abc gotowania
30-03-2016 (09:08)

Garam masala - wszystko o egzotycznej przyprawie

Garam masala to jedna z najpopularniejszych mieszanek przypraw dostępnych dziś w wielu sklepach. To między innymi dzięki niej każdy z nas jest w stanie przygotować we własnej kuchni różne orientalne przysmaki. Co wchodzi w skład garam masali? Do jakich dań pasuje ona najlepiej?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Garam masala - wszystko o egzotycznej przyprawie
(123RF.COM)
WP

Garam masala jest bardzo wyrazistym zestawieniem kilku suchych przypraw, które w połączeniu ze sobą stanowią niezwykle aromatyczną i smakowitą kompozycję. Powszechnie mieszankę tę stosuję się w Indiach, Pakistanie i w kilku innych krajach Azji Południowej. Nazwa „garam masala” oznacza dosłownie w języku hindi „gorące przyprawy”. Etymologii tego określenia należy doszukiwać się w starożytnym systemie medycyny indyjskiej – ajurwedy. Według jej założeń przyprawa garam masala była stosowana do podwyższenia temperatury ciała, a także do osiągnięcia dobrego samopoczucia. Smak mieszanki określa się jako ostry, choć daleko mu do pikanterii innych mocnych przypraw (np. chili). Przez wieki skład garam masali ulegał mniejszym lub większym zmianom, co zaowocowało powstaniem różnych jej wariantów.

Co wchodzi w skład tradycyjnej garam masali?

W podstawowej wersji mieszanka garam masala składa się z następujących elementów:
• kmin rzymski,
• pieprz czarny,
• gałka muszkatołowa,
• kolendra,
• goździki,
• liść laurowy,
• pieprz cayenne,
• cynamon.

WP

Oprócz tego spotyka się miksy z cebulką, czosnkiem, orzechami oraz anyżem gwiazdowym. Skład garam masali może różnić się od regionu, w którym została ona przygotowana. Niesamowity smak i aromat mieszanki kryje się nie tylko za kompozycją wybranych składników, ale również za sposobem ich połączenia. Wszystkie przyprawy (poza gałką muszkatołową), z których wytwarza się garam masalę, na wstępie należy uprażyć (każdą z nich osobno), a następnie drobno zmielić w młynku lub w moździerzu. Oczywiście w sklepach dostępne są gotowe garam masale, ale w żadnym stopniu nie są one tak smakowite jak samodzielnie przyrządzone smakowite mieszanki. Co ważne – by garam masala idealnie urozmaiciła smak przygotowywanej przez siebie potrawy, należy dodać ją pod sam koniec gotowania.

Garam masala w kuchni

Przede wszystkim garam masalę wykorzystuje się w trakcie przyrządzania różnych specjałów kuchni indyjskiej. Stanowi ona chociażby dodatek tradycyjnego hinduskiego dania – rogan josh, czyli mięsa pieczonego na maśle ghee. Oprócz tego dodać ją można do murgh kari (kurczak w specjalnym sosie) oraz pakistańskiego pulao (rodzaj pilaw). Garam masala sprawdza się również w daniach bliższych naszej tradycji kulinarnej. Mieszanka może między innymi zostać użyta do marynat mięsnych, sałatek oraz sosów. Warto również rozważyć dodanie jej do ryb, dań ziemniaczanych oraz potraw opartych na pomidorach. Świetnie spisze się ona także w przypadku orientalnych naleśników z mięsem.

Do czego warto dodać garam masalę?

WP

• Rogan josh
• Pasztet z soczewicy
• Pulao
• Kurczak Biryani
• Murg kari
• Pieczone ziemniaki z ciecierzycą
• Kurczak garam masala

Czy wiesz, że…?

Garam masala nie jest powszechnie wykorzystywana w celach leczniczych, choć można znaleźć głosy o jej dobrym wpływie na regulację pracy układu trawiennego. Oprócz tego część osób uważa, że garam masala oczyszcza organizm z toksyn. Przyprawę warto dodawać również do dań wegetariańskich – nadaje ona potrawom zupełnie innego charakteru i przełamuje monotonię smaków.

W niektórych azjatyckich regionach można spotkać receptury garam masali zawierające wodę, ocet lub mleczko kokosowe. Wówczas mieszanka zamiast formy sypkiej przyjmuje postać kleistej papki.

WP

Wojciech Chentkiewicz

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP