Dlaczego warto jeść nerkowce

Nazwę zawdzięczają podłużnemu i księżycowatemu kształtowi, który przypomina nerkę. Zachwycają delikatnym oraz słodkim smakiem, dzięki czemu są znakomitym urozmaiceniem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nerkowce dostarczają także potężnej dawki cennych substancji odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Orzechy warte grzechu

Obraz
© 123RF.COM

Nazwę zawdzięczają podłużnemu i księżycowatemu kształtowi, który przypomina nerkę. Zachwycają delikatnym oraz słodkim smakiem, dzięki czemu są znakomitym urozmaiceniem wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nerkowce dostarczają także potężnej dawki cennych substancji odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

/ 8Jak powstają?

Obraz
© 123RF.COM

Ten niezwykły orzech dojrzewa w żółto-pomarańczowym owocu przypominającym wyglądem i wielkością naszą rodzimą gruszkę, pojawiającym się na nanerczu zachodnim, czyli wiecznie zielonym tropikalnym drzewie - bliskim kuzynie mango oraz pistacji.

Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Co ciekawe, Europejczycy bardzo późno, bo dopiero na przełomie XIX i XX wieku, docenili walory odżywcze nerkowców. Wcześniej nanercz był uznawany przede wszystkim za źródło bardzo szlachetnego drewna.

Popularność tych orzechów spowodowała, że w ostatnich dziesięcioleciach błyskawicznie zwiększył się obszar uprawy rośliny. Ogromne plantacje zlokalizowane są m.in. w Indiach, Wietnamie, Mozambiku, Kenii czy Tanzanii. Jednak nerkowce z Brazylii wciąż uchodzą za najsmaczniejsze, dlatego warto sprawdzać na opakowaniu, skąd pochodzą kupowane przez nas orzechy.

/ 8Zdrowe tłuszcze

Obraz
© 123RF.COM

Nerkowiec to znakomite źródło cennych składników odżywczych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego atutem jest wysoka zawartość kwasu oleinowego, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia oraz poziomu "złego" cholesterolu LDL - jednego z głównych sprawców chorób układu krążenia, np. miażdżycy, zawału czy udaru mózgu. Bardzo pozytywnie wpływa również na skórę, przyspieszając jej regenerację oraz odbudowując płaszcz lipidowy. Dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także świetnie wpływa na nastrój, zwiększając poziom serotoniny.

Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym orzechy pomagają nie tylko przezwyciężyć stan zapalny, ale również naprawić spowodowane nim szkody w organizmie.

Nerkowce dostarczają solidnej dawki wartościowych minerałów, np. miedzi (działa przeciwbólowo, reguluje pracę mózgu czy serca), cynku (zwiększa odporność oraz podwyższa poziom testosteronu, co pozytywnie wpływa na libido), magnezu (pozwala zmniejszyć huśtawkę nastrojów, poprawia koncentrację i pamięć) czy fosforu (jego niedobór prowadzi do poważnych zaburzeń pracy serca oraz nerek).

/ 8Chronią przed cukrzycą

Obraz
© 123RF.COM

Ostatnie badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie nerkowców może chronić przed cukrzycą, ponieważ wyzwala procesy wchłaniania glukozy przez komórki mięśni. W dodatku ten przysmak może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 15. W porównaniu z innymi orzechami nerkowce są także mniej kaloryczne - 100 g dostarcza ok. 550 kcal. Nie powinny ich unikać nawet osoby dbające o linię, ponieważ - zdaniem naukowców - ograniczają uczucie głodu i odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

/ 8Uwaga na aflatoksyny

Obraz
© 123RF.COM

Warto wiedzieć, że nerkowce są dość silnym alergenem, dlatego ostrożność w ich spożywaniu powinny zachować osoby ze skłonnościami do reakcji uczuleniowych.

Należy zachować także rozwagę podczas zakupu orzechów. Unikajmy nabywania nerkowców z niepewnych źródeł, dając się skusić niską ceną oferowaną przez handlarzy z targowisk, sprzedających przysmak z wielkich plastikowych worków. Takie sposób przechowywania stwarza znakomite warunki do rozwoju grzybów z rodzaju Aspergillus, a wytwarzane przez nie aflatoksyny są bardzo groźne dla zdrowia. Kumulują się w wątrobie, przyczyniając się do rozwoju nowotworu tego narządu, zwłaszcza u osób, które chorowały wcześniej na wirusowe zapalenie wątroby typu B.

/ 8Uwaga na aflatoksyny

Obraz
© 123RF.COM

Aflatoksyny mogą też wywoływać wiele innych chorób, m.in. marskość wątroby czy żółtaczkę. Sprzyjają również rozwojowi nowotworu nerek. Długotrwałe spożywanie tych substancji osłabia odporność i bywa niebezpieczne dla kobiet w ciąży - może powodować uszkodzenia płodu.

Zatrucie aflatoksynami skutkuje często dolegliwościami ze strony układu pokarmowego: biegunką, nudnościami lub wymiotami. Może wywoływać również reakcje alergiczne (obrzęk dróg oddechowych, duszność, wysypka na skórze).

Jak uniknąć problemu? Dokładnie oglądając orzechy przed zakupem (powodem do niepokoju powinny stać się wszelkie plamki czy ślady pleśni), ale przede wszystkim wybierając nerkowce zapakowane przez producenta.

/ 8Kulinarne pomysły

Obraz
© 123RF.COM

Nerkowce, ze względu na delikatnie słodki smak i bardziej miękką od innych orzechów strukturę, to świetny produkt do kulinarnych eksperymentów. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest chrupanie ich pod postacią zdrowej przekąski, ale sprawdzą się także jako składnik sałatek (np. z jarmużem, serem kozim i pestkami granatu) czy zdrowych mieszanek śniadaniowych (np. z dodatkiem płatków owsianych, suszonej żurawiny, miodu oraz oleju kokosowego).

Nerkowce mogą być także bazą domowego masła orzechowego. Wystarczy uprażyć je na patelni z odrobiną soli morskiej, a później zmiksować z oliwą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Orzechy namoczone na noc staną się dość miękkie, co warto wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego smoothie (z dodatkiem mango, banana, mleka roślinnego i soku z cytryny).

/ 8Kulinarne pomysły

Obraz
© 123RF.COM

Kremowy smak i konsystencja namoczonych nerkowców świetnie sprawdzą się w oryginalnym majonezie (wystarczy zblendować orzechy z octem jabłkowym, sokiem z cytryny, białą gorczycą, olejem, cukrem i solą).

Nerkowce to także pyszna baza pesto, które wzbogaci rozmaite dania z makaronem. Należy zmiksować orzechy, bazylię , starty parmezan lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można rozrzedzić pesto wodą, w której gotujemy makaron.

Nerkowce to także pyszny dodatek do słodkich potraw, zarówno sałatek owocowych, jak i rozmaitych ciast, szczególnie z dodatkiem czekolady.

RAF/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść