Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę

Fusy pozostawione na dnie filiżanki po kawie to widok, który codziennie towarzyszy wielu ludziom na całym świecie. Pojawia się pytanie – co z nimi zrobić? Wyrzucić? A może zjeść? Nie każdy wie, czy to dobry pomysł.

Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy?Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawa towarzyszy wielu Polakom każdego dnia i dla wielu stała się nieodłącznym elementem porannego rytuału. Jak pokazuje raport INSE Research z 2020 roku, ponad 80 proc. mieszkańców naszego kraju pije ją regularnie, a dla 60 proc. filiżanka kawy to obowiązkowy punkt dnia. Niektórzy piją kawę wraz z fusami, co rodzi pytanie – czy ich spożycie jest bezpieczne i korzystne dla zdrowia.

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

Czy można jeść fusy z kawy?

Badacze postanowili sprawdzić, czy fusy z kawy mają wartość odżywczą, a wyniki opublikowano w "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Okazało się, że fusy są pełne przeciwutleniaczy, w szczególności związków fenolowych, które wspierają kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Co ciekawe, poziom tych substancji w fusach bywa wyższy niż w samej zaparzonej kawie, a dzięki temu ich spożycie może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Niemniej, kobiety w ciąży oraz osoby z problemami żołądkowymi powinny zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed spożyciem fusów.

Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy?

Spożycie fusów z kawy dostarcza organizmowi błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i może ułatwiać trawienie. Ponieważ fusy zawierają niewielkie ilości kofeiny, ich zjedzenie może działać lekko pobudzająco. Dodatkowo niektóre związki obecne w fusach mogą łagodnie stymulować metabolizm. Ale ze względu na ich zwartą strukturę lepiej je spożywać w niewielkich ilościach.

W praktyce oznacza to, że sporadyczne spożycie małej porcji fusów nie powinno zaszkodzić zdrowemu organizmowi. Należy jednak pamiętać o kilku kwestiach: nie spożywać ich wieczorem, ponieważ kofeina może utrudniać zasypianie, a także zachować umiar – nadmierna ilość może powodować przyspieszenie tętna, dyskomfort żołądkowy lub zwiększone pobudzenie nerwowe.

Inne zastosowania fusów z kawy

Jeżeli myśl o jedzeniu fusów z kawy cię nie przekonuje, nie oznacza to, że muszą trafić do kosza. Fusy można wykorzystać na wiele sposobów – zarówno w pielęgnacji, jak i w domu. Dzięki drobnej, ziarnistej strukturze świetnie sprawdzają się jako naturalny peeling, który usuwa martwy naskórek, pobudza mikrokrążenie i poprawia kondycję skóry.

Fusy przydają się również w pracach domowych – neutralizują nieprzyjemne zapachy w lodówce czy szafkach, a dzięki ziarnistej strukturze mogą pomagać w czyszczeniu garnków i patelni. Dodane do kompostu wzbogacają go w azot i mikroelementy, wspierając rozwój roślin i poprawiając jakość gleby.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia