WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Chrup marchew na zdrowie

Świetnie smakuje na surowo - można ją chrupać, zrobić z niej surówkę czy wycisnąć sok. W parze z groszkiem stanowi nieśmiertelną "jarzynkę" do obiadu. Oczywiście możliwości jest o wiele więcej. Niskokaloryczną i zdrową marchew warto jeść bardzo często. Oczyszcza organizm, wzmocnia paznokcie i włosy, a także bardzo dobrze działa na wzrok.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

Marchewkowe legendy

Marchew pochodzi prawdopodobnie z Chin. I podobno, rosnąc w Chinach, była biała niczym śnieg. Jak głosi legenda swoją pomarańczową barwę zyskała na skutek przebywania w towarzystwie kapusty, która bez skrępowania wydawała odgłosy, powszechnie uznane za niestosowne. Zażenowana zachowaniem koleżanki marchew oblała się rumieńcem i… tak jej zostało. Niestety, opowieść ta jednak w ogóle nie tłumaczy, dlaczego do tej pory istnieją gatunki marchwi nie tylko pomarańczowe, ale i żółte, i białe.

Mimo że marchew znana była w czasach starożytnych, to nie stanowiła wtedy surowca kulinarnego. Była po prostu gorzka i zupełnie niejadalna. Taką odmianę, która mogła być używana w kuchni, po wielu próbach i krzyżówkach, wyhodowano dopiero w XVI wieku.

Zdrowy korzeń

Marchew ma bardzo dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Warto pamiętać, że spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce jest jego najbogatszym naturalnym źródłem. Beta-karoten, który nadaje jej pomarańczową barwę, wraz z zawartą w marchwi witaminą C, są silnymi przeciwutleniaczem, a więc neutralizują działanie szkodliwych wolnych rodników – co ma znaczenie i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, i antynowotworowej.

Marchew zawiera też sporo witamin B1, B2, PP, K i C oraz związki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. Wszystkie są naprawdę cenne dla naszego zdrowia, wpływając i na prace układu nerwowego, i stan naszej skóry. Z kolei prowitamina A zmienia się w wątrobie na witaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego działania całego narządu wzroku. Dlatego dieta z dużą ilością marchewki jest szczególnie zalecane osobom pracującym przed monitorami. Składniki odżywcze zawarte w tym warzywie regulują także pracę żołądka i dwunastnicy, utrzymują w dobrej kondycji wątrobę oraz wzmacniają paznokcie i włosy. Marchew ma też dużo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit.

Nie można zapominać, że jest niskokaloryczna (27 kcal/100 g) i doskonale nadaje się do chrupania jako zdrowa przekąska, np. w pracy czy przed telewizorem. Na gotowaną marchewkę muszą uważać za to osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ ma wyższy indeks glikemiczny niż surowy korzeń.

Niebezpieczne związki

Marchew to korzeń. Rośnie w ziemi, szybko i łatwo wchłania z gleby różnego rodzaje toksyny. Na przykład niekorzystne dla zdrowia związki azotu, które utleniają żelazo w hemoglobinie, zakłócając tym proces zaopatrywania organizmu w tlen. Dlatego, o ile to możliwe, warto kupować marchew ze sprawdzonych źródeł. Odcinajmy też jej zazielenioną końcówkę (tuż przy natce), nawet jeśli robimy tylko sok. Nie tylko ze względu na gorycz, ale z powodu kumulacji związków azotu. Niektórzy uważają, że ten kawałek zawiera toksyczną solaninę, tak jak w przypadku zielonych ziemniaków. Nic bardziej mylnego! Jeśli do górnej części korzenia dochodziło światło słoneczne, to za zabarwienie marchewki odpowiedzialny jest przede wszystkim chlorofil. W przypadku ziemniaków takie zazielenienie jest sygnałem, że zawierają solaninę w podwyższonym stężeniu.

Najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Tak więc najlepiej marchwi w ogóle nie obierać, ale tylko ją umyć albo nawet i wyszorować szczoteczką do warzyw. Jeśli jest wyjątkowo brudna, należy ją oskrobać, ale – co jest częstym błędem – nie powinno się jej namaczać w wodzie, gdyż spowoduje to straty witamin. Jeśli kupujemy marchew umytą, w plastikowych torebkach, sprawdźmy czy nie wypuściła malutkich korzonków. Bo to znak, że nie jest świeża i będzie gorzka.

Arcyzdrowy sok marchwiowy

Marchew jest słodka. Tak więc słodycz korzenia można wykorzystać we wszystkich połączeniach kulinarnych, w których ma on złagodzi ostrość czy kwaskowatość potrawy. Tak jest w przypadku kremu marchwiowo-imbirowego, gdzie marchew jest smakową przeciwwagą dla ostrości imbiru, czy pieczeni po burgundzku, gdzie przełamuje ona głęboki aromat wina i smak czosnku.

Jest jeszcze jeden marchwiowy przebój - sok. Zarówno ten kupny, świeży, jednodniowy, jak ten zrobiony samodzielnie, w sokowirówce. Można przyrządzać go z dodatkiem jabłek czy buraków w zależności od tego, jaki efekt smakowy (i kolorystyczny) chcemy uzyskać. Mała uwaga, arcyzdrowy sok marchwiowy pity w nadmiarze może spowodować pomarańczowe zabarwienie skóry.

Helena Maj/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości