Pierś z kaczki z rozmarynem

Soczyste mięso z pysznymi dodatkami. Idealne na jesienny obiad.

Pierś z kaczki z rozmarynem
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl
SKOMENTUJ

Pierś z kaczki jest bardzo wdzięcznym mięsem, które przy odpowiedniej obróbce termicznej może wyjść naprawdę pysznie. Po usmażeniu kaczka powinna być różowa w środku i soczysta, a na zewnątrz posiadać chrupiącą, złotą skórkę. Z dodatkiem rozmarynu oraz jabłek doprawionych cynamonem smakuje doskonale.

Składniki:
2 średnie piersi kaczki
sól
pieprz grubo zmielony
garść gałęzi rozmarynu
Dodatkowo:
dwa jabłka (np. antonówka)
łyżka miodu
tłuszcz wytopiony z kaczki
odrobina cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Skórkę kaczki nacinamy. Posypujemy pieprzem gruboziarnistym z każdej strony, obkładamy gałązkami rozmarynu i ciasno chowamy do worka do przechowywania żywności. Wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Na drugi dzień na godzinę przed smażeniem kaczkę wyjmujemy, by nabrała temperatury pokojowej. Patelnię mocno rozgrzewamy, piersi z kaczki solimy i kładziemy na patelnię skórką do dołu. Dorzucamy też 2 gałązki rozmarynu. Smażymy pierś 3 minuty z jednej strony i trzy minuty z drugiej. Wychodzi wtedy w środku różowiutka, ale nie krwista. Kaczkę z patelni zdejmujemy i dajemy jej odpocząć. Tłuszczu z kaczki nie wylewamy.

Jabłka obieramy, kroimy w dość spore kawałki, podsmażamy na pozostawionym tłuszczu, dodajemy łyżkę miodu, oprószamy delikatnie cynamonem. Możecie dodać kilka listów rozmarynu. Całość smażymy około dwóch minut na średnim ogniu, mieszając. Podajemy razem z kaczką.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie