Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Śledzie to dla nas żadna nowość. Nie może obyć się bez nich świąteczna kolacja, rodzinna impreza, a i w piątkowe popołudnia często pojawiają się na obiadowym talerzach. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego niż znane nam powszechnie filety w śmietanie.
Śledź w śmietanie, pod pierzynką, w oleju, po kaszubsku, z pomarańczami - tania ryba z Bałtyku niejedno ma imię. W tym przepisie zamienia się jednak w smarowidło, które w moim domu zostało okrzyknięte śledziowym pasztetem. To pyszna alternatywa dla pasty z makreli czy mięsnego pasztetu.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Kremowy pasztet ze śledzi
Pasztet ze śledzia tak naprawdę powinien nosić nazwę masełka śledziowego, bo zwierzęcy tłuszcz odgrywa w nim kluczową rolę. Puszysta, lekka i łatwo do rozprowadzenia na pieczywie konsystencja smarowidła sprawia, że zwykły śledź zamienia się w wyjątkowy przysmak. Nawet wybredna teściowa poprosi o to, by zdradzić tajniki przepisu. Chociaż pasztet można zrobić również w formie pieczonej, to wersja maślana jest znacznie szybsza i prostsza w przygotowaniu. Wystarczy połączyć śledzie z mleczną bazą i podać gościom.
Jak zrobić masło śledziowe? Przede wszystkim zadbaj o to, by masło było miękkie - dzięki temu łatwiej zwiąże się z filetami. Sok i skórka cytryny nie tylko dodają smaku, ale też ścinają tłuszcz, dzięki czemu całość jest mniej mdła i ciężka. Długie i intensywne miksowanie gwarantuje puszystą, aksamitną teksturę.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
 - 100 g filetów śledziowych solonych,
 - sok z połówki cytryny,
 - starta skórka cytrynowa,
 - sól do smaku,
 - posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji.
 
Sposób przygotowania
- Filety śledziowe wymocz przez około 2 godziny w mleku lub wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Spróbuj, czy są już odpowiednio odsolone.
 - Osusz śledzie ręcznikiem papierowym i przełóż do blendera.
 - Dodaj miękkie masło, sok z cytryny oraz nieco startej skórki.
 - Blenduj na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty, aż uzyskasz całkowicie gładką, puszystą, jednolitą pastę bez widocznych kawałków ryby.
 - Spróbuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
 - Dodaj posiekaną zieleninę i wymieszaj. Możesz pominąć zielony akcent.
 
Gotowy pasztet maślany ze śledziem możesz serwować na kanapkach, świetnie smakuje także na chrupiących grzankach. Smacznego!