Trwa ładowanie...

Takiej kawy nie znajdziesz nawet w najlepszych kawiarniach - 4 przepisy

Kiedy ceny kawy w kawiarniach sięgają zenitu, warto pokusić się o przygotowanie dobrej kawy w domu. Mamy kilka przepisów na kawę, której nie powstydziliby się profesjonalni bariści. Będzie pysznie, słodko, aromatycznie… Smacznego.

Przepisy na kawę pyszniejszą niż w kawiarni Przepisy na kawę pyszniejszą niż w kawiarni Źródło: Unsplash, fot: Paul Einerhand
d2ymkrl
d2ymkrl

Uwaga, ortodoksyjnym kawoszom nasze przepisy się nie spodobają. Na pewno nazwą je deserami, nie kawą. I będą mieli trochę racji, bo przez dodanie kalorycznych dodatków takie kawy powinno traktować się jako słodki posiłek, nie napój, po który można sięgać kilkukrotnie w ciągu dnia. Nie zmienia to jednak faktu, że takie słodkie kawy, czy kawowe desery (nazywajcie je jak chcecie) są pyyyyszneeee. I są prostym sposobem na to, jak można poprawić sobie dzień bez wychodzenia z domu. W kawiarni takich kaw nie dostaniecie, a nawet jeśli znajdziecie podobnie pyszne, to będziecie musieli zapłacić za nie krocie. Dlatego namawiamy do wypróbowania naszych przepisów w domu. Lepiej na tym wyjdziecie. Smacznego!

Pikantna mocca

Składniki:

·      filiżanka espresso (jeśli nie masz ekspresu, użyj łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

d2ymkrl

·      1/2 kubka mleka

·      2 łyżeczki cukru

·      2 łyżeczki kakao

·      1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

·      szczypta gałki muszkatołowej

·      szczypta pieprzu cayenne

Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając. Podawaj z ubitą śmietanką albo piankami.

Mocca Unsplash
Pikantna mocca Źródło: Unsplash, fot: Fallon Michael

Mocno rozgrzewająca kawa z winem

·      100 ml czerwonego wytrawnego wina

d2ymkrl

·      Filiżanka espresso (lub łyżeczka kawy rozpuszczalnej)

·      2 łyżeczki cukru

·      Pół łyżeczki przyprawy do grzańca

Wino zagrzej z cukrem. Nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z palnika i odstaw na ok. 10 min. Zaparz kawę. Ponownie podgrzej wino, przelej przez sitko i połącz z kawą.

d2ymkrl

Mocno aromatyczna kawa z cynamonem

Składniki:

Filiżanka espresso,

szklanka spienionego mleka, pół łyżki syropu waniliowego,

szczypta cynamonu,

szczypta kardamonu

opcjonalnie do dekoracji bita śmietana

Do gorącej kawy wsyp przyprawy. Do wysokiej szklanki wlej syrop, spienione mleko a na końcu kawę. Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną.

kawa Unsplash
Aromatyczna kawa z cynamonemŹródło: Unsplash, fot: Karly Jones

Karmelowo – kawowy deser

Składniki:

·      pół szklanki mleka

d2ymkrl

·      łyżka sosu karmelowego

·      filiżanka espresso

·      bita śmietana do dekoracji

Połącz mleko z sosem karmelowym. Gotuj na małym ogniu przez ok. 4-5 minut. Po tym czasie przelej do kubka, dodaj kawę, wymieszaj.

Bez tego nie zrobisz dobrej kawy

Bez zwrócenia uwagi na kilka kluczowych kwestii, nie przygotujesz dobrej kawy.

Kawa

To zabrzmi, jak truizm, ale nie możemy tego punktu pominąć – do zaparzenia pysznej kawy potrzebna jest dobrej jakości kawa. Odpowiednio palone ziarno, dobrze przechowywane, by zachować swój aromat. Co do rodzaju kawy i proporcji użytych do sporządzenia naparu, to są sprawy indywidualne. Jedni lubią intensywne napary, inni delikatniejsze, bardziej aromatyczne, pozbawione cierpkości. Proporcją używaną "przemysłowo" jest 1:16, co oznacza jedną porcję kawy (mierzoną np. w łyżeczkach) na 16 porcji wody.

d2ymkrl

Poza tym najpyszniejszą kawę otrzymuje się ze świeżo zmielonych ziaren. Można porównać to do krojenia chleba – kromka ukrojona na chwilę przed zjedzeniem jest o wiele smaczniejsza niż ta przygotowana dużo wcześniej. Dlatego sprzętem, który powinien znaleźć się na wyposażeniu kuchni każdego kawosza, jest młynek do kawy.

Temperatura i jakość wody

Z niesmacznej wody nie przygotujesz smacznej kawy. To jasne. Dlatego, jeśli w twoim kranie płynie mocno chlorowana woda, nie używaj jej do gotowania, ani do zaparzania kawy i herbaty. W zamian sięgnij po źródlaną (nie mineralną!) wodę butelkowaną.

d2ymkrl

Kiedy już masz dostęp do dobrej wody, podgrzej ją do odpowiedniej temperatury. Najwięcej smaku i aromatu ze zmielonych ziaren kawy wydobywa woda w temp. 90-95 st. Wbrew pozorom, do parzenia kawy wcale nie jest polecany wrzątek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ymkrl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d2ymkrl
Więcej tematów