Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie

W Polsce są znane tylko nielicznym pasjonatom, tymczasem w Azji bulwy tej rośliny mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Występują w różnych formach i są stosowane jako zdrowy zagęszczacz do zup i sosów oraz bardzo przyjemny zamiennik makaronu. Szybko zapewniają poczucie sytości, a dodatkowo pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

Konjac to azjatycka roślina z dużą ilością błonnikaKonjac to azjatycka roślina z dużą ilością błonnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Konjac to bylina od lat wykorzystywana w kuchni azjatyckiej i chińskiej medycynie naturalnej. Polska nazwa "dziwidło" zupełnie nie zachęca do spożywania, a jednak włączenie jej do diety może przynieść wiele wymiernych korzyści. Roślina zakwita tylko raz na kilka lat i wydziela mało przyjemny zapach padliny, czym zwabia owady zapylające. Jednak nie o kwiaty tu chodzi, tylko o bulwy, które zazwyczaj mają ok. 20–25 cm średnicy i ważą ok. 3–5 kg. Okazuje się, że są one bogatym źródłem glukomannanu, czyli łatwo rozpuszczalnego błonnika, a przy tym w ogóle nie zawierają glutenu.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Konjac przybiera wiele różnych kształtów

W sklepach internetowych lub stacjonarnych z azjatycką żywnością dostaniesz konjac w wielu różnych formach. Najbardziej popularny jest makaron konjacowy, inaczej shirataki, który występuje w postaci przezroczystych i elastycznych nitek. Jego zaletą jest to, że praktycznie nie zawiera kalorii i węglowodanów, za to doskonale chłonie smaki i aromaty sosów oraz przypraw.

Możesz kupić także konjac w postaci mąki albo żelowych bloków, które w kuchni azjatyckiej są używane do zagęszczania zup i sosów. Już niewielka ilość konjacu sprawia, że potrawa nabiera odpowiedniej konsystencji. W końcu dostępne są również słodkie żelki lub galaretki na bazie mąki konjacowej, często z dodatkiem owoców. To popularny w Japonii deser, po który można bezpiecznie sięgać nawet na diecie redukcyjnej.

Konjac ma również zastosowanie w kosmetyce. Gąbki konjacowe pomagają oczyścić skórę, delikatnie ją nawilżając i regulując produkcję sebum. Produkty te, wzbogacone o dodatki takie jak glinki, znajdują szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry.

Pomocny na diecie redukcyjnej

W Polsce roślina budzi szereg pytań i wątpliwości, ale nie ma się czego obawiać, ponieważ nie jest żadną nowinką kulinarną. W Chinach i Japonii konjac jest używany od setek lat. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn (zasługa błonnika), a także w łagodzeniu objawów astmy czy leczeniu chorób skóry. Bulwy, czyli korzenie konjacu, potrafią wchłaniać bardzo dużą ilość wody, co pozwala na uzyskanie formy miękkich gąbek. Makaron czy kostki konjacowe składają się w 95 proc. z błonnika, która poprawia trawienie, oczyszcza jelita z niepotrzebnych substancji, pomaga wyregulować poziom cukru i cholesterolu LDL we krwi. Dla osób chorujących na cukrzycę i dbających o zdrową wagę ciała to skarb.

Przepis na makaron konjac z warzywami

Przygotowanie obiadu z makaronem shirataki jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut, ponieważ nie trzeba go gotować. Wystarczy przelać wrzątkiem i wymieszać na patelni z wybranymi dodatkami.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu konjac (200 g),
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki sosu teriyaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • prażony sezam do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron konjac przełóż na sitko i przelej wrzątkiem.
  2. Warzywa pokrój w paski, a cebulę w pióra. Podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym.
  3. Gdy się zarumienią, dodaj makaron i sos teriyaki.
  4. Wymieszaj i smaż przez ok. 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Posyp prażonym sezamem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia