Pyszne sposoby na zły humor

Jesienno-zimowa depresja może dopaść każdego. Mamy jednak na nią sposób - jedzenie! Zobaczcie, jakie produkty mogą skutecznie poprawić nam nastrój.

Pyszne sposoby na zły humor
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jesienno-zimowa depresja może dopaść każdego. Mamy jednak na nią sposób - jedzenie! Zobaczcie, jakie produkty mogą skutecznie poprawić nam nastrój.

Wiele osób zakłada, że zmiany nastroju są normalne; przychodzą i odchodzą, jak pory roku. Tymczasem specjaliści ostrzegają, by nie lekceważyć depresji. Nieleczona może doprowadzić do cukrzycy, a nawet spowodować atak serca czy wylew.

Rozpoznaj i walcz

Typowymi objawami depresji są: przygnębienie, niepokój, zmniejszenie apetytu, zaburzenia snu, spowolnienie ruchowe i ciągłe zmęczenie. W przypadku stwierdzenia tego schorzenia lekarze wypisują więc specyfiki, których nie brakuje na aptecznych półkach. Jednak czy naprawdę warto łykać leki?

Już nasze prababcie wiedziały, że istnieją naturalne antydepresanty. Jednym z nich jest dziurawiec pospolity. Roślina ta zawiera m.in. hypercynę, pseudohypercynę, hyperforynę. Przy łagodnej fazie depresji mają one naprawdę zbawienne działanie, bo w niemal magiczny sposób przyczyniają się do poprawy naszego nastroju. Nic zatem dziwnego, że dzięki właściwościom dziurawca mówi się o nim „naturalny Prozac". Najczęściej sprzedawany jest pod postacią tabletek lub kapsułek. Jego przyjmowanie może mieć jednak łagodne efekty uboczne w postaci bólów brzucha, wzdęć, zaparć i mdłości.

No dobrze, ale to ciągle lek. Naturalny, ale jednak... A podobno na poprawę naszego nastroju wpływa też jedzenie.

To Cię pocieszy!

Poniżej znajdziesz listę najpopularniejszych i, co najważniejsze, w 100 procentach naturalnych antydepresantów. Kupisz je bez recepty! W każdym sklepie spożywczym!

Banany - zawierają dużo białka, jodu, magnezu, potasu oraz witamin C i PP. Wpływają na stopień naszej pobudliwości oraz lepszy sen. Poza tym białko banana wspomaga powstawanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Brukselka i kapusta - dostarczają sporej dawki witaminy C. To właśnie na jej niedobory cierpimy w trudnych sytuacjach. Najlepiej gotować ich zbyt długo, za to można doprawić ulubionymi ziołami. Idealnie sprawdzi się też olej sojowy, lniany lub rzepakowy.

Buraki - mają dużo manganu i witamin z grupy B. Dobrze wpływają na pracę mózgu, a więc po ich zjedzeniu łatwiej się skoncentrować. Podobne działanie mają m.in. cebula, groch i orzechy.

Drób i cielęcina - bardzo bogate w białka. To właśnie one zawierają tryptofan, czyli aminokwas niezbędny do produkcji wspomnianej już serotoniny (hormonu szczęścia). Dostarczają także witaminy B6 i B12, które wzmacniają układ nerwowy.

Kakao - to największe źródło magnezu, chroniącego przed stanami lękowymi i rozdrażnieniem. Do tego poprawia koncentrację.

Kasza - zawiera krzem, miedź, fosfor i witaminę B. Poprawia nastrój i wpływa kojąco na układ nerwowy.

Orzechy - zawierają kwas lanolinowy (tzw. zdrowy tłuszcz), selen, magnez, potas i fosfor. Dzięki temu likwidują poranną apatię, wzmacniają układ odpornościowy i koncentrację.

Papryka - zawiera bardzo dużo witaminy C, która uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres.

Pestki dyni i słonecznika - zawierają m.in. magnez, który redukuje uwalnianie dwóch głównych hormonów stresu, czyli adrenaliny i noradrenaliny. Niestety, mają sporo kalorii.

Ryby - podobno wpływają na wszystko... Faktem jest, że stanowią niewyczerpane źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu nie tylko chronią przed depresją, ale wzmacniają układ nerwowy.

Szpinak i brokuły - bogate źródło kwasu foliowego, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejsza też poziom homocysteiny (która w dużym stężeniu powoduje złe samopoczucie).

Ziemniaki - zawierają dużo potasu. W efekcie mogą obniżać ciśnienie i likwidować bóle głowy. Mają działanie uspokajające.

Wystarczy zatem wiedzieć, jak skomponować codzienne menu, aby w naturalny sposób pożegnać się z jesienno-zimowym przygnębieniem.

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek