Trzy prawdy o alkoholu

Dlaczego kobiety upijają się szybciej i czy to prawda, że kieliszek wódki może zapobiec zatruciu pokarmowemu? Znamy odpowiedzi na te pytania. Wiemy też, czy alkohol naprawdę zabija szare komórki.

Trzy prawdy o alkoholu
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
49

Kobiety upijają się szybciej

I nie ma tutaj znaczenia ani masa, ani budowa ciała obu płci. Przyczyna jest inna. W badaniu opublikowanym 1990 r. na łamach New England Journal of Medicine wykazano, że kobiety mają średnio o połowę niższe stężenie dehydrogenazy alkoholowej niż mężczyźni. Związek ten odpowiada za rozkład alkoholu, a więc panie upijają się znacznie szybciej.

Co więcej, płeć piękna znacznie gorzej trawi napoje wyskokowe. Po pierwszym przejściu przez żołądek i wątrobę rozkładowi ulega zaledwie 20 proc. tego, co u mężczyzn. Do tego znacznie więcej alkoholu trafia u kobiet do krwioobiegu i mózgu. W efekcie panie, które dużo piją, znacznie szybciej niż mężczyźni cierpią na marskość wątroby i inne choroby spowodowane nadużyciem. Jeśli jednak piją z umiarem, np. dwa drinki dziennie, to znacznie rzadziej mają atak serca, problemy sercowo-naczyniowe i rzadziej cierpią na chorobę Alzheimera.

Odrobina alkoholu zapobiega zatruciu

Wiedzą o tym turyści podróżujący do Egiptu. Muszą bowiem liczyć się z tym, że po spożyciu tamtejszych posiłków będą mieć poważne problemy żołądkowe. Rozwiązaniem problemu często są tabletki lub... alkohol, który także działa jak środek antyseptyczny i może uchronić nas przed nieprzyswajalną dla naszego żołądka florą bakteryjną. Potwierdzili to naukowcy, którzy sprawdzali powody grupowych zatruć pokarmowych.

W 2002 r. inspektorzy sanitarni z Hiszpanii badali zatrucie salmonellą u osób, które zjadły zepsutą sałatkę z tuńczyka oraz ziemniaków. Na imprezie było ponad 50 gości, ale nie wszyscy się rozchorowali. Cierpieli wszysycy, którzy pili napoje bezalkoholowe. Spośród tych, którzy pili jednego lub dwa drinki zachorowało 80 proc. osób, a zaledwie połowa w grupie, która wypiła więcej alkoholu. Pamiętajcie jednak, że jeśli drink ma mieć działanie antyseptyczne, to stężenie alkoholu powinno wynosić co najmniej 10 proc.

Alkohol zabija szare komórki

Na pewno słyszeliście to nie raz. Cóż... Alkohol to naprawdę bardzo silny środek dezynfekujący i, przynajmniej teoretycznie, może uszkodzić ludzkie komórki. Prawda jest taka, że kiedy jesteśmy pijani, jego stężenie we krwi jest zbyt małe, bo środki do sterylizacji zawierają prawie 100 proc. alkohol. By mieć pewność, że nie powoduje takich uszkodzeń, naukowcy porównali nawet mózgi alkoholików z mózgami osób niepijących i stwierdzili, że obie grupy mają zbliżoną liczbę i zagęszczenie neuronów. Jednak każdy kij ma dwa końce...

Choć sam alkohol nie zabija szarych komórek, to uzależnienie od niego może powodować długotrwałe uszkodzenia, np. w strukturze mózgu odpowiedzialnej za uczenie się i koordynację ruchowej. Spowolnione reakcje, brak koordynacji, czy niewyraźna wymowa - zna to każdy, kto choć raz za bardzo się upił. Problem w tym, że na dłuższą metę takie zachowanie może się utrwalać. Prawdziwe spustoszenie w pamięci powoduje zespół Wernickego-Korsakowa. Powodem są niedobory tiaminy wynikające z lekceważenia stanu zdrowia i nieodpowiedniej diety, często występujące u nałogowych alkoholików. Poniekąd więc można uznać, że alkohol zabija szare komórki.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały