Kukufrytki, czyli frytki z polenty
Frytki najczęściej kojarzą nam się z fast foodem ociekającym tłuszczem. To mylne przekonanie, bo pieczone frytki z batatów, marchewki czy korzenia pietruszki podbijają podniebienia osób na całym świecie. Jak się okazuje, można je przygotować także z kaszy. Taki przysmak proponuje Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Doskonale smakują z domowym ketchupem lub dietetycznymi dipami.
Frytki najczęściej kojarzą nam się z fast foodem ociekającym tłuszczem. To mylne przekonanie, bo pieczone frytki z batatów, marchewki czy korzenia pietruszki podbijają podniebienia osób na całym świecie. Jak się okazuje, można je przygotować także z kaszy. Taki przysmak proponuje Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Doskonale smakują z domowym ketchupem lub dietetycznymi dipami.
Składniki: 300 g kaszy kukurydzianej
1,5 l bulionu, warzywnego
1 czubata łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka soli oliwa i ulubione przyprawy do obtaczania
W dość dużym garnku wymieszać bulion z roztopionym masłem, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż mocno zgęstnieje (przez ok. godzinę). Wylać do płaskiej, natłuszczonej formy, rozprowadzić na grubość ok. 1 cm, wyrównać, uklepując zwilżoną dłonią i odstawić, żeby wystygło oraz dobrze stężało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować oliwą (pędzlem) i posypać wybranymi przyprawami. Pokroić polentę w paski wielkości grubych frytek, poukładać na przygotowanym papierze, posmarować ją oliwą i posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem i dolnym dogrzewaniem) i piec ok. 30-35 minut, aż będą rumiane i chrupiące.