Trwa ładowanie...
d150cu0
d150cu0

Śledzie pod cebulowo-pomidorową pierzynką. Palce lizać

Przepis

Wigilijnego śledzia można przyrządzić na tysiąc sposobów. Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje rybkę pod cebulowo-pomidorową pierzynką. Warto przygotować wcześniej, by smaki się "przegryzły".

2.9
(17 głosów)
Oceń:
d150cu0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
ryba w pomidorach
Królestwo garów
Składniki
  • 500 g płatów świeżego śledzia
  • 3 cebule
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • 1-2 listki laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 5 sztuk pieprzu czarnego
  • sól
  • cukier
  • olej do smażenia
Przepis

Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody,dodać przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimne śledzie ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo. Odstawić na co najmniej 12 godzin.

Śledzie pod cebulowo-pomidorową pierzynką. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d150cu0

Podziel się opinią

72
18
Share
d150cu0
d150cu0
d150cu0
d150cu0
d150cu0