Wigilia za pasem? Poznaj innowacyjne rozwiązania, które pomogą ci w przygotowaniu jeszcze lepszych wigilijnych wypieków!

Więcej czasu z rodziną i chwil na celebrowanie świątecznej atmosfery? To możliwe! Wśród świątecznych przygotowań bardzo dużo czasu zajmują wypieki. Okazuje się jednak, że dzięki nowoczesnym technologiom da się to przyspieszyć i zoptymalizować czas spędzony w kuchni. Ty natomiast zyskasz więcej czasu na celebrowanie przedświątecznej atmosfery lub odpoczynek.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Bożonarodzeniowe słodkości, czyli prawdziwy zapach świąt

Wypieki zajmują szczególne miejsce w świątecznej kulinarnej tradycji. Już podczas kolacji wigilijnej na naszych stołach pojawia się makowiec. Trudno wyobrazić sobie też święta bez aromatycznych pierniczków. Przygotowując je, nie żałuj przypraw korzennych! Warto je upiec już tydzień przed świętami, bo właśnie tak powstają tradycyjne pierniki staropolskie – dzięki temu na Wigilię osiągną idealną miękkość. Ciasteczka roztoczą w domu prawdziwy zapach Bożego Narodzenia. Obawiasz się, że pieczenie tych wszystkich pyszności zajmie ci jednak zbyt dużo czasu i nie wystarczy go, by cieszyć się wyjątkową atmosferą świąt? Sprawdź, jak nowoczesne kuchenne technologie pomogą ci w krótkim czasie stworzyć perfekcyjne wypieki!

Obraz
© materiały partnera

Pieczenie z udziałem pary wodnej – nowy wymiar wigilijnych dań

Innowacyjne sprzęty zmieniają wymiar pieczenia – przykładem mogą być piekarniki szwedzkiej marki Electrolux, które korzystają z dobrodziejstwa pary wodnej. Pieczenie nabiera w ten sposób zupełnie nowego wymiaru, a świąteczne wypieki wspaniałego smaku! Nie zepsują go nawet domowe obowiązki, które odciągają cię od kuchni, co może się skończyć przypaleniem lub niedopieczeniem dania. Funkcja Connectivity znajdująca się w piekarnikach parowych Electrolux pozwoli ci zdalnie kontrolować proces pieczenia poprzez aplikację mobilną, dzięki czemu na odległość możesz nawet zmienić czas czy temperaturę pieczenia, a sam zająć się czymś innym. Aplikacja My Electrolux Kitchen, z którą łączy się piekarnik za pomocą wspomnianej funkcji, zapewnia podgląd do wnętrza piekarnika. Stanowi również bibliotekę doskonałych przepisów. Być może dzięki nim znajdziesz kolejną bożonarodzeniową inspirację?

Na czym jednak tak naprawdę polegają wspaniałe właściwości użycia pary wodnej w piekarnikach? Dzięki niej przygotowywanie posiłków może odbywać się w niższej temperaturze, a dania pozostają soczyste i zachowują swoje właściwości smakowe i odżywcze. W przypadku piekarników Electrolux mamy również do dyspozycji funkcję Steamify, która dokładnie kontroluje optymalną ilość pary – wystarczy, że ustawisz temperaturę, w której twoje wypieki będą się piec. Z kolei piekarniki SteamCrisp, łącząc parę z gorącym powietrzem, nadają wypiekom odpowiednich cech – z zewnątrz są chrupiące, a we wnętrzu miękkie i wilgotne. Czy świąteczny makowiec nie stanie się w ten sposób jeszcze pyszniejszy? Wykorzystując funkcję regeneracja w wybranych modelach piekarników parowych, możesz także odgrzewać dania – dzięki parze nie staną się suche i zachowają pełnię smaku! Praktycznie, prawda?

Obraz
© materiały partnera

Jeśli przymierzasz się do zakupu piekarnika, warto to zrobić teraz i podzielić się dobrem z innymi. Kupując piekarnik parowy marki Electrolux, wspierasz akcję Pajacyk. Electrolux przekaże 100 zł na posiłki dla dzieci z każdego sprzedanego piekarnika parowego.

Obraz

Zmywanie w mgnieniu oka

Wizja zmywania przyćmiewa ci radość z biesiadowania? Rozwiązaniem tego problemu będzie odpowiednia zmywarka, która charakteryzuje się ergonomią, dużą pojemnością, a przy tym obecnością trzeciej szuflady Maxiflex z intuicyjnie oznaczonymi przegrodami na sztućce i akcesoria. Dzięki temu wszystkie wykorzystane do gotowania przybory możesz umyć za jednym razem! Dodatkowo możesz to zrobić w czasie idealnym dla siebie – przy pomocy sterowania QuickSelect można samemu ustalić długość zmywania. Resztą zajmie się urządzenie: automatycznie skonfiguruje pozostałe parametry, by naczynia były czyste na wyznaczoną godzinę!
Przygotowywanie świątecznych potraw, ale jak widać również zmywanie, może być sprawne i bezproblemowe. I wcale nie oznaczać ogromnego wysiłku!

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów