na zastosowanie oleju kokosowego:
- Do smażenia - jest odporny na działanie wysokiej temperatury;
- Jako dodatek do sałatek,
- Jako smarowidło do pieczywa;
- Do deserów;
- Do dań typu stir-fry;
- Do duszenia warzyw;
- Do doprawienia potraw orientalnych;
- Do owsianki, zamiast cukru;
- Do pieczenia;
- Do ryżu;
- Do makaronu;
- Do kawy – nada jej kremowej konsystencji i bogatszego smaku;
- Jako składnik koktajli.
Kulinarne wskazówki:
- Posmaruj kromkę pełnoziarnistego pieczywa olejem kokosowym i oprósz go cynamonem, by zyskać zdrową i smaczną przekąskę;
- Dodaj łyżkę oleju do filiżanki wypełnionej kawą (by uzyskać gładką konsystencję, całość zmiksuj);
- Płynnym olej kokosowym polej ulubioną sałatkę (zamiast innej oliwy, którą zwykle używasz);
- Weź ulubiony przepis na babeczki i zastąp tłuszcz olejem kokosowym - będzie zdrowo i pysznie;
- Upraż kukurydzę (bez soli i innych dodatków) i podaj ją skropioną olejem kokosowym;
- Rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego w garnuszku, dodaj szklankę drobinek (kropelek) czekoladowych (mlecznych, białych, gorzkich) albo połamanej w kostkę dowolnej czekolady. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowana polewa pasuje do wszelkich deserów.
Idziemy na zakupy
Najlepiej kupować olej kokosowy naturalny, nierafinowany (rafinowany traci swój charakterystyczny smak i aromat). Lekarze zalecają, aby przyjmować ok. 3,5 łyżeczki oleju kokosowego dziennie (najlepiej zacząć od małej dawki i obserwować, jak zareaguje nasz organizm). W sklepach ze zdrową żywnością za olej kokosowy nierafinowany trzeba zapłacić ok. 20-40 zł za 400-500 ml.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/kuchnia.wp.pl