Świąteczny stół w stylu wege
Czym różni się wigilia wegetariańska od tej tradycyjnej? Wydawałoby się, że niczym. Przecież zwyczajowo, w każdym domu, jest to uczta bezmięsna. Jednak weganie rezygnują także z ryb.
Czym różni się wigilia wegetariańska od tej tradycyjnej? Wydawałoby się, że niczym. Przecież zwyczajowo, w każdym domu, jest to uczta bezmięsna. Jednak weganie rezygnują także z ryb.
Miłośnikom potraw mięsnych trudno wyobrazić sobie świąteczne ucztowanie bez szczupaka w galarecie, śledzia w oleju, czy tradycyjnego karpia. Znacie akcję pod hasłem „Uwolnić karpia"? Wigilia wegetariańska realizuje tę właśnie ideę. Podczas wspólnej wieczerzy na stole nie nie ma ryb. Są one przecież stworzeniami żywymi, a skoro święta są czasem miłości i radości, to nie powinny być narażane na tak wielkie okrucieństwo. Jeśli w tym czasie jesteście w stanie zrezygnować z drobiu czy wieprzowiny, to możecie też spróbować odstawić ryby. Niektórzy oburzą się teraz pewnie i zapytają, co w takim razie podać na wigilijny stół? Same pyszności...
Zamiast ryby
Filety rybne możemy zastąpić kotletami sojowymi, które w sosie greckim smakują wyśmienicie. Do ich przygotowania potrzebne będą: 6 marchewek, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 mała paczka kotletów sojowych, 1 duża pietruszka, 1 mała cebula , 1 łyżka sosu sojowego, 0,5 selera, średni słoiczek koncentratu pomidorowego, 0,5 szklanki mąki oraz sól i pieprz.
Kotlety sojowe wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy do niego także obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka i 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Kiedy woda się zagotuje, pozostawiamy nasze kotlety na wolnym ogniu jeszcze przez 4 minuty. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz na tarce o grubych oczkach przecieramy marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju przez jakieś 4 minuty. Potem dolewamy trochę wody i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Całość mieszamy, doprawiając odrobiną soli i pieprzu.
Teraz do małej miseczki wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę przyprawy do kurczaka, łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz i odrobinę soli. Dodajemy wodę, aby powstało ciasto do naleśników. Mieszamy. Każdy z naszych kotletów zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy będą gotowe - kładziemy je na półmisku i przykrywamy warzywami w sosie.
Co jeszcze?
Poza tym, że brakuje ryb, na wegetariańskim stole pojawiają się prawdziwe przysmaki. Tradycyjnie jest barszcz czerwony na wywarze z buraków, zupa grzybowa, kutia, pierogi z kapustą i grzybami oraz wigilijny kompot z owocowego suszu. Często pojawiają się także grzyby w cieście, krokiety, kapusta z grochem, pasztety z grzybów czy warzyw strączkowych oraz pierogi z serem lub soczewicą. Co ciekawe - wegetarianie najczęściej przygotowują wigilijne ciasta bez dodatku jaj. Powodem jest oczywiście fakt, że pochodzą one od zwierząt. Jedynie laktoowowegetarianie mają mniej radykalną dietę.
qk