Takiej kawy nie znajdziesz nawet w najlepszych kawiarniach - 4 przepisy

Kiedy ceny kawy w kawiarniach sięgają zenitu, warto pokusić się o przygotowanie dobrej kawy w domu. Mamy kilka przepisów na kawę, której nie powstydziliby się profesjonalni bariści. Będzie pysznie, słodko, aromatycznie… Smacznego.

kawa, lattePrzepisy na kawę pyszniejszą niż w kawiarni
Źródło zdjęć: © Unsplash | Paul Einerhand

Uwaga, ortodoksyjnym kawoszom nasze przepisy się nie spodobają. Na pewno nazwą je deserami, nie kawą. I będą mieli trochę racji, bo przez dodanie kalorycznych dodatków takie kawy powinno traktować się jako słodki posiłek, nie napój, po który można sięgać kilkukrotnie w ciągu dnia. Nie zmienia to jednak faktu, że takie słodkie kawy, czy kawowe desery (nazywajcie je jak chcecie) są pyyyyszneeee. I są prostym sposobem na to, jak można poprawić sobie dzień bez wychodzenia z domu. W kawiarni takich kaw nie dostaniecie, a nawet jeśli znajdziecie podobnie pyszne, to będziecie musieli zapłacić za nie krocie. Dlatego namawiamy do wypróbowania naszych przepisów w domu. Lepiej na tym wyjdziecie. Smacznego!

Pikantna mocca

Składniki:

·      filiżanka espresso (jeśli nie masz ekspresu, użyj łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

·      1/2 kubka mleka

·      2 łyżeczki cukru

·      2 łyżeczki kakao

·      1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

·      szczypta gałki muszkatołowej

·      szczypta pieprzu cayenne

Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając. Podawaj z ubitą śmietanką albo piankami.

Mocca
Pikantna mocca © Unsplash | Fallon Michael

Mocno rozgrzewająca kawa z winem

·      100 ml czerwonego wytrawnego wina

·      Filiżanka espresso (lub łyżeczka kawy rozpuszczalnej)

·      2 łyżeczki cukru

·      Pół łyżeczki przyprawy do grzańca

Wino zagrzej z cukrem. Nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z palnika i odstaw na ok. 10 min. Zaparz kawę. Ponownie podgrzej wino, przelej przez sitko i połącz z kawą.

Mocno aromatyczna kawa z cynamonem

Składniki:

Filiżanka espresso,

szklanka spienionego mleka, pół łyżki syropu waniliowego,

szczypta cynamonu,

szczypta kardamonu

opcjonalnie do dekoracji bita śmietana

Do gorącej kawy wsyp przyprawy. Do wysokiej szklanki wlej syrop, spienione mleko a na końcu kawę. Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną.

kawa
Aromatyczna kawa z cynamonem © Unsplash | Karly Jones

Karmelowo – kawowy deser

Składniki:

·      pół szklanki mleka

·      łyżka sosu karmelowego

·      filiżanka espresso

·      bita śmietana do dekoracji

Połącz mleko z sosem karmelowym. Gotuj na małym ogniu przez ok. 4-5 minut. Po tym czasie przelej do kubka, dodaj kawę, wymieszaj.

Bez tego nie zrobisz dobrej kawy

Bez zwrócenia uwagi na kilka kluczowych kwestii, nie przygotujesz dobrej kawy.

Kawa

To zabrzmi, jak truizm, ale nie możemy tego punktu pominąć – do zaparzenia pysznej kawy potrzebna jest dobrej jakości kawa. Odpowiednio palone ziarno, dobrze przechowywane, by zachować swój aromat. Co do rodzaju kawy i proporcji użytych do sporządzenia naparu, to są sprawy indywidualne. Jedni lubią intensywne napary, inni delikatniejsze, bardziej aromatyczne, pozbawione cierpkości. Proporcją używaną "przemysłowo" jest 1:16, co oznacza jedną porcję kawy (mierzoną np. w łyżeczkach) na 16 porcji wody.

Poza tym najpyszniejszą kawę otrzymuje się ze świeżo zmielonych ziaren. Można porównać to do krojenia chleba – kromka ukrojona na chwilę przed zjedzeniem jest o wiele smaczniejsza niż ta przygotowana dużo wcześniej. Dlatego sprzętem, który powinien znaleźć się na wyposażeniu kuchni każdego kawosza, jest młynek do kawy.

Temperatura i jakość wody

Z niesmacznej wody nie przygotujesz smacznej kawy. To jasne. Dlatego, jeśli w twoim kranie płynie mocno chlorowana woda, nie używaj jej do gotowania, ani do zaparzania kawy i herbaty. W zamian sięgnij po źródlaną (nie mineralną!) wodę butelkowaną.

Kiedy już masz dostęp do dobrej wody, podgrzej ją do odpowiedniej temperatury. Najwięcej smaku i aromatu ze zmielonych ziaren kawy wydobywa woda w temp. 90-95 st. Wbrew pozorom, do parzenia kawy wcale nie jest polecany wrzątek.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów