Wyjątkowe jarskie dania według przedwojennych przepisów
Kotlety z kaszy jaglanej, bezmięsny pasztet, śliwkowe trufelki, kisiel żurawinowy. Anna Włodarczyk zaprezentowała wyjątkowe jarskie dania sprzed 100 lat. Musicie to zobaczyć!
Kotleciki z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 średniej wielkości cebula
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta lub błyskawiczne płatki owsiane do obtoczenia kotletów
- Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po kwadransie od momentu zagotowania zdejmujemy z gazu i odstawiamy, by kasza napęczniała. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gdy będzie szklista, odstawiamy. Pomidory drobno siekamy. Cebulę, pomidory, kapary mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej lub w płatkach owsianych.
Smażymy z każdej strony do zrumienienia.