Dlaczego warto jeść nerkowce
Nazwę zawdzięczają podłużnemu i księżycowatemu kształtowi, który przypomina nerkę. Zachwycają delikatnym oraz słodkim smakiem, dzięki czemu są znakomitym urozmaiceniem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nerkowce dostarczają także potężnej dawki cennych substancji odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie.
Orzechy warte grzechu
Nazwę zawdzięczają podłużnemu i księżycowatemu kształtowi, który przypomina nerkę. Zachwycają delikatnym oraz słodkim smakiem, dzięki czemu są znakomitym urozmaiceniem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nerkowce dostarczają także potężnej dawki cennych substancji odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Jak powstają?
Ten niezwykły orzech dojrzewa w żółto-pomarańczowym owocu przypominającym wyglądem i wielkością naszą rodzimą gruszkę, pojawiającym się na nanerczu zachodnim, czyli wiecznie zielonym tropikalnym drzewie - bliskim kuzynie mango oraz pistacji.
Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Co ciekawe, Europejczycy bardzo późno, bo dopiero na przełomie XIX i XX wieku, docenili walory odżywcze nerkowców. Wcześniej nanercz był uznawany przede wszystkim za źródło bardzo szlachetnego drewna.
Popularność tych orzechów spowodowała, że w ostatnich dziesięcioleciach błyskawicznie zwiększył się obszar uprawy rośliny. Ogromne plantacje zlokalizowane są m.in. w Indiach, Wietnamie, Mozambiku, Kenii czy Tanzanii. Jednak nerkowce z Brazylii wciąż uchodzą za najsmaczniejsze, dlatego warto sprawdzać na opakowaniu, skąd pochodzą kupowane przez nas orzechy.
Zdrowe tłuszcze
Nerkowiec to znakomite źródło cennych składników odżywczych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego atutem jest wysoka zawartość kwasu oleinowego, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia oraz poziomu "złego" cholesterolu LDL - jednego z głównych sprawców chorób układu krążenia, np. miażdżycy, zawału czy udaru mózgu. Bardzo pozytywnie wpływa również na skórę, przyspieszając jej regenerację oraz odbudowując płaszcz lipidowy. Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także świetnie wpływa na nastrój, zwiększając poziom serotoniny.
Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym orzechy pomagają nie tylko przezwyciężyć stan zapalny, ale również naprawić spowodowane nim szkody w organizmie.
Nerkowce dostarczają solidnej dawki wartościowych minerałów, np. miedzi (działa przeciwbólowo, reguluje pracę mózgu czy serca), cynku (zwiększa odporność oraz podwyższa poziom testosteronu, co pozytywnie wpływa na libido), magnezu (pozwala zmniejszyć huśtawkę nastrojów, poprawia koncentrację i pamięć) czy fosforu (jego niedobór prowadzi do poważnych zaburzeń pracy serca oraz nerek).
Chronią przed cukrzycą
Ostatnie badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie nerkowców może chronić przed cukrzycą, ponieważ wyzwala procesy wchłaniania glukozy przez komórki mięśni. W dodatku ten przysmak może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 15. W porównaniu z innymi orzechami nerkowce są także mniej kaloryczne - 100 g dostarcza ok. 550 kcal. Nie powinny ich unikać nawet osoby dbające o linię, ponieważ - zdaniem naukowców - ograniczają uczucie głodu i odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.
Uwaga na aflatoksyny
Warto wiedzieć, że nerkowce są dość silnym alergenem, dlatego ostrożność w ich spożywaniu powinny zachować osoby ze skłonnościami do reakcji uczuleniowych.
Należy zachować także rozwagę podczas zakupu orzechów. Unikajmy nabywania nerkowców z niepewnych źródeł, dając się skusić niską ceną oferowaną przez handlarzy z targowisk, sprzedających przysmak z wielkich plastikowych worków. Takie sposób przechowywania stwarza znakomite warunki do rozwoju grzybów z rodzaju Aspergillus, a wytwarzane przez nie aflatoksyny są bardzo groźne dla zdrowia. Kumulują się w wątrobie, przyczyniając się do rozwoju nowotworu tego narządu, zwłaszcza u osób, które chorowały wcześniej na wirusowe zapalenie wątroby typu B.
Uwaga na aflatoksyny
Aflatoksyny mogą też wywoływać wiele innych chorób, m.in. marskość wątroby czy żółtaczkę. Sprzyjają również rozwojowi nowotworu nerek. Długotrwałe spożywanie tych substancji osłabia odporność i bywa niebezpieczne dla kobiet w ciąży - może powodować uszkodzenia płodu.
Zatrucie aflatoksynami skutkuje często dolegliwościami ze strony układu pokarmowego: biegunką, nudnościami lub wymiotami. Może wywoływać również reakcje alergiczne (obrzęk dróg oddechowych, duszność, wysypka na skórze).
Jak uniknąć problemu? Dokładnie oglądając orzechy przed zakupem (powodem do niepokoju powinny stać się wszelkie plamki czy ślady pleśni), ale przede wszystkim wybierając nerkowce zapakowane przez producenta.
Kulinarne pomysły
Nerkowce, ze względu na delikatnie słodki smak i bardziej miękką od innych orzechów strukturę, to świetny produkt do kulinarnych eksperymentów. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest chrupanie ich pod postacią zdrowej przekąski, ale sprawdzą się także jako składnik sałatek (np. z jarmużem, serem kozim i pestkami granatu) czy zdrowych mieszanek śniadaniowych (np. z dodatkiem płatków owsianych, suszonej żurawiny, miodu oraz oleju kokosowego).
Nerkowce mogą być także bazą domowego masła orzechowego. Wystarczy uprażyć je na patelni z odrobiną soli morskiej, a później zmiksować z oliwą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Orzechy namoczone na noc staną się dość miękkie, co warto wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego smoothie (z dodatkiem mango, banana, mleka roślinnego i soku z cytryny).
Kulinarne pomysły
Kremowy smak i konsystencja namoczonych nerkowców świetnie sprawdzą się w oryginalnym majonezie (wystarczy zblendować orzechy z octem jabłkowym, sokiem z cytryny, białą gorczycą, olejem, cukrem i solą).
Nerkowce to także pyszna baza pesto, które wzbogaci rozmaite dania z makaronem. Należy zmiksować orzechy, bazylię , starty parmezan lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można rozrzedzić pesto wodą, w której gotujemy makaron.
Nerkowce to także pyszny dodatek do słodkich potraw, zarówno sałatek owocowych, jak i rozmaitych ciast, szczególnie z dodatkiem czekolady.
RAF/mp/WP Kuchnia