WP

Awokado – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze, dojrzewanie, przepisy

Awokado jest w Polsce modnym owocem. Silny związek awokado z kuchnią meksykańską nie przeszkadza w dodawaniu go do potraw z innych kulinarnych rejonów, co chętnie robimy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Awokado łagodzi smak ostrych potraw, jednak jest dosyć tłuste
Awokado łagodzi smak ostrych potraw, jednak jest dosyć tłuste (123RF.COM)
WP

Awokado - charakterystyka

Ameryka Północna, Afryka i Azja – głównie na tych kontynentach hoduje się awokado. Drzewa rodzące owoce awokado występują też w Europie, lecz ich uprawa na tym kontynencie jest raczej symboliczna. Owoce awokado, nazywane zazwyczaj gruszkami awokado, często ważą ponad 150 gramów. Każda gałąź drzewa awokado musi być bardzo wytrzymała, ponieważ potrafi na niej rosnąć kilkanaście takich owoców zbitych w ciasną gromadkę.

Awokado – sposób na dojrzałe awokado

WP

Gruszki awokado dojrzewają bardzo długo, nawet przez ponad pół roku. Do polskich sklepów trafia oczywiście nie do końca dojrzałe awokado, które po zakupie często musi jeszcze poleżeć przez co najmniej kilka dni w naszym domu.

Istnieją jednak sposoby na przyspieszenie dojrzewania awokado, które powinny zadowolić osoby niecierpliwe. Niedojrzałe awokado można na przykład owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na maksimum 10 minut.

Kolejnym trikiem jest włożenie awokado do kuchenki mikrofalowej i podgrzewanie go przez co najmniej kilkadziesiąt sekund. Należy jednak pamiętać, że awokado z mikrofalówki czy z piekarnika będzie mieć nieco inny smak niż awokado dojrzewające w normalnym tempie. Zdarza się też, że takie „podgrzane” awokado jest o prostu niedobre.

WP

Awokado – zastosowanie w kuchni

Awokado, zwłaszcza w okresie zimowym, jest jednym z najczęściej konsumowanych owoców egzotycznych w Polsce. Nie tylko w surowej postaci, gdyż coraz śmielej eksperymentujemy z nim w kuchni.

Awokado jest składnikiem wielu dań wywodzących się z kuchni meksykańskiej. Furorę robi ostatnio guacamole, czyli gęsty, zielony sos na bazie awokado. Ważne jednak, aby przy jego przyrządzaniu nie zapomnieć o soku z limonki, czosnku czy kolendrze. Sos guacamole zrobiony z awokado serwuje się razem z wszystkimi najważniejszymi potrawami kuchni meksykańskiej: burrito, tacos czy (http://kuchnia.wp.pl/tag/quesadillas).

WP

Awokado swoje zastosowanie znalazło nawet w kuchni skandynawskiej, jako składnik do łososia w marynacie jedzonego na śniadanie. Z łososiem, na przykład poddanym wędzeniu, awokado może też stworzyć swoistą odmianę tatara.

Jeśli chodzi o desery, awokado swoje zastosowanie znajdzie i tutaj. Dzięki awokado można stworzyć np. „zielone ciasto”, które składa się też z pistacji, a przykryte jest apetycznym lukrem z limonek. Ciasto z awokado, ze względu charakterystyczny, zielony kolor, przypomina trochę ciasto ze szpinaku, jednak znacznie różni się smakiem, gdyż awokado jest dość tłuste.

Awokado – wartości odżywcze

Ze względu na tłuszcz, awokado znajduje się w ścisłej czołówce owoców pod względem liczby kalorii. Cały owoc awokado ma zwykle ponad 400 kcal, czyli dwa razy tyle co banan. Jeśli jednak tłuszcze z awokado połączymy z pokarmem bogatym w potas, spadnie nam ciśnienie krwi. Tłuszcze z awokado mogą więc mieć działanie prozdrowotne, pod warunkiem, że będziemy umieli wykorzystać ich właściwości. W awokado jest też spora zawartość witaminy A, C oraz witaminy E. To cenne antyoksydanty, które przeciwdziałają powstawaniu nowotworów.

WP

Awokado - przepisy

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP