Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
W wielu ogrodach, na balkonach, a nieraz także na terenach parków miejskich wiszą jeszcze niepozrywane winogrona. Szkoda by było, gdyby się zmarnowały. Sok z tych owoców nie tylko świetnie smakuje, ale także poprawia sprawność seksualną mężczyzn oraz zmniejsza ryzyko raka. Przepis znalazłam w notesie babci.
Wiele osób próbuje przerobić domowe winogrona na wino, z różnym skutkiem. Tymczasem o wiele łatwiej jest przygotować z nich pyszny sok, który będzie mogła pić cała rodzina z dużo większą korzyścią dla zdrowia. Badania naukowe sugerują, że zawarty w nich resweratrol może działać przeciwnowotworowo.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Jak sok z winogron wpływa na zdrowie?
Włączenie do diety codziennej porcji soku z winogron może przynieść wymierne korzyści w postaci lepszej kondycji i odporności organizmu. Ciemne winogrona są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, takie jak resweratrol, flawonoidy i polifenole. Dzięki nim mogą stanowić wartościowy element profilaktyki antynowotworowej, chociaż trzeba pamiętać o tym, że nie są cudownym lekiem na raka.
Naukowcy największy potencjał widzą w resweratrolu – jest to naturalny związek obecny głównie w skórkach ciemnych winogron, który odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Ale winogrona dostarczają również witamin A, C, E i K oraz minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo i fosfor. Wszystkie te związki przyczyniają się do wsparcia codziennej odporności organizmu i poprawy krążenia.
Wsparcie dla mężczyzn
Okazuje się, że regularne picie soku z winogron może również wspomóc mężczyzn w problemach z erekcją. Badania przeprowadzone na grupie 600 mężczyzn wykazały, że osoby, które piły sok pięć razy w tygodniu, miały znacznie mniejsze ryzyko takich problemów. Wystarczy jedna szklanka dziennie, by dostarczyć solidnej dawki witamin i minerałów, które zwiększają poziom energii, jak również antyoksydantów, chroniących przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.
Przepis na sok z winogron bez sokownika
Sok możesz przygotować również w wyciskarce wolnoobrotowej – ta metoda pozwala zachować więcej witamin i antyoksydantów, takich jak resweratrol. Wersja gotowana ma nieco inny smak i lepszą trwałość, ale nie zwiększa zawartości błonnika ani substancji zdrowotnych ze skórek.
Składniki:
- 3 kg ciemnych winogron,
- 1 litr wody,
- 250 g cukru (opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Umyj winogrona i usuń szypułki. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą.
- Wstaw do zagotowania, ale gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Następnie przecedź sok przez drobne sitko, aby oddzielić skórki i pestki.
- Do powstałego soku dodaj cukier (opcjonalnie) i dokładnie wymieszaj.
- Przelej do czystych butelek lub słoików. Mocno zakręć, a następnie pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą przez 10 minut.
- Butelki z sokiem owiń ciepłym ręcznikiem i pozostaw do wystygnięcia. Przełóż do spiżarki.