Buraki – właściwości, kalorie, kiszone, pieczone, sok z buraków, przepisy

Buraki są polecane w ciąży, przy anemii, wysokim ciśnieniu i niskiej odporności. Piecze się je w folii, kisi, robi z nich sałatki i ceniony sok na katar.

Czerwone buraki sa świetne na anemię i wysokie ciśnienie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Buraki – właściwości i kalorie

Buraki je się już od ponad 4 tysięcy lat. Najpopularniejsze obecnie odmiany to buraki cukrowe, buraki pastewne oraz buraki ćwikłowe.

Buraki mają dużo witaminy C, kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz magnezu. Wspierają układ odpornościowy, spowalniają procesy starzenia sie skóry, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, dotleniają komórki ciała.

Buraki są uznawanym przez medycynę naturalną cenionym środkiem krwiotwórczym, zapobiegającym anemii i pomocnym w terapii leczenia białaczki. Zaleca się również wprowadzenie buraków do diety kobiet w ciąży – pozwalają one bowiem uniknąć wad rozwojowych płodów. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny (nie nadają się dla cukrzyków). 100 gramów ugotowanych buraków to jedynie 44 kalorie.

Buraki kiszone

Proces kiszenia sprawia, że kiszone buraki zyskują właściwości probiotyczne, zachowując jednocześnie swoje właściwości zdrowotne i maksimum wartości odżywczych. Podczas kiszenia warzywa zyskują witaminy z grupy B, odpowiedzialne za walkę ze stanami depresyjnymi, bezsennością, skurczami mięśni, anemią czy chorobami skóry.

Dodatkowo kiszone buraki poprawiają trawienie, zdolność koncentracji i pamięć. Proces kiszenia buraków znacznie przedłuża ich przydatność do spożycia, dzięki czemu można przechowywać buraki w zapasteryzowanych słoikach miesiącami. Kiszonki są wspaniałym dodatkiem do każdego dania obiadowego: kotleta i ziemniaków, makaronu, zapiekanki ryżowej czy pyz z mięsem z sosem.

Buraki pieczone – carpaccio z buraka, pasta z buraków

Jak piec buraki? Po starannym wyszorowaniu warzyw, delikatnie się je osusza i pojedynczo owija w folię aluminiową. Idealne zimą i jesienią pieczone buraki mają tę przewagę nad gotowanymi burakami, że wartości odżywcze nie przenikają do wody w garnku, a zostają (razem z aromatem) w soczystej bulwie warzywa. Dzięki szczelnej warstwie folii pieczone buraki są słodkie i wilgotne, a ich konsystencja jędrna. Idealnie nadają się do sałatek, np. warzywnej i śledziowej.

Po wyjęciu z piekarnika buraki studzi się i można je obrać, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki. Do carpaccio z buraków pieczonych przyda się dressing i ulubione dodatki, np. kostki sera feta i szczypta rozmarynu. Warzywa na pastę z buraków miksuje się blenderem z chrzanem czy pastą tahini, sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy.

Sok z buraka

Pełna korzyść zdrowotna ze* spożywania buraków* objawia się po jedzeniu ich na surowo. Idealnym rozwiązaniem jest picie zakwasów z buraków lub wartościowych wyciskanych z surowych buraków soków. Sok ma działanie wykrztuśne, co jest szczególnie pomocne podczas przeziębień i leczenia kaszlu.

Dobrze radzi sobie ze skutkami kaca i łagodzi objawy menopauzy, zapobiegając także ryzyku zachorowania na osteoporozę i uszkodzeń kości. Ma właściwości zasadotwórcze - jest dobrym składnikiem diety odkwaszającej, dzięki czemu znosi niekorzystne działanie na żołądek takich potraw, jak dania z dziczyzny czy słodycze.

Burak - przepisy

Wybrane dla Ciebie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯