Trwa ładowanie...
23-02-2009 10:48

Sąsiedztwo fast-foodów grozi udarem

Im więcej restauracji typu fast-food znajduje się w okolicy, tym bardziej jej mieszkańcy są narażeni na udar mózgu - zaobserwowali naukowcy z USA.

Sąsiedztwo fast-foodów grozi udaremŹródło: archiwum, fot: archiwum
d4iuu2d
d4iuu2d

Im więcej restauracji typu fast-food znajduje się w okolicy, tym bardziej jej mieszkańcy są narażeni na udar mózgu - zaobserwowali naukowcy z USA.

Pracę na ten temat zaprezentowali na Międzynarodowej Konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia ds. Udaru Mózgu (American Stroke Association).

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Michigan przeanalizowali dane zbierane wśród mieszkańców hrabstwa Nueces County w Teksasie od początku roku 2000 do czerwca 2003 r. włącznie. W tym okresie niedokrwienny udar mózgu wystąpił u 1.247 osób. Jest to najczęstsza postać udaru, spowodowana zablokowaniem przepływu krwi w tętnicy odżywiającej mózg.

W hrabstwie Nueces działają 262 fast-foody, czyli takie jadłodajnie, które mają przynajmniej dwie z czterech następujących cech: szybką obsługę, dania na wynos, ograniczoną liczbę kelnerów lub ich brak oraz wymóg płacenia przed otrzymaniem jedzenia. Dane demograficzne i społeczno-ekonomiczne uzyskano z 64 biur spisów ludności w różnych obszarach hrabstwa. Badacze określili liczbę fast-foodów działających na każdym z obszarów.

Okazało się, że mieszkańcy okolic z największą liczbą fast-foodów (ponad 33) mieli o 13 proc. wyższe względne ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu niż mieszkańcy z okolic o najmniejszej liczbie tego typu restauracji. Z każdym nowym fast-foodem w okolicy ryzyko udaru wrastało o 1 proc.

d4iuu2d

"Nasze badania wykazały, że istnieje tu prawdziwa zależność" - podkreśla prowadzący badania Lewis B. Morgenstern. Badacz zaznacza jednak, że odkrycie jego zespołu tylko wskazuje na istnienie związku; nie dowodzi jednak, że jedzenie w fast-foodach zwiększa ryzyko udaru. (Choć wiele wcześniejszych badań to potwierdza, gdyż jedzenie typu fast-food zawiera liczne substancje, które szkodzą układowi krążenia).

Zdaniem Morgensterna, praca ta dowodzi jednak, że mieszkańcy terenów, na których działa wiele barów szybkiej obsługi powinni być objęci programami zapobiegania udarom.

Naukowiec wskazuje też, że konieczne są dalsze badania w tym kierunku. "Musimy spróbować zrozumieć, dlaczego mieszkanie w pobliżu fast-foodów zwiększa ryzyko udaru" - zaznacza naukowiec. Czy chodzi tu o bezpośrednie skutki "śmieciowej żywności"? Czy o brak innych zdrowych opcji żywienia? Czy o inny czynnik środowiska, który negatywnie wpływa na zdrowie?

(PAP)

fot. Hair Squared/CC

Zobacz w innych serwisach:

d4iuu2d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4iuu2d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj