Curry – skład, właściwości, przepisy

Kiedy słyszymy „curry” najczęściej myślimy – orientalna mieszanka przypraw. Jednak curry to także cała gama potraw z gęstym, aromatycznym sosem. W indyjskich restauracjach znajdziemy nawet 30 rodzajów curry: mięsne i wegetariańskie, na ostro albo łagodne, przygotowane z mnóstwem różnych warzyw i dodatków. A jak stosować curry w polskiej kuchni?

Curry to zarówno mieszanka przypraw, jak i rodzaj dania rodem z kuchni orientalnej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Curry – co to jest?

Curry jest przyprawą znaną człowiekowi właściwie od zarania dziejów. Składniki, z których przygotowuje się tę mieszankę były uprawiane już w 3000 r. p.n.e., a pierwsze użycie gotowej przyprawy odnotowano w 1700 r. p.n.e. Uważa się, że pierwszą potrawę mięsną przyprawioną curry złożono w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca – Mardukowi.

Curry – skład

Curry to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą kurkuma, kolendra i kumin. To podstawowa wersja, która można urozmaicać, zwiększając jej ostrość, zmieniając kolor i aromat. W zależności od pożądanego efektu dodaje się do niej: anyż, imbir, czosnek, cynamon, gałkę muszkatołową czy pieprz (zarówno czarny, jak i kolorowy).

W Indiach, skąd przyprawa pochodzi, możemy spotkać curry w wersji żółtej lub czerwonej. Proszek występuje także na Sri Lance, gdzie curry jest palone i prażone, co nadaje mu ostrzejszego smaku i ciemniejszej, brązowawej barwy. Natomiast w Tajlandii spotkamy curry zielone, ponieważ tam mieszankę przypraw łączy się z tłuszczami oraz z ghee, co sprawia, że otrzymujemy pastę o specyficznym kolorze.

Curry jest jednak nie tylko mieszanką przypraw, ale także potrawą, której charakterystycznym elementem jest gęsty, aromatyczny sos. Można by powiedzieć, że przypomina gulasz. Curry przygotowuje się na ostro albo w wersji bardzo łagodnej, z mięsem albo wegetariańskie. W dobrych indyjskich restauracjach znajdziemy nawet 30 rodzajów curry. Co ciekawe curry zawędrowało także do Europy, gdzie szczególnie upodobali je sobie Niemcy. Tradycyjnym przysmaków w wielu niemieckich landach jest curry wurst, czyli kiełbaski obsypane sporą ilością indyjskiej przyprawy.

Curry – właściwości odżywcze

Mieszanka curry to nie tylko aromatyczna przyprawa działająca na zmysły, ale także sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. Curry bowiem, dzięki swoim właściwościom pozwala niwelować zapalenie stawów, a także zapobiegać rozwojowi takich chorób, jak nowotwór czy alzheimer. Wszyscy, którzy stosują medycynę wedyjską doskonale o tym wiedzą, ponieważ świat wschodu od dawna praktykuje używanie curry jako substancji leczniczej.

W Europie dopiero od niedawna prowadzi się badania dotyczące wpływu curry na zdrowie ze szczególnym uwzględnieniem kurkumy jako składnika aktywnego. Warto więc stosować curry w kuchni, jak najczęściej dodając je do potraw, nawet o typowo polskim charakterze.

Curry – zastosowanie w polskiej kuchni

Curry możemy doprawiać nie tylko mięso, ale także warzywa i owoce. Świetnie będzie pasowało do aromatycznej zupy dyniowej, kurczaka z ryżem i warzywami albo w orientalnym wydaniu dorsza czy zupy z ciecierzycy. Warto urozmaicić naszą dietę tajskimi zupami, do przygotowania których wystarczy zaopatrzyć się w mięso drobiowe, świeże warzywa i solidną ilość curry. Takie dania nie tylko są sycące, ale także lekkie i zdrowe. Warto przy tym pamiętać, że ostre przyprawy poprawiają nasz metabolizm.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie