Pyzy z mięsem z rosołu. Sposób na kuchenny recykling
Pyzy z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Jest to również fantastyczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Doskonałym dodatkiem do pyzów będzie podsmażona cebulka. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Prażona cebula:
- 3 szalotki
- 500 ml oleju rzepakowego lub innego roślinnego
- sól
Pyzy:
- 500 g mączystych ziemniaków
- 50 g mąki orkiszowej T550
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko 0
- mąka do podsypania blatu
- 300 g mięsa z rosołu (u mnie kura wiejska i szponder wołowy) plus warzywa
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
- Szalotki obierz z łupiny i pokrój na plasterki. W garnku mocno rozgrzej olej, plasterki cebuli włóż do koszyczka do smażenia frytek i zanurz w gorącym oleju.
- Smażąc, mieszaj łyżką cebulę w koszyczku. Uważaj, aby się nie przypaliła.
- Na półmisku rozłóż papier kuchenny, wyłóż na niego uprażoną cebulę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Z papieru przełóż cebulę na głęboki talerz i posyp ją solą, wymieszaj.
- Mięso obierz od kości i przepuść przez maszynkę razem z warzywami.
- Na patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj majeranek i mięso i podsmaż jeszcze chwilę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
- Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie – ok. 30 minut.
- Kiedy lekko przestygną, obierz je i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąki, szczyptę soli i delikatnie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
- Ciasto ziemniaczane wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoni na placek i połóż w środku porcję farszu.
- Formuj okrągłe pyzy, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz.
- Gotowe pyzy układaj na podsypanym mąką blacie i zostaw na kilka minut, aby podeschły.
- Gotuj je w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, polej roztopionym masłem i posyp prażoną cebulką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze