Wieczerze na wystawie

W Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w skansenie w Ciechanowcu (podlaskie) zobaczyć można przygotowywanie różnych potraw wigilijnych. Specjalna świąteczna wystawa pokazuje, jak kiedyś wyglądała ta uroczysta wieczerza.

Wieczerze na wystawie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

W Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w skansenie w Ciechanowcu (podlaskie) zobaczyć można przygotowywanie różnych potraw wigilijnych. Specjalna świąteczna wystawa pokazuje, jak kiedyś wyglądała ta uroczysta wieczerza.

Wigilie: chłopska polska i białoruska, a także szlachecka, są przygotowywane w trzech skansenowych chatach.

Wszędzie kutia albo kluski

Jak powiedziała PAP Anna Uszyńska z ciechanowieckiego skansenu, wigilia u biednego polskiego chłopa składa się tylko z jednego dania: kutii.

- W każdym domu wigilia mogła wyglądać inaczej, ale główną potrawą, która była wszędzie, była kutia albo kluski z makiem - zaznacza. Stół, na którym leży siano, przykryty był prostym białym obrusem.

Dom udekorowano snopem słomy stojącym w kącie, natomiast w tak zwanym świętym kącie (miejscu koło obrazów świętych wiszących na ścianie czy ustawionego krucyfiksu) i na tramie (główna belka w więźbie dachowej) położono zielone gałązki.

Świat z opłatka

W innej chacie można zobaczyć wigilię szlachecką. Na stole, oprócz tradycyjnych potraw (m.in. kutia, barszcz z uszkami, śledź w cebuli, ryba smażona, kompot z suszonych owoców, kisiel z owsa) leży opłatek wypiekany tradycyjną metodą w dawnej metalowej formie.

Stół z siankiem przykryty jest białym obrusem, ustawiono odświętną zastawę. Z belki sufitowej nad stołem zwisa „świat" - tradycyjna kulista ozdoba wykonana z opłatka. Dom udekorowany jest ubraną w ozdoby m.in. ze słomy i papieru choinką, zielonymi gałęziami oraz drewnianą szopką.

W chałupie białoruskiej niemal wszędzie, na stole i ławach do siedzenia, porozkładane jest sianko, w kącie stoi snop słomy. Wszystko to ma zapewnić pomyślność i przypominać miejsce narodzin Jezusa. Na stole przykrytym białym obrusem znajduje się kutia i tradycyjne pierogi bez nadzienia w kształcie piramidy.

Pierwsza taka wystawa w skansenie w Ciechanowcu została otwarta w 2002 roku. Tegoroczna będzie czynna do końca karnawału.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów