Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia

Jajecznica jest prawdziwym śniadaniowym klasykiem, ale mało kto je ją samą. Często dorzucamy do niej boczek, cebulkę, szynkę czy szpinak, by wzbogacić smak oraz wartości odżywcze. Ja stawiam na inny składnik, który rano zmienia śniadanie w prawdziwy zastrzyk energii.

Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrowniaPo takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śniadanie to posiłek, który daje nam energię niezbędną do poradzenia sobie z wyzwaniami poranka. Jajecznica jest zdecydowanie dobrym wyborem – prosta, szybka w przygotowaniu i pełna białka oraz zdrowych tłuszczów.

Gdy więc nachodzi mnie ochota na jajecznicę, bardzo chętnie dodaję do niej zieleninę; jednak zamiast szpinaku wybieram jarmuż. To niepozorne liście, które nie tylko dobrze smakują, ale też dodają śniadaniu koloru i wartości odżywczych.

Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć

Jajecznica z jarmużem dodaje energii

Jarmuż to prawdziwy skarbiec zdrowia. Zawiera błonnik, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego, a jego regularne spożywanie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, co korzystnie wpływa na serce. Składniki jarmużu, takie jak wapń i potas, wspierają zdrowie kości i zębów. Dodatkowo cenne jest jego bogactwo antyoksydantów, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym, a zawarte w liściach flawonoidy i karotenoidy działają ochronnie na wzrok i skórę, dodając nam naturalnego blasku i energii.

Jajecznica z jarmużem dostarcza pełnowartościowego białka oraz niezbędnych witamin i minerałów. Taki posiłek syci na długo, a jednocześnie jest lekki i łatwy do strawienia, więc nie musisz się martwić, że podczas pierwszych godzin w pracy będziesz czuł nieprzyjemną ciężkość na żołądku. Zamiast tego odpowiednia ilość białka i zdrowych tłuszczów zapewni ci energię potrzebną na cały poranek – dokładnie taką, by rozpocząć dzień w pełni sił.

Przepis na jajecznicę z jarmużem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 50 g liści jarmużu,
  • 10 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • ulubione pieczywo (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj liście jarmużu pod bieżącą wodą, dokładnie je osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Oderwij twarde łodygi jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć jarmuż i smaż przez kilka minut, aż liście zmiękną i lekko się zrumienią.
  4. W tym czasie w misce roztrzep jajka z solą i pieprzem, aż masa będzie jednolita i lekko spieniona.
  5. Wylej jajka na podsmażony jarmuż, delikatnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu, co chwilę mieszając, aż jajka się zetną. Jeśli preferujesz bardziej ściętą jajecznicę, przytrzymaj ją na patelni nieco dłużej.
  6. Podawaj od razu z ulubionym pieczywem. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie