Pierś z kaczki z rozmarynem
Soczyste mięso z pysznymi dodatkami. Idealne na jesienny obiad.
Pierś z kaczki jest bardzo wdzięcznym mięsem, które przy odpowiedniej obróbce termicznej może wyjść naprawdę pysznie. Po usmażeniu kaczka powinna być różowa w środku i soczysta, a na zewnątrz posiadać chrupiącą, złotą skórkę. Z dodatkiem rozmarynu oraz jabłek doprawionych cynamonem smakuje doskonale.
Sposób przyrządzenia:
Skórkę kaczki nacinamy. Posypujemy pieprzem gruboziarnistym z każdej strony, obkładamy gałązkami rozmarynu i ciasno chowamy do worka do przechowywania żywności. Wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Na drugi dzień na godzinę przed smażeniem kaczkę wyjmujemy, by nabrała temperatury pokojowej. Patelnię mocno rozgrzewamy, piersi z kaczki solimy i kładziemy na patelnię skórką do dołu. Dorzucamy też 2 gałązki rozmarynu. Smażymy pierś 3 minuty z jednej strony i trzy minuty z drugiej. Wychodzi wtedy w środku różowiutka, ale nie krwista. Kaczkę z patelni zdejmujemy i dajemy jej odpocząć. Tłuszczu z kaczki nie wylewamy.
Jabłka obieramy, kroimy w dość spore kawałki, podsmażamy na pozostawionym tłuszczu, dodajemy łyżkę miodu, oprószamy delikatnie cynamonem. Możecie dodać kilka listów rozmarynu. Całość smażymy około dwóch minut na średnim ogniu, mieszając. Podajemy razem z kaczką.
Zobacz także: przepyszny domowy burger
POLECAMY: