Trwa ładowanie...
08-01-2014 12:27

Spirulina - dlaczego warto włączyć ją do diety?

Zielonkawoniebieski proszek, czyli spirulina robi karierę w kuchni. Sinice, które można dodawać do koktajli, sosów czy dipów pod względem zawartości białka przewyższają ryby czy wołowinę! Poza tym jest ona bardzo zdrowa - włączenie jej do diety szybko przyniesie wiele korzyści.

Spirulina - dlaczego warto włączyć ją do diety?Źródło: 123RF
d4mbcsb
d4mbcsb

Zielony proszek, czyli spirulina robi karierę w kuchni. Sinice, które można dodawać do koktajli, sosów czy dipów pod względem zawartości białka przewyższają ryby czy wołowinę! Poza tym spirulina jest bardzo zdrowa - włączenie jej do diety szybko przyniesie wiele korzyści.

Spirulina to handlowa nazwa biomasy lub wyciągów z biomasy z sinic (cyjanobakterii), najczęściej z gatunków Arthrospira platensis i Arthrospira maxima. Sproszkowane sinice mają zazwyczaj ciemnozielony lub zielononiebieski kolor. Jeszcze do niedawana uważano je za najbogatsze roślinne źródło ważnych dla życia witamin oraz mikroelementów. Teraz według nowej klasyfikacji należą do królestwa bakterii.

Czasami spirulinę nazywa się „zielonym złotem” lub „wodnym żeń-szeniem”. Można się też spotkać z określeniem „mleko Matki Ziemi”. To jeden z ostatnich dietetycznych hitów, ale jadano ją już przed wiekami - odżywiali się nią Aztekowie i plemiona afrykańskie, zamieszkujące okolice jeziora Czad. Jest bardzo zdrowa głównie dzięki nieprawdopodobnej zawartości białka – na poziomie ponad 60 proc. Zawiera 8 aminokwasów egzogennych, a organizm bardzo łatwo je przyswaja. Spirulina ma aż trzykrotnie więcej białka niż ryby czy wołowina. Trzeba tylko pamiętać, że porównujemy zawartość suchej masy do świeżego mięsa. Jeśli weźmiemy pod uwagę suszone mięso, ilość białka będzie na podobnym poziomie.

Na co pomoże?

Znajdują się w niej również beta-karoten (bogate źródło), witaminy A, C, D, K, E i z grupy B, łatwo przyswajalne żelazo (przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów), magnez, jod, selen, potas. W spirulinie obecne są też bardzo cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Znajdujące się w niej chlorofil i fitocyjanina ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Fitocyjanina ma ponadto pobudzający wpływ na szpik kostny.

d4mbcsb

Włączenie spiruliny do diety sprawia, że organizm dostaje bardzo zdrowe składniki i oczyszcza się z tych szkodliwych, w tym metali ciężkich. Wyliczono, że zaledwie 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw. Wśród prozdrowotnych właściwości można wymienić: obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, wzmocnienie układu odpornościowego, działanie antynowotworowe, pomoc w leczeniu cukrzycy czy otyłości, pobudzenie procesu krwiotwórczego, działanie przeciwwirusowe, usprawnienie procesów metabolicznych czy poprawę w funkcjonowaniu narządu wzroku. Spirulina lub jej wyciągi, charakteryzują się także właściwościami antyalergicznymi.

Ze względu na swój bogaty skład spirulina zalecana jest szczególnie osobom osłabionym, z niedoborami żelaza, stosującym diety odchudzające. Jej spożywanie, ze względu na dużą zawartość białka, zaleca się wegetarianom. Spiruliny nie powinno się za to podawać dzieciom. Lekarze nie polecają jej też kobietom w ciąży i karmiącym matkom. Powinny jej unikać osoby z nadczynnością tarczycy.

Na szczęście, wbrew obawom, nie zawiera związków toksycznych, wytwarzanych przez inne sinice.

Zastosowanie w kuchni

Spirulina najczęściej sprzedawana jest w postaci tabletek, ale do celów kulinarnych najlepiej wybrać sproszkowaną – znajdziemy ją w sklepach ze zdrową żywnością (100 g ok. 30 zł). Zalecana dzienna dawka to 1-3 łyżeczki. Warto wiedzieć, że spirulina hodowana w wodach słodkich ma mniejszą zawartość jodu niż spirulina hodowana w zbiornikach z wodą morską.

d4mbcsb

Co prawda ma dość specyficzny smak i aromat, ale w kuchni zastosowana umiejętnie będzie zdrowym dodatkiem do potraw. Niewielką ilość spiruliny można np. dodać do soku, najlepiej domowej roboty. Spirulina sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, sosów czy dipów podawanych na zimno.

Koktajl z bananem i spiruliną

Składniki: łyżeczka spiruliny, 2 banany, kubeczek jogurtu naturalnego albo greckiego, pół filiżanki mleka sojowego, pół kubka malin lub jeżyn.

Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować blenderem. Do smaku można dodać miód.

d4mbcsb

Dip kremowy ze spiruliną

Składniki: łyżeczka spiruliny, 4 łyżki odtłuszczonego jogurtu lub kwaśniej śmietany, sok z jednej cytryny, 3 łyżeczki sosu Tamari lub sosu sojowego.

Wykonanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Bazyliowe pesto z dodatkiem spiruliny

Składniki: 2 łyżeczki spiruliny, filiżanka świeżych listków bazylii, 3-5 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki parmezanu, 5 dag orzeszków piniowych, orzechów makadamia, migdałów lub orzechów włoskich, szczypta soli morskiej.

d4mbcsb

Wykonanie: dokładnie wymieszać wszystkie składniki, najlepiej w malakserze.

Sos ze spiruliną do ryżu

Składniki: łyżeczka spiruliny, 3 łyżki stołowe sosu sojowego, łyżka prażonych nasion sezamu.

Wykonanie: wszystkie składniki starannie wymieszać i serwować z ryżem.

Popcorn ze spiruliną

Składniki: opakowanie popcornu, łyżka spiruliny, duża garść tartego parmezanu, sproszkowany czosnek (do smaku), pół łyżki płatków z czerwonych wodorostów z pieprzem kajeńskim, chili albo papryką (lub innych wodorostów morskich).

d4mbcsb

Wykonanie: popcorn przygotować jak zwykle. Wymieszać razem wybrane lub wszystkie powyższe składniki. Mieszankę dodać do gorącego popcornu i energicznie potrząsnąć, by popcorn został równomiernie pokryty.

Spirulina Paté

Składniki: łyżeczka spiruliny, sok z jednej cytryny, łyżeczka sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku.

Wykonanie: spirulinę wymieszać z czosnkiem. Dodać sok z cytryny i sos sojowy; dobrze wymieszać widelcem. Wlać oliwę i wymieszać. Podawać na toście lub krakersie wraz z plasterkami pomidora i cebuli (opcjonalnie).

Spirulina może być też dodatkiem do domowych ciasteczek (np. owsianych) albo chleba wypiekanego własnoręcznie, warto jednak pamiętać, że obróbka w wysokiej temperaturze niszczy większość wartościowych składników odżywczych.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Autorką przepisów jest szkocka dietetyczka Gillian McKeith, autorka programu „Jesteś tym, co jesz” i poradników pod tą samą nazwą

d4mbcsb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4mbcsb
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj