Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie

Rosół rozgrzewa, koi i pachnie domem, a każdy z nas ma na niego własny sposób. Jednak wersja, którą proponuje Ewa Wachowicz, potrafi zaskoczyć nawet doświadczonych kucharzy. W jej garnku ląduje mięso, po które mało kto sięga, gotując klasyczny rosół.

Rosół Ewy WachowiczRosół Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock
Paulina Hermann

Rosół to klasyka polskiej kuchni, ale Ewa Wachowicz pokazuje, że nawet ten tradycyjny przepis można odświeżyć. Zamiast drobiu czy wołowiny wybiera jagnięcinę, czyli mięso rzadziej spotykane na naszych stołach, a w krajach śródziemnomorskich cenione od wieków. Dzięki niej powstaje bulion o głębokim smaku, szlachetnym aromacie i lekko ziołowej nucie. To rosół inny niż wszystkie, wprost idealny na niedzielny obiad, ale też jako rozgrzewająca kolacja w zimowe dni.

Przemysław Klima o największych grzechach Polaków przy gotowaniu klasycznych polskich dań - rosołu, schabowego, karpatki

Jagnięcina jest lekkostrawna, aromatyczna i pełna wartości

Jagnięcina uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs czerwonych. Zawiera wysokiej jakości białko, żelazo, cynk, miedź i witaminy z grupy B, które wspierają odporność, układ nerwowy i produkcję czerwonych krwinek. Dzięki niskiemu poziomowi tłuszczu i obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych jest znacznie lżejsza niż wołowina. Ma subtelny, ziołowy aromat i delikatną strukturę, co sprawia, że idealnie nadaje się do długiego gotowania.

Rosół przygotowany na giczach jagnięcych ma wyjątkową klarowność i głębię. Zawiera naturalny kolagen, który wspiera stawy i skórę, a także minerały niezbędne dla regeneracji organizmu. To zupa, która nie tylko rozgrzewa, ale i odżywia.

Jak przygotować rosół Ewy Wachowicz krok po kroku

Składniki:

  • 2 gicze jagnięce,
  • cebula,
  • 1/2 selera,
  • por,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej,
  • litr wywaru jarzynowego,
  • 2 gałązki tymianku,
  • łyżka masła klarowanego,
  • sól do smaku,
  • natka pietruszki i lubczyk do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Gicze jagnięce włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Usuń szumowinę z powierzchni.
  2. Dodaj opaloną cebulę oraz pokrojone warzywa: seler, por, marchewkę i pietruszkę.
  3. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, tymianek i odrobinę soli. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  4. Wsyp kaszę jęczmienną, dolej wywar jarzynowy i gotuj pod przykryciem 20 minut.
  5. Na koniec dodaj masło klarowane, dopraw do smaku i wymieszaj.
  6. Podawaj rosół z kawałkami mięsa, natką pietruszki i świeżym lubczykiem.

Jagnięcina nadaje rosołowi głęboki, aksamitny smak, a kasza jęczmienna zastępuje klasyczny makaron, czyniąc danie bardziej pożywnym.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami