Prosta sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to królowa polskiej kuchni. Trudno sobie bez niej wyobrazić święta czy rodzinne uroczystości. Ja najczęściej podaję do niej grzaną kiełbaskę lub pieczonego kurczaka. Oczywiście sałatkę można dowolnie modyfikować, dodając np. kukurydze czy marynowane pieczarki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg ziemniakow
- 5 marchewek
- 4 pietruszki
- 1 seler
- 2 cebule
- puszka groszku
- 3 jajka
- 3-4 kiełbaski zwyczajne
- 2-3 ogórki konserwowe
- majonez
- musztarda
- sol
- pieprz
Jarzyny ugotować do miękkości, ziemniaki gotujemy w mundurkach po czym je obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko kroimy w kosteczkę ogórków nie musimy obierać, kiełbasek również. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy majonez i łyżeczkę musztardy.
Dużo lepsza jest na drugi dzień.
Przepis dodał użytkownik Goplana
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze