Mozzarella w kuchni - dlaczego warto i jak jeść ten ser?

Łatwo znaleźć ją we włoskich specjałach, takich jak pizza czy sałatka caprese. Ale ten rodzaj sera to produkt, który śmiało może konkurować z polskim twarogiem. Wyróżnia ją delikatna, kremowa konsystencja, a jedzona regularnie pozytywnie wpływa na stan kości i uzębienia. Oto kilka podpowiedzi, dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu i jak można ją podać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Kula smaku i zdrowia

Obraz
© Shutterstock.com

Łatwo znaleźć ją we włoskich specjałach, takich jak pizza czy sałatka caprese. Ale ten rodzaj sera to produkt, który śmiało może konkurować z polskim twarogiem. Wyróżnia ją delikatna, kremowa konsystencja, a jedzona regularnie pozytywnie wpływa na stan kości i uzębienia. Oto kilka podpowiedzi, dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu i jak można ją podać.

/ 8Produkcja włoskiego specjału

Obraz
© Shutterstock.com

Mozzarella di bufala campana - bo tak nazywa się oryginalna mozzarella, produkowana jest tylko w określonych regionach południowo-środkowych Włoch. Wykorzystywane do jej produkcji mleko uzyskiwane jest od czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. Ten włoski ser produkowany jest czasami również z wykorzystaniem mleka krowiego, ale nie jest to zgodne z tradycją wyrobu. A jak powstaje mozzarella? Najpierw mleko zaprawiane jest podpuszczką, a gdy białko się zetnie, rozpoczyna się proces naturalnej fermentacji. Gdy masa będzie dojrzała, zyska elastyczną konsystencję i w tym momencie można ucinać kawałki i formować pożądanej wielkości kulki albo zapleść ją w warkocz. Najczęściej jednak w sklepach można spotkać kule paczkowane wraz z serwatkową zalewą.

/ 8Dlaczego warto jeść mozzarellę?

Obraz
© Shutterstock.com

Mozzarella to przede wszystkim skarbnica wapnia. W jej składzie znajdziemy aż pięć razy więcej tego pierwiastka niż w chudym twarogu. Odpowiedni jego poziom w organizmie wzmacnia kości, chroniąc je przed urazami, a także zapewnia mocne i zdrowe zęby. Walorem mozzarelli jest także korzystny stosunek wapnia do fosforu.

To również smaczne źródło witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krwiotwórczego. 100 g sera pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Choć wydaje się lekka i delikatna, zawiera 18-45 % tłuszczu, a w stugramowej porcji znajduje się 250 kcal. I choć ser mozzarella jest głównie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie cieszą się dobrą renomą wśród dietetyków i osób na diecie, to warto wiedzieć, że część z nich stanowią kwasy krótko- i średniołańcuchowe, które wykazujące korzystny wpływ na nasz organizm. Ważny w jej składzie jest także kwas linolowego, czyli popularny składnik preparatów odchudzających.

/ 8Jak użyć jej w kuchni?

Obraz
© Shutterstock.com

Mozzarella doskonale smakuje podana na zimno, jak i po obróbce termicznej. Jej delikatny smak nie zdominuje potrawy, a będzie współgrał z innymi produktami. Dodana do kanapki, miksu sałat czy szaszłyków z pomidorkami i bazylią może stanowić lekki i zdrowy posiłek. Z kolei jako składnik pizzy czy grzanek to sycąca propozycja na ciepło. W przeciwieństwie do innych serów nie rozpłynie się za bardzo podczas pieczenia, ale stworzy miękką, ciągnącą się polewę. Wbrew pozorom nie musi być serwowana jedynie w pikantnych czy wytrawnych połączeniach - w sezonie na świeże owoce warto podać ją w towarzystwie np. truskawek.

Kupując mozzarellę zawsze należy sprawdzić termin przydatności do spożycia. Należy wystrzegać się też napuchniętych opakowań, które mogą sugerować złe przechowywanie, a ser wewnątrz może być kwaśny i gumowaty. Otwierając mozzarellę warto zachować serwatkę, aby przechowywać w niej niezjedzony ser. Jeśli jednak to o tym zapomnimy, możemy użyć również mleka.

/ 8Chrupiąca mozzarella na ciepło

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 kule mozzarelli (lub opakowanie małych), 50 g bułki tartej, 1 jajko, 50 g mąki, olej do smażenia.

Przygotowanie: mozzarellę odcedzić z zalewy, pokroić w paski lub inne kształty. W trzech różnych miseczkach rozbełtane jajko, mąkę i bułkę tartą, a następnie kolejno zanurzać w nich kawałki sera. Następnie smażyć na gorącym oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć i odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać z ketchupem, majonezem lub konfiturą żurawinową.

/ 8Sałatka Caprese

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 kula mozzarelli, 1 dorodny pomidor, kilka listków świeżej bazylii, świeżo mielony czarny pieprz, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: pomidora umyć i pokroić w plastry, mozzarellę odcedzić z zalewy i również pokroić w plasterki. Ułożyć na przemian na talerzu, dodać bazylię. Całość skropić oliwą z oliwek (ilość wedle uznania) i doprawić pieprzem.

/ 8Ciastka francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Obraz

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 200 g szpinaku, 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy, 0,5 zmiażdżonego ząbka czosnku, 125 g mozzarelli, ok. 100 g szynki, 1 duży pomidor, musztarda, pieprz świeżo mielony,sól do smaku.

Przygotowanie: w garnuszku rozgrzać masło/oliwę i podsmażyć umyty szpinak. Po chwili doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry, podobnie jak mozzarellę i szynkę. Ciasto rozwinąć i wykrawać z niego krążki o średnicy ok. 10 cm (np. za pomocą szklanki). Na każdym ułożyć szynkę, dodać musztardę, a następnie mozzarellę, pomidora, szpinak i doprawić pieprzem. Brzegi krążków posmarować wodą i przykryć drugim krążkiem ciasta. Delikatnie ścisnąć oba brzegi i zawinąć do góry i do wewnątrz. Piec najpierw w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, a potem 10 minut w temperaturze 200 stopni na złocisty kolor.

/ 8Grzanki z boczkiem i mozzarellą

Obraz

Składniki: 1 średnia bagietka, 1 kulka mozzarelli (lub opakowanie małych), plasterki wędzonego boczku, masło (opcjonalnie), świeżo mielony pieprz, zielona cebulka do przybrania.

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Bagietkę pokroić na grubsze kromeczki, każdą posmarować cienko masłem. Ułożyć na pieczywie plasterki boczku i kawałki mozzarelli. Zapiekać około 10-15 minut. Podawać na ciepło z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i zielonej cebulki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości