Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dla wielu osób kawa to rytuał, który pozwala stanąć stabilnie na nogach i skupić myśli. Często robimy ją machinalnie, niemal z zamkniętymi oczami. Ale jeśli chcesz, aby poziom energii po porannym napoju utrzymywał się dłużej, wprowadź małe urozmaicenie.
W kuchni niektóre składniki niwelują swoje działanie, a inne wzmacniają, czyli działają synergicznie. Takim duetem jest kawa z kakao. Obydwa napary z tych aromatycznych, i najdroższych na świecie, ziaren działają pobudzająco i pomagają w koncentracji, chociaż odpowiadają za to inne substancje aktywne.
Bułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany
Kawa i kakao – idealna synergia
Substancją pobudzającą w kawie jest kofeina, której właściwości dzisiaj odkrywamy na nowo. Jeszcze kilkanaście lat temu deprecjonowało się działanie kawy, uważając, że źle wpływa na układ pokarmowy, wypłukuje minerały, a w rezultacie osłabia organizm. Jednak aktualne badania naukowe potwierdzają, że spożywana w umiarze kawa wpływa pozytywnie na trawienie i pracę mózgu, a zawarte w niej antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi działalnością wolnych rodników.
Z kolei w kakao najważniejszą substancją czynną jest teobromina, która wzmacnia działanie pobudzające kawy, wpływa na poprawę nastroju, zwiększa czujność i klarowność myśli. Ciekawostką jest to, że kakao również zawiera kofeinę, ale jest to bardzo mała ilość, nieprzekraczająca 0,2 proc. Przy czym najlepszy efekt uzyskasz, stawiając na zwykłe sproszkowane kakao, bez dodatku cukru czy innych substancji zmieniających smak. Gorzkie kakao jest bogate w składniki odżywcze takie jak witaminy z grupy B, witamina E, K i kwas foliowy. Dostarcza do organizmu magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo oraz, podobnie jak kawa, ma działanie antyoksydacyjne.
Wpływ na samopoczucie
Kawa z kakao jest doskonałym napojem dla osób, które po zwykłej czarnej kawie odczuwają nadmierne pobudzenie lub presję działania tu i teraz, często w chaotyczny sposób. Kakao pomaga uporządkować natłok myśli. To dlatego, że teobromina pomimo właściwości pobudzających, łagodzi stres i pomaga w wyciszeniu, co jest potrzebne do konstruktywnego działania. Badania na Uniwersytecie Clarkson w Nowym Jorku wykazały, że kawa w połączeniu z kakao nie tylko poprawia koncentrację i funkcje poznawcze, ale także łagodzi poczucie rozdrażnienia i lęku.
Jak zrobić dobrą kawę z kakao?
Przepis na stabilne pobudzenie jest prosty, więc raczej nie zaburzy porannego harmonogramu. Jednak nie wystarczy wsypać sproszkowane kakao do świeżo zaparzonej kawy, bo wtedy trudno jest rozmieszać napar. Aby smakował dobrze i wyglądał estetycznie, trzymaj się podanej kolejności.
Składniki:
- 1 łyżeczka kakao,
- 50 ml gorącej wody,
- 1 filiżanka zaparzonej kawy,
- opcjonalnie 100 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Łyżeczkę gorzkiego kakao dokładnie rozmieszaj w gorącej wodzie.
- Zaparz kawę techniką, którą lubisz. Wlej do kakao.
- Opcjonalnie dodaj ciepłe mleko.
Podobnie synergiczny efekt uzyskasz, wrzucając do świeżo zaparzonej kawy kostkę gorzkiej czekolady. A jeśli chcesz domowym sposobem przygotować mleko do kawy, żeby wyglądała jak z kawiarni? Podgrzej je w rondelku i ubij przy pomocy french pressu. Wytrwałość w codziennej praktyce sprawi, że na powierzchni kawy ukaże się estetyczny wzorek.