Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
W Polsce są znane tylko nielicznym pasjonatom, tymczasem w Azji bulwy tej rośliny mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Występują w różnych formach i są stosowane jako zdrowy zagęszczacz do zup i sosów oraz bardzo przyjemny zamiennik makaronu. Szybko zapewniają poczucie sytości, a dodatkowo pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Konjac to bylina od lat wykorzystywana w kuchni azjatyckiej i chińskiej medycynie naturalnej. Polska nazwa "dziwidło" zupełnie nie zachęca do spożywania, a jednak włączenie jej do diety może przynieść wiele wymiernych korzyści. Roślina zakwita tylko raz na kilka lat i wydziela mało przyjemny zapach padliny, czym zwabia owady zapylające. Jednak nie o kwiaty tu chodzi, tylko o bulwy, które zazwyczaj mają ok. 20–25 cm średnicy i ważą ok. 3–5 kg. Okazuje się, że są one bogatym źródłem glukomannanu, czyli łatwo rozpuszczalnego błonnika, a przy tym w ogóle nie zawierają glutenu.
Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie
Konjac przybiera wiele różnych kształtów
W sklepach internetowych lub stacjonarnych z azjatycką żywnością dostaniesz konjac w wielu różnych formach. Najbardziej popularny jest makaron konjacowy, inaczej shirataki, który występuje w postaci przezroczystych i elastycznych nitek. Jego zaletą jest to, że praktycznie nie zawiera kalorii i węglowodanów, za to doskonale chłonie smaki i aromaty sosów oraz przypraw.
Możesz kupić także konjac w postaci mąki albo żelowych bloków, które w kuchni azjatyckiej są używane do zagęszczania zup i sosów. Już niewielka ilość konjacu sprawia, że potrawa nabiera odpowiedniej konsystencji. W końcu dostępne są również słodkie żelki lub galaretki na bazie mąki konjacowej, często z dodatkiem owoców. To popularny w Japonii deser, po który można bezpiecznie sięgać nawet na diecie redukcyjnej.
Konjac ma również zastosowanie w kosmetyce. Gąbki konjacowe pomagają oczyścić skórę, delikatnie ją nawilżając i regulując produkcję sebum. Produkty te, wzbogacone o dodatki takie jak glinki, znajdują szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry.
Pomocny na diecie redukcyjnej
W Polsce roślina budzi szereg pytań i wątpliwości, ale nie ma się czego obawiać, ponieważ nie jest żadną nowinką kulinarną. W Chinach i Japonii konjac jest używany od setek lat. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn (zasługa błonnika), a także w łagodzeniu objawów astmy czy leczeniu chorób skóry. Bulwy, czyli korzenie konjacu, potrafią wchłaniać bardzo dużą ilość wody, co pozwala na uzyskanie formy miękkich gąbek. Makaron czy kostki konjacowe składają się w 95 proc. z błonnika, która poprawia trawienie, oczyszcza jelita z niepotrzebnych substancji, pomaga wyregulować poziom cukru i cholesterolu LDL we krwi. Dla osób chorujących na cukrzycę i dbających o zdrową wagę ciała to skarb.
Przepis na makaron konjac z warzywami
Przygotowanie obiadu z makaronem shirataki jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut, ponieważ nie trzeba go gotować. Wystarczy przelać wrzątkiem i wymieszać na patelni z wybranymi dodatkami.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu konjac (200 g),
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki sosu teriyaki,
- sól i pieprz do smaku,
- prażony sezam do posypania.
Sposób przygotowania:
- Makaron konjac przełóż na sitko i przelej wrzątkiem.
- Warzywa pokrój w paski, a cebulę w pióra. Podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym.
- Gdy się zarumienią, dodaj makaron i sos teriyaki.
- Wymieszaj i smaż przez ok. 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Posyp prażonym sezamem.