W Lidlu promocja na pigwę. Oto 3 pomysły na jej wykorzystanie
Pigwę kupimy w Lidlu za 6,99 zł za kilogram. Przygotować z niej możemy m.in. dżem, nalewkę i sok. Oto nasze przepisy.
Owoce pigwy są niezastąpione w okresie jesienno-zimowym. Zawierają dużo witaminy C, dlatego świetnie sprawdzą się podczas pierwszych przeziębień. Należy jednak pamiętać, że owoc nie nadaje się do jedzenia na surowo – jest za kwaśny i za twardy. Zamiast tego można dodać ją do herbaty zamiast cytryny lub przygotować sok lub dżem. Warto pomyśleć o tym zwłaszcza teraz – aktualnie w Lidlu pigwa jest w korzystnej promocji. Za kilogram owoców zapłacimy tam 6,99 zł. To o 33 proc. mniej niż zwykle. Przedstawiamy 3 pomysły na wykorzystanie pigwy.
*Dżem z pigwy *
- 2 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Pigwę kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż owoc będzie miękki. Później dodajemy cukier i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Tak przygotowany dżem przekładamy do wyparzonych słoików.
Sok z pigwy
- 2 kg owoców pigwy
- 2 kg cukru
Pigwę obieramy i wydrążamy z pestek. Następnie trzemy na małe kawałki, umieszczamy w dużym słoiku i dodajemy cukier. Tak przygotowany sok odstawiamy na kilka dni. Później możemy przelać go do mniejszych naczyń i pasteryzować.
Nalewka z pigwy
- 2 kg owoców pigwy
- 2 kg cukru
- 300 ml wódki
- 500 ml spirytusu
Pigwę obieramy i wydrążamy z pestek. Następnie trzemy na małe kawałki, umieszczamy w dużym słoiku. Po kilku dniach do tak przygotowanego soku dodajemy alkohol. Nalewka będzie gotowa do spożycia po 3-4 miesiącach.