Trwa ładowanie...
d36xk80
03-01-2022 12:52

Pyzy z mięsem z rosołu. Sposób na kuchenny recykling

Przepis

Pyzy z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Jest to również fantastyczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Doskonałym dodatkiem do pyzów będzie podsmażona cebulka. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d36xk80
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki

Prażona cebula:

  • 3 szalotki
  • 500 ml oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • sól

Pyzy:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 50 g mąki orkiszowej T550
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 0
  • mąka do podsypania blatu
  • 300 g mięsa z rosołu (u mnie kura wiejska i szponder wołowy) plus warzywa
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
Przepis
  • Szalotki obierz z łupiny i pokrój na plasterki. W garnku mocno rozgrzej olej, plasterki cebuli włóż do koszyczka do smażenia frytek i zanurz w gorącym oleju.
  • Smażąc, mieszaj łyżką cebulę w koszyczku. Uważaj, aby się nie przypaliła.
  • Na półmisku rozłóż papier kuchenny, wyłóż na niego uprażoną cebulę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Z papieru przełóż cebulę na głęboki talerz i posyp ją solą, wymieszaj.
  • Mięso obierz od kości i przepuść przez maszynkę razem z warzywami.
  • Na patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj majeranek i mięso i podsmaż jeszcze chwilę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
  • Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie – ok. 30 minut.
  • Kiedy lekko przestygną, obierz je i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąki, szczyptę soli i delikatnie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
  • Ciasto ziemniaczane wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoni na placek i połóż w środku porcję farszu.
  • Formuj okrągłe pyzy, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz.
  • Gotowe pyzy układaj na podsypanym mąką blacie i zostaw na kilka minut, aby podeschły.
  • Gotuj je w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, polej roztopionym masłem i posyp prażoną cebulką.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36xk80
d36xk80
d36xk80
d36xk80
Więcej tematów
d36xk80