Zdrowsze frytki. Możesz je z łatwością zrobić bez tłuszczu
Wraz z pojawieniem się w Polsce fast foodów ogromną popularność zyskały hamburgery i frytki. Niestety, ani jedne, ani drugie nie słyną z dobrego wpływu na nasze zdrowie. Jednak stosując odpowiednie urządzenia, można zmniejszyć skutki uboczne przynajmniej jednej z tych potraw.
Na samym początku zapomnij o kupowaniu mrożonych frytek z supermarketów i jadaniu w fast foodach. Frytki ze sklepów są z reguły wcześniej nasączane w głębokim tłuszczu, co z góry skazuje je na bycie bardzo niezdrowym produktem. Z kolei podczas składania zamówień w restauracjach nigdy nie mamy pewności z jakich ziemniaków, ani na jakim oleju przygotowano naszą potrawę.
Frytki słyną także ze swojej kaloryczności. Najbardziej wpływa na nią tłuszcz, na jakim je smażymy, gatunek ziemniaka, sposób krojenia oraz sposób smażenia. Przykładowo, frytki belgijskie smażone są dwukrotnie z każdej strony, a frytki karbowane chłoną więcej tłuszczu.
Jednym ze sposobów na szybkie i łatwe przygotowane frytek bez tłuszczu jest użycie frytownicy. To urządzenie smaży bez użycia oleju dzięki technologii szybkiej cyrkulacji gorącego powietrza. Nie musimy być szefami kuchni, żeby wiedzieć, jak ich używać, gdyż większość frytownic ma dołączoną instrukcję obsługi wraz ze wskazówkami i sugerowanymi czasami smażenia.
Zakup takiego urządzenia może bardzo ułatwić przygotowywanie frytek w domowym zaciszu, a nasze zdrowie ucierpi dużo mniej, jeśli zdecydujemy się przygotowywać frytki bez tłuszczu. Możemy je znaleźć m.in. w Biedronce za 199 zł.
Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl