KLUSKI Z MAKIEM (POTRAWA POZNAŃSKA)
- MAKARON:
- 20 DAG MĄKI
- 2 JAJA
- 2 ŁYŻECZKI WODY
- RESZTA:
- 15 DAG MĄKI
- 1 ŁYŻKA MIODU
- 5 DAG CUKRU
- 1/2 SZKLANKI ŚMIETANKI
- 5 DAG RODZYNEK
- 3 DAG ORZECHÓW
- 2 DAG MASŁA
Składniki do makaronu zagnieść, rozwałkować i pokroić na pół centymetrowe paseczki. Wysuszyć, porozkładane na papierze. Kupny makaron zupełnie zmienia smak potrawy, więc nie radzę kombinować i upraszczać sprawy.
Mak ugotować i przemielić jak do makowca. Makaron ugotować z łyżką oleju. Masło stopić, dodać miód, cukier, śmietankę. Wymieszać i podgrzać. Dodać makaron i bakalie. Podgrzać. Wierzch posypać orzechami.
Przepis dodał użytkownik adrozek
Podziel się opinią
Komentarze