WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Curry – skład, właściwości, przepisy

Kiedy słyszymy „curry” najczęściej myślimy – orientalna mieszanka przypraw. Jednak curry to także cała gama potraw z gęstym, aromatycznym sosem. W indyjskich restauracjach znajdziemy nawet 30 rodzajów curry: mięsne i wegetariańskie, na ostro albo łagodne, przygotowane z mnóstwem różnych warzyw i dodatków. A jak stosować curry w polskiej kuchni?

Curry to zarówno mieszanka przypraw, jak i rodzaj dania rodem z kuchni orientalnej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Curry – co to jest?

Curry jest przyprawą znaną człowiekowi właściwie od zarania dziejów. Składniki, z których przygotowuje się tę mieszankę były uprawiane już w 3000 r. p.n.e., a pierwsze użycie gotowej przyprawy odnotowano w 1700 r. p.n.e. Uważa się, że pierwszą potrawę mięsną przyprawioną curry złożono w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca – Mardukowi.

Curry – skład

Curry to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą kurkuma, kolendra i kumin. To podstawowa wersja, która można urozmaicać, zwiększając jej ostrość, zmieniając kolor i aromat. W zależności od pożądanego efektu dodaje się do niej: anyż, imbir, czosnek, cynamon, gałkę muszkatołową czy pieprz (zarówno czarny, jak i kolorowy).

W Indiach, skąd przyprawa pochodzi, możemy spotkać curry w wersji żółtej lub czerwonej. Proszek występuje także na Sri Lance, gdzie curry jest palone i prażone, co nadaje mu ostrzejszego smaku i ciemniejszej, brązowawej barwy. Natomiast w Tajlandii spotkamy curry zielone, ponieważ tam mieszankę przypraw łączy się z tłuszczami oraz z ghee, co sprawia, że otrzymujemy pastę o specyficznym kolorze.

Curry jest jednak nie tylko mieszanką przypraw, ale także potrawą, której charakterystycznym elementem jest gęsty, aromatyczny sos. Można by powiedzieć, że przypomina gulasz. Curry przygotowuje się na ostro albo w wersji bardzo łagodnej, z mięsem albo wegetariańskie. W dobrych indyjskich restauracjach znajdziemy nawet 30 rodzajów curry. Co ciekawe curry zawędrowało także do Europy, gdzie szczególnie upodobali je sobie Niemcy. Tradycyjnym przysmaków w wielu niemieckich landach jest curry wurst, czyli kiełbaski obsypane sporą ilością indyjskiej przyprawy.

Curry – właściwości odżywcze

Mieszanka curry to nie tylko aromatyczna przyprawa działająca na zmysły, ale także sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. Curry bowiem, dzięki swoim właściwościom pozwala niwelować zapalenie stawów, a także zapobiegać rozwojowi takich chorób, jak nowotwór czy alzheimer. Wszyscy, którzy stosują medycynę wedyjską doskonale o tym wiedzą, ponieważ świat wschodu od dawna praktykuje używanie curry jako substancji leczniczej.

W Europie dopiero od niedawna prowadzi się badania dotyczące wpływu curry na zdrowie ze szczególnym uwzględnieniem kurkumy jako składnika aktywnego. Warto więc stosować curry w kuchni, jak najczęściej dodając je do potraw, nawet o typowo polskim charakterze.

Curry – zastosowanie w polskiej kuchni

Curry możemy doprawiać nie tylko mięso, ale także warzywa i owoce. Świetnie będzie pasowało do aromatycznej zupy dyniowej, kurczaka z ryżem i warzywami albo w orientalnym wydaniu dorsza czy zupy z ciecierzycy. Warto urozmaicić naszą dietę tajskimi zupami, do przygotowania których wystarczy zaopatrzyć się w mięso drobiowe, świeże warzywa i solidną ilość curry. Takie dania nie tylko są sycące, ale także lekkie i zdrowe. Warto przy tym pamiętać, że ostre przyprawy poprawiają nasz metabolizm.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥