Trwa ładowanie...
Karolina Wójciga
03-02-2017 10:18

Wyjątkowe jarskie dania według przedwojennych przepisów

Kotlety z kaszy jaglanej, bezmięsny pasztet, śliwkowe trufelki, kisiel żurawinowy. Anna Włodarczyk zaprezentowała wyjątkowe jarskie dania sprzed 100 lat. Musicie to zobaczyć!

d4ee12n
d4ee12n

Kotleciki z kaszy jaglanej
Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta lub błyskawiczne płatki owsiane do obtoczenia kotletów
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę płuczemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po kwadransie od momentu zagotowania zdejmujemy z gazu i odstawiamy, by kasza napęczniała. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gdy będzie szklista, odstawiamy. Pomidory drobno siekamy. Cebulę, pomidory, kapary mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej lub w płatkach owsianych.
Smażymy z każdej strony do zrumienienia.

d4ee12n
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
Więcej tematów