W Lidlu promocja na pigwę. Oto 3 pomysły na jej wykorzystanie

Pigwę kupimy w Lidlu za 6,99 zł za kilogram. Przygotować z niej możemy m.in. dżem, nalewkę i sok. Oto nasze przepisy.

Pigwa zawiera dużo witaminy C
Źródło zdjęć: © 123RF

Owoce pigwy są niezastąpione w okresie jesienno-zimowym. Zawierają dużo witaminy C, dlatego świetnie sprawdzą się podczas pierwszych przeziębień. Należy jednak pamiętać, że owoc nie nadaje się do jedzenia na surowo – jest za kwaśny i za twardy. Zamiast tego można dodać ją do herbaty zamiast cytryny lub przygotować sok lub dżem. Warto pomyśleć o tym zwłaszcza teraz – aktualnie w Lidlu pigwa jest w korzystnej promocji. Za kilogram owoców zapłacimy tam 6,99 zł. To o 33 proc. mniej niż zwykle. Przedstawiamy 3 pomysły na wykorzystanie pigwy.

*Dżem z pigwy *

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Pigwę kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż owoc będzie miękki. Później dodajemy cukier i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Tak przygotowany dżem przekładamy do wyparzonych słoików.

Sok z pigwy

  • 2 kg owoców pigwy
  • 2 kg cukru

Pigwę obieramy i wydrążamy z pestek. Następnie trzemy na małe kawałki, umieszczamy w dużym słoiku i dodajemy cukier. Tak przygotowany sok odstawiamy na kilka dni. Później możemy przelać go do mniejszych naczyń i pasteryzować.

Nalewka z pigwy

  • 2 kg owoców pigwy
  • 2 kg cukru
  • 300 ml wódki
  • 500 ml spirytusu

Pigwę obieramy i wydrążamy z pestek. Następnie trzemy na małe kawałki, umieszczamy w dużym słoiku. Po kilku dniach do tak przygotowanego soku dodajemy alkohol. Nalewka będzie gotowa do spożycia po 3-4 miesiącach.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów