Zdrowsze frytki. Możesz je z łatwością zrobić bez tłuszczu

Wraz z pojawieniem się w Polsce fast foodów ogromną popularność zyskały hamburgery i frytki. Niestety, ani jedne, ani drugie nie słyną z dobrego wpływu na nasze zdrowie. Jednak stosując odpowiednie urządzenia, można zmniejszyć skutki uboczne przynajmniej jednej z tych potraw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Frytki słyną ze swojej kaloryczności
Frytki słyną ze swojej kaloryczności (123RF, Fot: Krzysztof Kajzar)
WP

Na samym początku zapomnij o kupowaniu mrożonych frytek z supermarketów i jadaniu w fast foodach. Frytki ze sklepów są z reguły wcześniej nasączane w głębokim tłuszczu, co z góry skazuje je na bycie bardzo niezdrowym produktem. Z kolei podczas składania zamówień w restauracjach nigdy nie mamy pewności z jakich ziemniaków, ani na jakim oleju przygotowano naszą potrawę.

Frytki słyną także ze swojej kaloryczności. Najbardziej wpływa na nią tłuszcz, na jakim je smażymy, gatunek ziemniaka, sposób krojenia oraz sposób smażenia. Przykładowo, frytki belgijskie smażone są dwukrotnie z każdej strony, a frytki karbowane chłoną więcej tłuszczu.

Jednym ze sposobów na szybkie i łatwe przygotowane frytek bez tłuszczu jest użycie frytownicy. To urządzenie smaży bez użycia oleju dzięki technologii szybkiej cyrkulacji gorącego powietrza. Nie musimy być szefami kuchni, żeby wiedzieć, jak ich używać, gdyż większość frytownic ma dołączoną instrukcję obsługi wraz ze wskazówkami i sugerowanymi czasami smażenia.

WP
Materiały prasowe
Podziel się

Zakup takiego urządzenia może bardzo ułatwić przygotowywanie frytek w domowym zaciszu, a nasze zdrowie ucierpi dużo mniej, jeśli zdecydujemy się przygotowywać frytki bez tłuszczu. Możemy je znaleźć m.in. w Biedronce za 199 zł.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP