Żywność funkcjonalna

Zapracowani i zabiegani coraz rzadziej mamy czas na przygotowanie wartościowych posiłków. Nie oznacza to jednak, że nie chcemy odżywiać się prawidłowo. Wzrasta zainteresowanie produktami, które odznaczają się szczególnymi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Takim rynkowym hitem ma być żywność funkcjonalna. Co się w niej kryje?

Żywność funkcjonalna
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
5

Wiemy, że odpowiedni sposób odżywiania może w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia, ale sami zazwyczaj nie mamy czasu, aby zadbać o optymalną dietę. Oczekujemy więc, aby nowe produkty spożywcze wykazywały działania prozdrowotne, wpływały na zwiększenie ogólnej sprawności organizmu, a nawet zapobiegały rozwojowi określonych chorób. Żywność funkcjonalna stanowi więc proste rozwiązanie problemu. Naładowana jest bowiem pobudzającymi, korzystnymi dla zdrowia składnikami, zaserwowanymi w dogodnej formie. Przemysł spożywczy wprowadza coraz więcej takich produktów, zawierających składniki dostosowane do aktualnych zaleceń żywienia człowieka.

Żywność funkcjonalna – co w niej jest?

Właściwości zdrowotne takiej żywności wynikają z obecności w jej składzie jednej lub więcej substancji bioaktywnych oraz optymalnej proporcji poszczególnych składników. Z tego względu do tej grupy można zaliczyć zarówno naturalny produkt, który został obdarzony przez naturę całą gamą korzystnych substancji oraz ten o nieco zmodyfikowanym (wzbogaconym) technologicznie składzie. Wśród naturalnych produktów wymienić można siemię lniane, owies, czosnek, warzywa krzyżowe czy żurawinę. Nie należy mylić żywności funkcjonalnej z modyfikowaną genetycznie!

Czas wyjaśnić, co może się kryć w takim produkcie, czyli co rozumiemy pod pojęciem składników fitochemicznych. Substancje bioaktywne to zazwyczaj substancje nieodżywcze o udokumentowanym korzystnym działaniu na ludzki organizm i jego wydolność. Obecnie największą popularnością wśród producentów żywności cieszą się substancje wpływające korzystnie na pracę serca, układu krwionośnego, gospodarkę lipidową oraz wzmacniające odporność.

Żywność zbawienna dla przewodu pokarmowego

Żywność jest obecnie wzbogacana w mikroflorę, która wspomaga aktywność metaboliczną organizmu przez dodatek bakterii probiotycznych lub substancji prebiotycznych. Prebiotyki nie są trawione, przez co wspomagają pracę i rozwój korzystnej mikroflory naszych jelit. Dzięki temu zmniejsza się liczba występujących dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Dobroczynna mikroflora wspomaga naszą odporność i może zmniejszać ryzyko zachorowań na raka jelita grubego. Najpopularniejszymi produktami wzbogacanymi w pro- i prebiotyki są produkty mleczne, płatki śniadaniowe i pieczywo.

W trosce o odporność

Zapewne każdy z nas miał okazję zauważyć, jak sposób żywienia wpływa na działanie układu odpornościowego. Kiedy nasza dieta jest uboga w witaminy, antyoksydanty, pierwiastki śladowe takie jak cynk, miedź, mangan czy kwasy omega–3 i omega–6 jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Dzięki ogólnodostępnym produktom wzbogacanym w te składniki coraz łatwiej zadbać nam o siebie i najbliższych.

Jedzenie nie tylko dla ciała

Niektóre produkty spośród żywności funkcjonalnej mogą wspomagać pracę umysłu i zachowanie jego sprawności. Wpływają bowiem na wydajność poznawczą, pamięć krótkotrwałą, czujność, uwagę, reakcję na stres, nastrój i witalność oraz mogą opóźniać utratę pamięci czy zmiany w sprawności umysłowej w podeszłym wieku. Glukoza może mieć korzystny wpływ na sprawność umysłową w tym pamięć i czas reakcji. Sacharoza zmniejsza odczuwanie bólu. Witaminy z grupy B wpływają na poprawę zdolności poznawczych, czujności i pamięci i nie może ich zabraknąć w diecie osób starszych. Obecnie wiele produktów wzbogacanych jest w kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega–3 czy omega–6, a wykazują one korzystne działanie w stanach depresyjnych, łagodząc je lub eliminując.

W trosce o twoje kości

Zdrowie kości zależy od wielu składników żywności w tym wapnia, magnezu, witaminy D, witaminy K, manganu, cynku czy miedzi. Znaczna część populacji cierpi właśnie na niedobory tych składników. Obecnie na rynku dostępne są produkty mleczne i płatki śniadaniowe wzmocnione tymi składnikami w łatwo przyswajalnej formie.

Anna Załubska, dietetyk

Źródło artykułu:
5

Wybrane dla Ciebie

Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków