Warzywny gulasz z ciecierzycą
Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegańską. Rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego łączy się zarówno z poglądami, jak i kwestiami zdrowotnymi. Karolina Sobańska, autorka vloga The Mad Brunette, zaproponowała dzienny jadłospis według zasad weganizmu, a wśród dań, które warto powtórzyć znalazł się m.in. sycąc gulasz warzywny.
Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegańską. Rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego łączy się zarówno z poglądami, jak i kwestiami zdrowotnymi. Karolina Sobańska, autorka vloga The Mad Brunette, zaproponowała dzienny jadłospis według zasad weganizmu, a wśród dań, które warto powtórzyć znalazł się m.in. sycąc gulasz warzywny.
Składniki na gulasz: 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 cebula (duża, posiekana), 2 słodkie ziemniaki (średnie, obrane i pokrojone w kostkę), 1 łyżeczka czerwonej papryki, 7 szklanek bulionu warzywnego, jedna puszka gotowanej ciecierzycy, garsć pomidorków koktajlowych, 2 garście jarmużu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie), sól i pieprz czarny do smaku.
Przygotowanie: w dużym garnku rozgrzać olej na średnim ogniu. Wsypać paprykę, a po 2 minutach cebulę. Smażyć przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zacznie mięknąć. Dodać słodkie ziemniaki i wymieszać. Po minucie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Dodać ciecierzycę oraz pokrojone pomidorki i dalej gotować pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodać jarmuż i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Podawać na gorąco.