WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą

Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" to kolejna udana pozycja do kategorii "ciasta z truskawkami", którą warto przygotować w sezonie na te owoce.

Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" to kolejna udana pozycja do kategorii "ciasta z truskawkami", którą warto przygotować w sezonie na te owoce.

Składniki (w temperaturze pokojowej):
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 proc. lub greckiego jogurtu
3/4 szklanki mleka w proszku
220g umytych, obranych truskawek + 1 łyżka mąki
100g grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.

  1. Mleko w proszku energicznie wymieszać ze śmietaną, odstawić.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą (mieszać przez około 50 sekund).
  5. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany z mlekiem, wymieszać do połączenia składników. Dodać resztę i dokładnie wymieszać.
  6. Truskawki pokroić i oprószyć 1 łyżką mąki. Razem z czekoladą dodać je do ciasta i wymieszać łyżką.
  7. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone w grube plastry. [
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów