Masło klarowane - jak je zrobić i używać?

Wyróżnia je bursztynowy kolor, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak. Masło klarowane, zwane także ghee, doceniały już nasze prababcie. Przy współczesnej modzie na ograniczanie ilości spożywanych tłuszczów, produkt ten w pewnym stopniu odszedł w zapomnienie. Niesłusznie, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Niezbędnik w każdej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Wyróżnia je bursztynowy kolor, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak. Masło klarowane, zwane także ghee, doceniały już nasze prababcie. Przy współczesnej modzie na ograniczanie ilości spożywanych tłuszczów, produkt ten w pewnym stopniu odszedł w zapomnienie. Niesłusznie, ponieważ jest smaczny i zdrowy. Masło ghee w kulturze hinduskiej oraz ajurwedyjskiej używane jest nie tylko w sztuce kulinarnej. Hindusi wierzą, że to boski dar, "płynne złoto" i najlepszy tłuszcz na świecie. Tradycyjnie wytwarza się je z tłuszczu zwierzęcego, który musi być podgrzewany na wolnym ogniu. W ten sposób pozbawia się go białka i wody, tworząc czysty produkt, bez osadów czy szumowin. Oto kilka faktów na jego temat i podpowiedzi, jak zrobić ten specjał w domu.

/ 5Jak użyć go do gotowania?

Obraz
© Shutterstock.com

Zwolennicy opisują jego smak jako lekko słodkawy o orzechowym aromacie. Warto wiedzieć, że w odróżnieniu od innych rodzajów maseł ghee nie jełczeje, nie przypala się (punkt dymienia to aż 252) i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Dzięki temu sprawdzi się do smażenia w głębokim tłuszczu.

Polecane jest również do przygotowania jajecznicy, naleśników, podsmażenia pierogów, kopytek, mięs i warzyw. Cukiernicy wykorzystują je także do przygotowania ciast, a inni jego zwolennicy smarują nim pieczywo.

Specjaliści ds. żywienia radzą, aby mimo tylu zalet zachować umiar w spożyciu masła klarowanego. Ze względu na fakt, że to tłuszcz nasycony, najlepiej ograniczyć się do maksymalnie dwóch łyżek dziennie.

/ 5Jak wpływa na zdrowie?

Obraz
© 123RF.COM

Do spożywania tego produktu zachęca m.in. Agnieszka Maciąg. Modelka jako fanka ajuwerdy na stałe włączyła ghee do jadłospisu. Podkreśla, że regularnie spożywany w kontrolowanych dawkach stanowi naturalną profilaktykę chorób serca.

W składzie masła klarowanego znajdziemy też cenny kwas masłowy, który jak udowodniono w badaniach wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwwirusowe. Jego obecność w codziennym menu pomaga zachować równowagę gospodarki hormonalnej i chroni nasz żołądek. Ponadto uzupełnia niedobory podstawowych witamin, czyli A, D, K i E.

/ 5Nietypowe wykorzystanie masła ghee

Obraz
© Shutterstock.com

Co ciekawe, jego działanie często porównywane jest do właściwości aloesu, a w Indiach używa się go jako lekarstwo, np. smarując rany powstałe po oparzeniach. Zgodnie z wierzeniem Hindusów masło ghee pozytywnie wpływa na nasz umysł, zdolność zapamiętywania i długowieczność. Niegdyś stanowił także tani i naturalny kosmetyk - zadba o promienną i zdrową skórę. Masło ghee można kupić w sklepach z produktami orientalnymi albo żywnością ekologiczną. Dostępne są również gotowe masła klarowane przez polskich producentów, najlepiej jednak przygotować ten przysmak samodzielnie.

/ 5Sposób na domowe masło klarowane

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebne będą dwie kostki masła ekstra - najlepiej z zawartością minimum 82 proc. tłuszczu, a także rondel z grubym dnem. Masło roztapiamy na średnim ogniu, a gdy się całkowicie rozpuści zmniejszamy gaz do najmniejszego. Wytwarzający się biały osad na powierzchni zbieramy cedzakową łyżką, a masę raz po raz mieszamy. Czynność zbierania piany powtarzamy kilkukrotnie, aż przestaną pojawiać się szumowiny. Delikatnie ściemniałe masło zdejmujemy z ognia i schładzamy przez kwadrans. Do wyparzonego słoika z zakrętką przecedzamy przez gazę tłuszcz, czekamy aż całkiem wystygnie i zakręcamy. Słoik przechowujemy w kuchennej szafce.

Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany