Curry – skład, właściwości, przepisy
Kiedy słyszymy „curry” najczęściej myślimy – orientalna mieszanka przypraw. Jednak curry to także cała gama potraw z gęstym, aromatycznym sosem. W indyjskich restauracjach znajdziemy nawet 30 rodzajów curry: mięsne i wegetariańskie, na ostro albo łagodne, przygotowane z mnóstwem różnych warzyw i dodatków. A jak stosować curry w polskiej kuchni?
Curry – co to jest?
Curry jest przyprawą znaną człowiekowi właściwie od zarania dziejów. Składniki, z których przygotowuje się tę mieszankę były uprawiane już w 3000 r. p.n.e., a pierwsze użycie gotowej przyprawy odnotowano w 1700 r. p.n.e. Uważa się, że pierwszą potrawę mięsną przyprawioną curry złożono w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca – Mardukowi.
Curry – skład
Curry to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą kurkuma, kolendra i kumin. To podstawowa wersja, która można urozmaicać, zwiększając jej ostrość, zmieniając kolor i aromat. W zależności od pożądanego efektu dodaje się do niej: anyż, imbir, czosnek, cynamon, gałkę muszkatołową czy pieprz (zarówno czarny, jak i kolorowy).
W Indiach, skąd przyprawa pochodzi, możemy spotkać curry w wersji żółtej lub czerwonej. Proszek występuje także na Sri Lance, gdzie curry jest palone i prażone, co nadaje mu ostrzejszego smaku i ciemniejszej, brązowawej barwy. Natomiast w Tajlandii spotkamy curry zielone, ponieważ tam mieszankę przypraw łączy się z tłuszczami oraz z ghee, co sprawia, że otrzymujemy pastę o specyficznym kolorze.
Curry jest jednak nie tylko mieszanką przypraw, ale także potrawą, której charakterystycznym elementem jest gęsty, aromatyczny sos. Można by powiedzieć, że przypomina gulasz. Curry przygotowuje się na ostro albo w wersji bardzo łagodnej, z mięsem albo wegetariańskie. W dobrych indyjskich restauracjach znajdziemy nawet 30 rodzajów curry. Co ciekawe curry zawędrowało także do Europy, gdzie szczególnie upodobali je sobie Niemcy. Tradycyjnym przysmaków w wielu niemieckich landach jest curry wurst, czyli kiełbaski obsypane sporą ilością indyjskiej przyprawy.
Curry – właściwości odżywcze
Mieszanka curry to nie tylko aromatyczna przyprawa działająca na zmysły, ale także sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. Curry bowiem, dzięki swoim właściwościom pozwala niwelować zapalenie stawów, a także zapobiegać rozwojowi takich chorób, jak nowotwór czy alzheimer. Wszyscy, którzy stosują medycynę wedyjską doskonale o tym wiedzą, ponieważ świat wschodu od dawna praktykuje używanie curry jako substancji leczniczej.
W Europie dopiero od niedawna prowadzi się badania dotyczące wpływu curry na zdrowie ze szczególnym uwzględnieniem kurkumy jako składnika aktywnego. Warto więc stosować curry w kuchni, jak najczęściej dodając je do potraw, nawet o typowo polskim charakterze.
Curry – zastosowanie w polskiej kuchni
Curry możemy doprawiać nie tylko mięso, ale także warzywa i owoce. Świetnie będzie pasowało do aromatycznej zupy dyniowej, kurczaka z ryżem i warzywami albo w orientalnym wydaniu dorsza czy zupy z ciecierzycy. Warto urozmaicić naszą dietę tajskimi zupami, do przygotowania których wystarczy zaopatrzyć się w mięso drobiowe, świeże warzywa i solidną ilość curry. Takie dania nie tylko są sycące, ale także lekkie i zdrowe. Warto przy tym pamiętać, że ostre przyprawy poprawiają nasz metabolizm.