Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy

Śledzie to dla nas żadna nowość. Nie może obyć się bez nich świąteczna kolacja, rodzinna impreza, a i w piątkowe popołudnia często pojawiają się na obiadowym talerzach. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego niż znane nam powszechnie filety w śmietanie.

Pasztet śledziowy zaskoczy smakiemPasztet śledziowy zaskoczy smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledź w śmietanie, pod pierzynką, w oleju, po kaszubsku, z pomarańczami - tania ryba z Bałtyku niejedno ma imię. W tym przepisie zamienia się jednak w smarowidło, które w moim domu zostało okrzyknięte śledziowym pasztetem. To pyszna alternatywa dla pasty z makreli czy mięsnego pasztetu.

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

Kremowy pasztet ze śledzi

Pasztet ze śledzia tak naprawdę powinien nosić nazwę masełka śledziowego, bo zwierzęcy tłuszcz odgrywa w nim kluczową rolę. Puszysta, lekka i łatwo do rozprowadzenia na pieczywie konsystencja smarowidła sprawia, że zwykły śledź zamienia się w wyjątkowy przysmak. Nawet wybredna teściowa poprosi o to, by zdradzić tajniki przepisu. Chociaż pasztet można zrobić również w formie pieczonej, to wersja maślana jest znacznie szybsza i prostsza w przygotowaniu. Wystarczy połączyć śledzie z mleczną bazą i podać gościom.

Jak zrobić masło śledziowe? Przede wszystkim zadbaj o to, by masło było miękkie - dzięki temu łatwiej zwiąże się z filetami. Sok i skórka cytryny nie tylko dodają smaku, ale też ścinają tłuszcz, dzięki czemu całość jest mniej mdła i ciężka. Długie i intensywne miksowanie gwarantuje puszystą, aksamitną teksturę.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g filetów śledziowych solonych,
  • sok z połówki cytryny,
  • starta skórka cytrynowa,
  • sól do smaku,
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Filety śledziowe wymocz przez około 2 godziny w mleku lub wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Spróbuj, czy są już odpowiednio odsolone.
  2. Osusz śledzie ręcznikiem papierowym i przełóż do blendera.
  3. Dodaj miękkie masło, sok z cytryny oraz nieco startej skórki.
  4. Blenduj na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty, aż uzyskasz całkowicie gładką, puszystą, jednolitą pastę bez widocznych kawałków ryby.
  5. Spróbuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Dodaj posiekaną zieleninę i wymieszaj. Możesz pominąć zielony akcent.

Gotowy pasztet maślany ze śledziem możesz serwować na kanapkach, świetnie smakuje także na chrupiących grzankach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji