Placuszki na słodko i wytrawnie

To spora i smaczna konkurencja dla popularnych w polskich kuchniach mięs z zawiesistymi sosami. Jarskie potrawy, a szczególnie placki, jadamy chętnie i niezależnie od pory dnia. Można przygotować je z dodatkiem owoców, miodu, bakalii czy syropu klonowego, i zrobić słodkie śniadanie lub podwieczorek. Te przygotowane na bazie warzyw z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw mogą z kolei stanowić sycący obiad lub kolację na ciepło. Oto kilka inspirujących i prostych propozycji dla fanów placków.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Z owocami lub warzywami

Obraz
© 123RF.COM

To spora i smaczna konkurencja dla popularnych w polskich kuchniach mięs z zawiesistymi sosami. Jarskie potrawy, a szczególnie placki, jadamy chętnie i niezależnie od pory dnia. Można przygotować je z dodatkiem owoców, miodu, bakalii czy syropu klonowego i zrobić słodkie śniadanie lub podwieczorek. Te przygotowane na bazie warzyw z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw mogą z kolei stanowić sycący obiad lub kolację na ciepło. Oto kilka inspirujących i prostych propozycji dla fanów placków.

/ 8Bananowe placki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 banany (najlepiej dojrzałe), 3 jajka, 2-3 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, tłuszcz do smażenia (masło, masło klarowane lub olej kokosowy). Opcjonalnie nerkowce i miód do dekoracji.

Przygotowanie: banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Składniki porządnie wymieszać, aż powstanie gładka masa (rózgą kuchenną, widelcem, mikserem). Tłuszcz rozgrzać na patelni. Nakładać niewielką porcję masy i smażyć z obu stron na brązowo. Udekorować wedle uznania.

/ 8Imbirowe placuszki z marchewki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 duże marchewki, 1 duże jajko, 2-3 łyżki mąki, 50 g sera żółtego, natka pietruszki lub kolendra, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia. Do podania kolendra i sos jogurtowy.

Przygotowanie: marchewki umyć, obrać i zetrzeć do miski - najlepoej na tarce o grubych oczkach. Dodać przesianą mąkę, rozbełtane jajko, imbir i starty ser żółty. Wymieszać, wsypać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Za pomocą łyżki nakładać placki na rozgrzany tłuszcz, smażyć kilka minut z obu stron. Rumiane wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z zieleniną i jogurtem naturalnym.

/ 8Buraczane placuszki z ziołami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 średnie ziemniaki, 300 g ziemniaków, 2 jajka, 50 g śmietany 18%, 120 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i zapiec przez godzinę. Miękkie należy odłożyć do wystudzenia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również obrać, umyć i osuszone zetrzeć na "papkę" (można rozdrobnić za pomocą malaksera). Połączyć w misce warzywne masy, wbić jajka, dodać śmietanę oraz mąki. Doprawić przyprawami do smaku. Za pomocą łyżki nakładać placki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Podawać z sosem musztardowym i posiekaną zieloną cebulką.

/ 8Placuszki jak jabłecznik

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 jabłka, 2 jajka, 3/4-1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu + szczypta, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: 3 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajka, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i doprawić cynamonem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. W tym czasie ugotować ćwiartki czwartego jabłka - gdy będzie miękkie, należy zmiksować je z odrobiną wody. Placki wyłożyć na talerz, udekorować masą z jabłek i posypać cynamonem. Można dodatkowo posypać danie cukrem pudrem.

/ 8Placki z kaszy jaglanej

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 130 g suchego produktu), 3 garście zieleniny (szpinaku i rukoli), 1/3 szklanki mleka, 2 jajka, 2-3 łyżki mąki, odrobina oleju do smażenia.

Przygotowanie: kaszę wymieszać z mąką i mlekiem. Dodać zieleninę i doprawić do smaku. Za pomocą łyżki nakładać placuszki na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron, a następnie wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

/ 8Placuszki z cukinii z fetą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 średnie cukinie, 3/4 szklanka mąki + 1/4 jeśli masa wyjdzie za rzadka, 1 mała cebula, 30 g fety (grubszy plaster), kolendra, olej rzepakowy do smażenia, sól i pieprz do smaku. Do podania pikantna musztarda.

Przygotowanie: cukinie umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać nadmiar wody i połączyć z przesianą mąka. Dodać posiekaną drobno cebulkę oraz przyprawy. Wymieszać. Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Nadmiar tłuszczu z placków odsączyć za pomocą ręczników papierowych. Nałożyć na talerze, dodać pokruszoną fetę, posiekaną kolendrę i musztardę.

/ 8Placuszki dyniowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka gęstego puree z dyni, 1/2 szklanki mąki ryżowej (opcjonalnie pełnoziarnistej), 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki pasty tahini, 1 łyżka miodu gryczanego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: puree z dyni dokładnie wymieszać lub zmiksować z jogurtem, rozbełtanymi jajkami i miodem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i za pomocą łyżki nakładać na nagrzaną, suchą patelnię ceramiczną lub teflonową (opcjonalnie można użyć odrobiny masła). Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść