Śledzie pod cebulowo-pomidorową pierzynką. Palce lizać
Wigilijnego śledzia można przyrządzić na tysiąc sposobów. Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje rybkę pod cebulowo-pomidorową pierzynką. Warto przygotować wcześniej, by smaki się "przegryzły".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g płatów świeżego śledzia
- 3 cebule
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 1-2 listki laurowe
- 3 sztuki ziela angielskiego
- 5 sztuk pieprzu czarnego
- sól
- cukier
- olej do smażenia
Przepis
Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody,dodać przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimne śledzie ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo. Odstawić na co najmniej 12 godzin.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl