Śledzie pod cebulowo-pomidorową pierzynką. Palce lizać
Wigilijnego śledzia można przyrządzić na tysiąc sposobów. Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje rybkę pod cebulowo-pomidorową pierzynką. Warto przygotować wcześniej, by smaki się "przegryzły".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 500 g płatów świeżego śledzia
- 3 cebule
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 1-2 listki laurowe
- 3 sztuki ziela angielskiego
- 5 sztuk pieprzu czarnego
- sól
- cukier
- olej do smażenia
Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody,dodać przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimne śledzie ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo. Odstawić na co najmniej 12 godzin.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze