Sałatka na Boże Narodzenie - przepisy

Sałatka na Boże Narodzenie zagra główną rolę albo posłuży jako dodatek do świątecznych potraw. Najważniejsi aktorzy wśród sałatek na święta to sałatki śledziowe, sałatki z kurczakiem oraz wegetariańska sałatka jarzynowa.

Śledziowa sałatka szuba to jedna z popularniejszych sałatek na święta
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa

Sałatki śledziowe na święta

W Święta Bożego Narodzenia na polskich stołach bezapelacyjnie prym wiodą ryby. A wśród nich królują pełne charakteru śledzie, serwowane przede wszystkim w postaci koreczków lub rolmopsów oraz sałatek śledziowych.

Jeśli zdecydujemy się na takie efektowne danie, jakim z pewnością jest warstwowa sałatka śledziowa, podajmy ją w przezroczystym naczyniu, aby wyeksponować barwy potrawy. Jej wspaniałą odmianą są również śledzie pod pierzynką na zimno, czyli drobno pokrojone filety rybne przyozdobione poszczególnymi piętrami rożnych składników, np. cebulą, majonezem, drobno startym serem żółtym czy ugotowanymi warzywami.

Śledź w occie od lat pozostaje hitem, ale nie musi stanowić głównej potrawy rybnej na naszym świątecznym stole. Przepisów na śledzia jest całe mnóstwo!

Do najbardziej lubianych i najchętniej przyrządzanych bożonarodzeniowych sałatek śledziowych należą:

Sałatka z kurczakiem

Na świątecznym stole zawsze sprawdzą się sałatki z kurczakiem. Zazwyczaj używamy do nich piersi z kurczaka, upieczonej w przyprawach bądź ugrillowanej. Chętnie sięgamy również po wędzone mięso z kurczaka, najczęściej z udek drobiowych, które przyda się w lodówce, gdy mamy niewiele czasu na gotowanie.

Kurczaka bez problemu zestawimy z dowolnymi, ulubionymi składnikami: makaronem, ryżem, kaszą, ugotowanymi jajkami, kostkami sera, uprażonymi ziarnami słonecznika albo dyni, warzywami, surowymi, pieczonymi, marynowanymi bądź gotowanymi. Do tego sos do sałatki, garść świeżych ziół i pyszna potrawa na bożonarodzeniowy stół gotowa.

Jeśli chcemy prędko odmienić charakter naszej sałatki z kurczaka, wystarczy zmienić zestaw przypraw – lubiane dodatki do marynowania mięsa to przyprawy gyros, garam masala, czosnek, wędzona papryka czy curry.

Poniżej najciekawsze przepisy na sałatki z kurczakiem na świąteczny stół:

Świąteczna sałatka jarzynowa

Wegetariańska sałatka jarzynowa to klasyka świątecznych potraw od dekad. Hit PRL-u pozostaje z nami jako smak dzieciństwa i to się raczej nie zmieni. Tradycyjna warzywna sałatka nie zawiera mięsa ani ryb, a znajdziemy w niej gotowane jajka, ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, a także ogórki kwaszone, surową białą cebulę i jabłka.

Świąteczną sałatkę jarzynową doprawimy w standardowy sposób, dodając do niej majonez, musztardę, świeżo zmielony pieprz i sól. Osoby, które uważają na figurę, mogą zastąpić kaloryczny majonez jego równie pyszną, domową wersją z orzechów nerkowca albo z awokado.

Zebraliśmy przepisy na sałatki jarzynowe, zarówno te bardzo klasyczne, jak i nieco odświeżone:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości