Polska gęsina ma wiele zalet

Gęsi starych, polskich odmian charakteryzują się dobrym umięśnieniem i małym otłuszczeniem tusz, a ich mięso jest bogate w białko i składniki mineralne ? wynika z badań, jakie przeprowadzili naukowcy z wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego.

Polska gęsina ma wiele zalet
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
24
Obraz

Jak poinformowała Jolanta Nowacka, rzeczniczka wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego, badania były prowadzone wspólnie z pracownikami Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego (PIB) w Krakowie. Przebadano właściwości technologiczne i odżywcze gęsiny dwóch odmian z południowej Polski – lubelskiej i kieleckiej oraz dwóch z północnych terenów kraju - kartuskiej i suwalskiej.

„Gęsi te, podobnie jak 9 innych ras i odmian, są objęte krajowym programem ochrony zasobów genetycznych i utrzymywane w Stacji Ochrony Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego Instytutu Zootechniki - PIB w Dworzyskach. Łącznie programem ochrony objętych jest około 4600 gęsi” – podała rzeczniczka.

Naukowcy uważają, że gęsi starych, lokalnych odmian wykazują dużą odporność na choroby, są dobrze umięśnione, a ich tusze nie są nadmiernie otłuszczone. „Odmiany południowe są mniejsze i mniej tłuste. Gęsi z północy odwrotnie. Mają mocną budowę ciała, są większe i lepiej umięśnione” – dodała Nowacka.

Badaniom poddano również walory smakowe i odżywcze gęsiny czterech odmian. Z badań wynika, że najlepszą kruchością i soczystością odznacza się mięso gęsi kartuskich. Ta odmiana charakteryzuje się również największą zawartością kwasów omega-3, które zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu i zawałom serca.

Wszystkie z przebadanych odmian charakteryzują się dużą zawartością białka i składników mineralnych, w tym potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. „Ponadto podczas smażenia mięsa wytapiają się duże ilości tłuszczu, który porównywany jest z oliwą z oliwek. Wyrabia się z niego doskonały smalec, ale oprócz tego świetnie nadaje się do smażenia i sporządzania sosów” – dodała rzeczniczka.(PAP)

pdo/ mki/ mag/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach