WAŻNE
TERAZ

SN uznał ważność wyborów

Grzyby shiitake wzmacniają odporność

Codzienne spożycie gotowanych grzybów shiitake (twardników japońskich) wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny w organizmie - informuje "Journal of the American College of Nutrition".

Grzyby shiitake wzmacniają odporność
Źródło zdjęć: © Fotolia
5

Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie (USA) wykazali, że grzyby shiitake są korzystne dla funkcjonowania systemu immunologicznego człowieka. Codzienna dawka gotowanych grzybów sprzyja aktywacji limfocytów gamma delta, które kontrolują reakcję odpornościową organizmu. Spożywanie tych produktów sprzyja również redukcji białek ostrej fazy, które są wskaźnikami stanu zapalnego.

Badacze zaopatrzyli 52 respondentów w wieku od 21 do 41 lat w pokaźną ilość suszonych twardników japońskich i polecili im, aby po powrocie do domu oczyścili i ugotowali otrzymane grzyby, a następnie przez 4 tygodnie codziennie spożywali po jednej porcji (ok. 113 gramów) azjatyckiego przysmaku.

Przed badaniem i w trakcie jego trwania uczestnicy nie mogli przebywać na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, pić herbaty oraz przyjmować suplementów o właściwościach przeciwutleniających i probiotyków. Ponadto nie mogli wypijać więcej niż 14 szklanek napojów alkoholowych tygodniowo i spożywać więcej niż 7 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zasady te zastosowano w celu wyeliminowania czynników, które mogłyby zmodyfikować działanie układu odpornościowego, gdyż jak informują autorzy badania, błonnik, herbata i probiotyki sprzyjają wzmocnieniu systemu immunologicznego, a alkohol prowadzi do jego osłabienia.

Przed i po zakończeniu eksperymentu od badanych pobrano próbki krwi i stwierdzono, że 4-tygodniowa dieta uwzględniająca konsumpcję grzybów shiitake poskutkowała pobudzeniem do działania limfocytów T i zmniejszeniem ilości białek ostrej fazy, co świadczyło o lepszym funkcjonowaniu układu odpornościowego i obniżeniu stanu zapalnego organizmu.

- Codzienne spożycie grzybów shiitake sprzyja korzystnym zmianom w obrębie systemu immunologicznego - krótko podsumowuje prof. Sue Percival, jedna z badaczy.

(PAP)ooo/agt/mp/WP Kuchnia

Więcej informacji o wyjątkowych właściwościach grzybów shittake TUTAJ.

5

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne